Gyda seka Swedia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gyda of Sweden
Queen consort of Denmark
Panjenengan1047–1048/49
LeluhurEmma of Normandy
PanerusGunnhildr
Surud1048/49
Denmark
GariniSweyn II of Denmark
WangsaMunsö
BapaAnund Jacob of Sweden
IbuGunnhildr Sveinsdóttir

Gyda Anundsdotter saka Swèdhen, uga dikenal minangka Guda lan Gunhild (tilar donya c. 1048/1049), yaiku putra abad pertengahan lan Viking putri Swèdhen lan permaisuri Denmark, pasangan Raja Sweyn II saka Denmark.

Biyografi[besut | besut sumber]

Ora ana informasi manawa babagan Gyda, sumber utama kita yaiku penulis kesusastraan Jerman Adam Bremen (1075). Miturut historis saksine Saxo Grammaticus lan sejarah Islandia, dheweke minangka putri raja Swèdhen, sing artine Anund Jacob (1022 -1050 ).[1] Ibune banjur bakal dadi Ratu Gunhild saka Swèdhen .[2] Nanging, Adam cedhak kontemporer ora nyebutake yen Anund lan Gunhild duwe anak. Bisa uga dheweke ana putri Anund lan wanita liyane.

Dheweke nikah karo raja Sweyn saka Denmark, mungkin ing 1047 utawa 1048. Tanggal kasebut ora bisa dikonfirmasi, lan mungkin wae, yen dheweke lagi krama nalika Sweyn urip ing pengasingan ing pengadilan Swèdhen. Sawise nikah, dheweke seda. Miturut Adam saka Bremen, ana prastawa gawe salah, amarga dheweke diracuni dening Thora piyantun Sweyn.[3] Ora ngerti yen bocah-bocah saka Sweyn uga bocah Gyda. Anugrah dheweke Anund mati ing c. 1050, lan urip dening Gunhild. Ing wektu sing padha, Ratu Gyda yaiku Sweyn nikah karo wanita sing uga disebut Gunhild. Dheweke bisa dadi wong sing padha karo ibune utawa ibu tiri Gyda, senadyan sawatara sejarawan modern nganggep ana loro Gunhilds sing misah, yaiku ratu Swèdhen lan Denmark.[4] Babagan salajengipun Babad Bremen nuduhake layang sing ditulis dening Uskup Agung Adalbert, sing nyatakake yen Gunhild yaiku "ibu" (ibu mertua) saka Sweyn.[5] Nanging, Sweyn lan Gunhild dipeksa dipisahake dening Uskup Agung Hamburg amarga kekuwatane sing cedhak.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Sven Axelson (1955), Sverige i utländsk annalistik 900-1400. Stockholm: Appelbergs, p. 34, 55-6.
  2. Adam av Bremen (1984), Historien om Hamburgstiftet och dess biskopar. Stockholm: Proprius, p. 189 (Book III, Scholion 66).
  3. Adam av Bremen (1984), p. 192 (Book III, Scholion 72).
  4. Hans Gillingstam, "Gunhild", Svenskt biografiskt lexikon
  5. P.A. Munch (1855), Det norske Folks historie, Vol. II. Christiania: Tonsbergs, p. 189.
  6. Adam av Bremen (1984), p. 137 (Book III, Chapter 12).

Kapustakaan[besut | besut sumber]

  • Alf Henrikson (1989), Dansk historia (Danish history). Stockholm: Bonniers (Swedish)
  • "Gyda". (Dansk biografisk Lexikon / VI. Bind. Gerson - H. Hansen) (in Danish). Retrieved March 6, 2014.CS1 maint: unrecognized language (link)
Gyda seka Swedia
Lair: 11th century Tilar donya: 1049
Kang sadurungé
Emma of Normandy
Queen consort of Denmark
1047/8–1049
Kang sawisé
Gunhild