Halim Perdana Kusuma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Halim Perdanakusuma
COLLECTIE TROPENMUSEUM Militairen van de twaalfde Veldcompagnie van de genie tijdens een begrafenis van één van hun collega's op het militaire ereveld Tjililitan bij Batavia TMnr 10029039.jpg

Abdul Halim Perdanakusuma (lair ing Sampang, 18 Novèmber 1922 – pati ing Malaysia, 14 Dhésèmber 1947 ing umur 25 taun) ya iku pahlawan nasional saka Indonésia.[1] Halim palastra nalika tugas ana ing jaman perang Indonésia - Walanda ing wilwyah Sumatera, ya iku nalika tinanggenah tuku lan ngangkud senjata nganggo pesawat saka Thailand.[1] Nalika perang kanggo mempertahankan kemerdekaan Indonésia lawan penjajah Walanda ana ing Sumatera taun 1948, Halim Perdanakusuma lan Marsma Iswahyudi ditugaske kanggo tuku perlengkapan senjata ana ing Thailand.[1] Kekarone ditugaske tuku nganggo pesawat jinis Anderson.[1] Pesawat mau dikebaki karo warna-warna warna senjata kang natrane kaya senjata karabin, stun gun, pistol lan bom tangan.[1] Nalika ana ing bali, pesawat kang ditumpangi tiba. Ora ana kang ngerteni apa kang nyebabake pesawat mau tiba.[1] Nanging ana dugaan pesawat mau tiba amarga cuaca kang èlèk utawa amarga ditembak (disabotase).[1] bathang pesawate tinemu ana ing alas sakchedake kutha Lumut, Perak, Malaysia.[1] Nanging tim penyelamat kang tinanggenah mung bisa nemu jisim Halime, ngenani jisim Iswahyudi nganti saiki durung bisa tinemu lan nganti saiki uga durung bisa dingerteni nasibe.[1] Perlengkapan senjata kang nembé dituku saka thailand uga nganti saiki durng bisa dingerteni nasibe lan ana ing ngendi baé.[1] Banjur jisimé Halim dikebumikan ana ing kampung Gunung Mesah, ora adoh saka Gopeng, Perak, Malaysia.[2] Pusat data Tokoh Indonésia nyathet, ana ing laladan Gunung Mesah iku akèh warga keturunan Sumaterakang manggon ana ing kana.[2] Let pirang taun kuburan Halim digali lan jasade digawa menyang Jakarta lan dimakamke ana ing Taman Makam Pahlawan Kalibata, Jakarta.[2] Nalika Perjanjian Haadyai antarané Malaysia lan Parté Kuminis Malaya diaankake taun 1989, wong indonesia uga mèlu ana ing perang iku.[2] Penulis nasionalis saka Malaysia, Ishak Haji Muhammad (Pak Sako), nduga kuminis warga Indonésia mau ya iku Iswahyudi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j www.biografitokohdunia.com (Dipuntingali tanggal 1 Mèi 2011)
  2. a b c d e mignus.lifeme.net (Dipuntingali tanggal 1 Mèi 2011)