Gréja Katedral Jakarta

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Gréja Katedral Jakarta
Jakarta Cathedral Afternoon.JPG
Wedharan dhasar
Papané Jakarta, Indonésia
Kanggo agama Katulik Roma
Taun paresmèn 21 April 1901
Kaca jaringan http://www.katedraljakarta.or.id/
Kartangan wangunan
Arsitèk Antonius Dijkmans
Jinis wangunan Gréja
Gagrag wangunan Neo-Gothic
Taun rampung 21 April 1901
Spesifikasi
Pucuk 2

Gréja Katedral Jakarta punika gréja kanthi gaya neo-gotik.[1] Gréja punika dipunresmèkaken nalika tanggal 21 April 1901.[1] Gréja punika dados gréja Katedral wonten Jakarta ngantos sapunika.[1]

Kathah prastawa kang wonten ing gréja kang umurupun sampun langkung 100 taun punika.[1] Nalika taun 1924 ingkang sepisanan salah setunggaling Uskup dipuntahbisaken wonten ing Gréja Katedral.[1] Uskup punika asmanipun Mgr A. Van Velsen SJ.[1] Taun salajengipun wonten prastawa inggih punika sidhang ingkang sepisanan Majelis Wali-wali Gréja ing Indonésia ingkang dipunwontenaken ing Pastoran Katedral.[1] Kardinal Agaginian, salah setunggaling Armenia ingkang tindak Jakarta nalika taun 1959 saha dipuntampa kaliyan Gréja saha pimpinan Nagara RI.[1]

Nalika taun 1963 nganti 1965 para Uskup Indonésia ndhèrèk wonten ing konsili Vatikan II.[1] Kagiyatan punika mbeta kathah owah-owahan dhumateng pastoral saha liturgi Gréja.[1] Nalika para Uskup taksih wonten ing Roma, ing Jakarta wonten prastawa G30S PKI, saéngga Katedral prelu dipunjagi kaliyan para Nèm-nèman Katulik saha tentara.[1]

Nalika taun 2002, gréja Katedral dipunresiki saha dipun cet malih amargi kathah lumut ingkang tuwuh wonten ing tèmbok gréja.[1] Nalika gedhung sepisanan dipunbangun para pejabat genie (pasukan zeni) ing wekdal puniku nyebataken menawi gedhung punika kiyat sanget amargi struktur gedhung saha matérial ingkang saé sanget.[1] Gedhung gréja punika dipunbangun kanthi béya 628.000 gulden saha dipunrancang déning P.A Dijkmans.[1] Ing gréja puniki wonten menara ingkang cacahipun tiga.[2] Inggih punika menara Angelus Dei, Benteng Daud, saha Menara Gading.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)sejarah gereja katedral Jakarta(dipunundhuh tanggal 19 September 2011)
  2. ^ a b (id)bangunan gereja katedral Jakarta(dipunundhuh tanggal 19 September 2011)