Haji Ali Dargah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Haji Ali Dargah
Mumbai 03-2016 12 Haji Ali Dargah.jpg
Mesjid Haji Ali Shah Bukhari salah siji bangunan penting ning kutha Mumbai
Informasi umum
LetakSegara kutha Worli
Koordinat geografi18°59′06″N 72°48′36″E / 18.985°N 72.81°E / 18.985; 72.81Koordhinat: 18°59′06″N 72°48′36″E / 18.985°N 72.81°E / 18.985; 72.81{{#coordinates:}}: ora bisa luwih saka siji tag utama per kaca
Afiliasi agamaIslam
DistrikMumbai
ProvinsiMaharashtra
NegaraIndia Indhi
StatusShrine
KepemilikanPamerentah Maharashtra
Deskripsi arsitektur
ArsitekSunni-Al-Jamaat
Jenis arsitekturMesjid lan Dargah
Gaya arsitekturModern
DidirikanAbad ke-15
Tahun selesai1431
Spesifikasi
Arah fasadKulon
Kubah1
Menara1
Jumlah tempat suci1
Tardeo saka Haji Ali Dargah

Haji Ali Dargah yaiku mesjid lan dargah utawi monumen Pir Haji Ali Shah Bukhari sing wonten ning sawijine pulo cilik ning segara pantai Worli ning bagian kidul Kutha Mumbai, India.[1][2][3] Mesjid iki minangka tujuan pariwisata agama sing populer kanggo umat Islam ing India lan uga para pengikut agama liyane. Haji Ali Dargah minangka landmark penting ing India utamane ing kutha Mumbai lan saubengé, mesjid iki dumunung ing pesisir kutha udakara 500 meter saka kutha Mumbai ing tengah Samudra Hindia. Bangunan iki minangka kompleks makam utawa monumen saka Sayid Pir Haji Ali Shah Bukhari, dheweke minangka sufi, Haji lan sudagar sugih sing asale saka Uzbekistan.[4]

Wong saka kabèh penjuru jagad tanpa kasta, akidah lan wates agama ngunjungi Dargah kanggo ndedonga lan ngaturake kekarepan kanthi ngarepake berkah saka Sayid Pir Haji Ali Shah Bukhari. Sawetara wong ndedonga babagan kasugihan, kesehatan, bocah, omah-omah lan liya-liyane.[5] Panggonan iki wis diadegaké wiwit abad kaping 19 lan minangka papan sing bersejarah tumrap umat Islam ing India.[6]

Sejarah[besut | besut sumber]

Haji Ali Dargah dibangun ing taun 1431[7] minangka tugu kanggo ngelingake saudagar Muslim sing sugih, Sayid Pir Haji Ali Shah Bukhari sing sampun ngibahake kabèh harta lan benda duniyawi sedurunge hijrah menyang Mekah.[8] Pramila tempat iki digawé minangka masjid sing didegake ing tengah segara kanthi akses ing dalan sing sempit supados bisa menehi kesan sing unik.[9] Ing pasang dhuwur banyu laut, dalan akses menyang masjid iki bakal ditutupi banyu segara kados ngupai kesan manawa papan iki ngambang ing ndhuwur segara.[9]

Srtuktur[besut | besut sumber]

Struktur bangunan iki nduwe kubah putih lan menara sing ngelingake arsitektur saka Kesultanan Mughal ing wektu kasebut. Didominasi kanthi cat werna putih, mesjid iki minangka tujuan sing apik kangge para pengunjung. Udakara 10-15 ewu wong ngunjungi Haji Ali Dargah saben dinane.[5][10] Jumlah pengunjung bakal nambah kanthi dramatik dadi 20-30 ewu wong ning akhir minggu. Udakara 100.000 jemaah ngunjungi tempat iki kaya segara wong ing preinan dinten utawi dina raya muslim, kaya ta ing dina Ramadan lan bakal nambah dina Idul Fitri lan Idul Adha.[5]

Fungsi[besut | besut sumber]

Kajaba dadi landmark lan tujuan pariwisata, fungsi utamane ing mesjid iki mesthi kangge ndedonga (salat) lan peribadatan liyane, ruangan pandonga digawé kanthi kapisah kanggo para lanang lan wadon supados njaga pakurmatan ing mesjid iki.[9] Sanajan sadurunge, suwene 5 taun wanita dilarang ngunjungi papan iki nganti larangan diangkat tanggal 26 Agustus 2016.[11][12]

Lokasi[besut | besut sumber]

Dumunung 500 yard sisih kulon pesisir kutha Mumbai, India.[5] Mausoleum iki ana ing cedhak arena olahraga Mahalakshmi.[9]

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Thomas, Amelia (2012). Goa & Mumbai (second ed.). Footscray, Victoria, Australia: Lonely Planet. pp. 87–88. ISBN 978-1-74179-778-7.
  2. Parab, Kanika; Poddar, Mansi (30 January 2010). "World's Greatest City: 50 reasons Mumbai is No.1: 43. The floating mosque". CNN. Archived from the original on 7 October 2009.
  3. Lewis, Clara (11 February 2011). "Dargah devotees against sea link landing". The Times of India. Archived from the original on 13 July 2013.
  4. "Haji Ali Dargah, Mumbai (INDIA) - Tomb of Pir Haji Ali Shah Bukhari(R.A.)". hajialidargah.in. Retrieved 13 December 2019.
  5. a b c d "Haji Ali Dargah, Mumbai (INDIA) - Tomb of Pir Haji Ali Shah Bukhari(R.A.)". hajialidargah.in. Retrieved 16 December 2019.
  6. "Bagi Warga India, Masjid Ini Adalah Tempat Bersejarah". Serambi Ummah (in Indonesia). Retrieved 16 December 2019.
  7. "History of Haji Ali Dargah, Mumbai (INDIA) - Tomb of Pir Haji Ali Shah Bukhari(R.A.)". hajialidargah.in. Retrieved 16 December 2019.
  8. "Haji Ali dargah was built in 1431 » Haji Ali Dargah, Maryam Mosque in Mumbai". Hajiali.org. 10 December 2007. Retrieved 7 February 2012.
  9. a b c d "Haji Ali : History and Attractions". Haji Ali Dargah , Mosque in Mumbai RSS Feed (in Inggris). Retrieved 16 December 2019.
  10. "Haji Ali Dargah Mumbai - Timings, Entry Fees, Location, Facts". www.goibibo.com. Retrieved 16 December 2019.
  11. IANS (29 November 2016). "Haji Ali dargah opens entry for women after 5 years". Business Standard India. Retrieved 16 December 2019.
  12. "Women Re-Enter Mumbai's Haji Ali Dargah After 5 Years". NDTV.com. Retrieved 16 December 2019.

Wacaan lanjutan[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]