Gyeon Hwon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Infoboks monark

Gyeon Hwon
Hangul 견훤
Hanja 甄萱
Alihaksara Koréa Kang Sinampurna Gyeon Hwon
McCune–Reischauer Kyŏn Hwŏn

Gyeon Hwon (867?-936, bertahta ing taun 900-935) punika tiyang raja lan pendiri saking kraton Hubaekje, salah satunggaling saking Tiga Karajan Akhir Koréa. ing salebeting pinten-pinten catatan sajarah nyinggung namanipun dados "Jin Hwon" (진훤). piyambakipun ugi punika lèluhur saking klan Hwanggan Gyeon. Catatan substansial hidupnya dipunlestantunakè ing riwayat Samguk Sagi, yang nghadirakèn narasi tunggal, lan ing salebeting riwayat Samguk Yusa, ingkang nghadirakèn kutipan nganggo piyambakipun saking pinten-pinten sumber.[1][2]

Latar Belakang[besut | besut sumber]

Catatan menyebutkan bahwa Gyeon Hwon dilahirkan dengan nama Lee, dan bukan Gyeon. Kebanyakan dari catatan setuju bahwa ayah Gyeon Hwon's ya iku Ajagae, seorang wong tani dari klan Lee, dan bahwa ia dilahirkan dilokasi yang sekarang ya iku Gaeun-eup di Mungyeong, provinsi Gyeongsang Utara, sebagai anak tertua dari 6 anak. Ibunya berasal dari area Gwangju, namun identitas yang sebenarnya tidak diketahui; Ajagae memiliki 2 istri, Lady Sangwon dan Lady Namwon, dan Gyeon Hwon dilahirkan dari istri pertamanya. Namun legenda mengisahkan bahwa ibunya berasal dari Gwangju dan melahirkan putra pertamanya setelah melakukan kontak fisik dengan seekor cacing yang menyamar sebagai seorang laki-laki, dan bahwa Gyeon Hwon tumbuh besar dengan menyusu dari seekor harimau.[3][4]

Pawadaning Perkawis[besut | besut sumber]

Catatan nyebutaken manawi Gyeon Hwon dipunlahiraken kaliyan asma Lee, lan boten Gyeon. kathah saking catatan sarujuk manawi ayah Gyeon Hwon's inggih punika Ajagae, punika wong tani saking klan Lee, lan manawi piyambakipun dipunlahiraken ing panggènan sapunika inggih punika Gaeun-eup ing Mungyeong, provinsi Gyeongsang Utara, dados anak tertua saking 6 anak. Ibunipun asalipun saking area Gwangju, nanging identitas ingkang sajatosipun boten dipunmangertosi ; Ajagae gadhah 2 istri, Lady Sangwon lan Lady Namwon, lan Gyeon Hwon dipunlahiraken saking istri pertamanya. Nanging legenda ngisahaken manawi ibunipun asalipun saking Gwangju lan ngelahiraken putra ingkang wiwitan sasampunipun nglampahi kontak fisik kaliyan seekor cacing ingkang enyamar dados tiyang laki-laki, lan punika Gyeon Hwon tumbuh ageng kaliyan nyusu saking seekor harimau.[3][4]

Pura Silla Ratu Jinseong sangat korupsi berat lan didihaken déning kekacauan pulitik. Bencana kelaparan ingkang ageng ing pundhi-pundhi melanda nagara punika, ndamel kathah rakyat gegayutan ing wadyabala pemberontakan. ing kepala désa lan wadyabala militèr tukul lan ndamel basis kakuwatan ing pundhi-pundhi ing sadaya nagari. Pamaréntah ingkang gadhah upaya kanggé nglampahi perencanaan pajeg ingkang kiat nemuaken piyambakipun ngadapi pemberontakan ingkang dibawahi bandit, bangsawan lokal, lan pemimpin pambrontak. ing wanci punika, ayah Gyeon Hwon, Ajagae, mimpin haruhara lokal lan madheke basis ing Sangju.[4][5][6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. (ing basa Koréa) Gyeon Hwon at Doosan Encyclopedia
  2. (ing basa Koréa) Gyeon Hwon at Britannica Koréa
  3. a b Il-yeon: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Koréa, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz. Book Two, page 125. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5
  4. a b c (ing basa Koréa) Gyeon Hwon at Encyclopedia of Korean Culture
  5. (ing basa Koréa) Ajagae at Doosan Encyclopedia
  6. Park Yeonggyu (박영규), Annals of the Silla Dynasty (신라왕조실록) pp 427-433, Woongjin, Seoul, 2004. ISBN 89-01-04752-7

Delengen ugi[besut | besut sumber]