Hidrokarbon aromatik

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Sawijining hidrokarbon aromatik utawa arena[1] (sok-sok uga diarani hidrokarbon aril)[2] ya iku hidrokarbon kanthi roncèn tunggal lan utawa roncèn gandha ing antarané atom-atom karboné. Konfigurasi 6 atom karbon ing senyawa aromatik ditepungi kanthi cincin benzena. Hidrokarbon aromatik bisa arupa monosiklik utawa pulisiklik.

Sawetara senyawa aromatik kang dudu turunan benzena diarani heteroarena, senyawa-senyawa iki nututi Aturan Hückel. Ing senyawa-senyawa iki, paling ora ana atom karbon siji kang digantèkaké déning atom liyané, kayata oksigen, nitrogen, utawa belerang. Salah sawijiné tuladha ya iku furan, sawijining senyawa heterosiklin cincin kang nduwèni limang anggota, salah sawijiné oksigen. Tuladha liyané ya iku piridina, sawijining senyawa heterosiklik cincin kanthi enem anggota, salah sawijiné ya iku nitrogen.[3]

Jinis[besut | besut sumber]

Hidrokarbon aromatik pulisiklik[besut | besut sumber]

Senyawa aromatik pulisiklik uga ditepungi kanthi aran senyawa aromatik polinuklir utawa cincin kapadhu. Ciri senyawa aromatik pulisiklik ya iku anané cincin-cincin aromatik kang nggunakaké atom-atom karbon tartamtu kanthi bebarengan, utawa loro utawa luwih cincin benzena kang didadèkaké siji. Hidrokarbon aromatik pulisiklik lan akèh saka turunané padatan nduwèni wangun padhet.

Réaksi arena[besut | besut sumber]

Arena arupa réaktan ing akèh reaksi organik.

Substitusi aromatik[besut | besut sumber]

Ing substitusi aromatik, 1 substituen ing cincin arena ya iku substitusi aromatik elektrofilik (reagen aktifé elektrofil) lan substitusi aromatik nukleofilik (reagené nukleofil). Ing substitusi aromatik radikal-nukleofilik, reagen aktifé arupa radikal. Salah sawiji tuladhané ya iku nitrasi saka asam salisilat:[4]:

Nitrasi saka asam salisilat

Réaksi panggandhèngan[besut | besut sumber]

Ing réaksi penggandhèngan, logam bakal ngatalisasi panggandhèngan ing antarané 2 fragmèn radikal formal. Kasil kang padatan éntuk saka réaksi panggandhèngan ya iku pambentukan reroncèn karbon-karbon anyar, kayata alkilarena, vinil arena, biraril, roncèn karbon-nitrogen (anilina) utawa roncèn karbon-oksigen anyar. Tuladhané ya iku arilasi saka perfluorobenzena:[5]

Réaksi panggandhèngan

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Definition IUPAC Gold Book Link
  2. ^ Mechanisms of Activation of the Aryl Hydrocarbon Receptor by Maria Backlund, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet
  3. ^ HighBeam Encyclopedia: aromatic compound
  4. ^ Ana loop cithakan: Cithakan:Doi
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand
  5. ^ Ana loop cithakan: Cithakan:Doi
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand

Pranala njaba[besut | besut sumber]