Gorèngan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pangertenan[besut | besut sumber]

Gorengan ya iku jajanan sing digoreng. Tuladhané gorengan ya iku tahu isi, ote-ote, molen, tempe menjes, lan dadar jagung. Wong Indonésia padha séneng gorengan. Gorengan biasan didhahar déning wayahipun énjang utawa sonten. Regan gorengan lumayan murah, ya iku saka Rp 500,-nganti Rp 2.000,-. Nang kutha-kutha gedhé kaya ta Surabaya lan Jakarta gorengan dadi dhaharan sing paling laris didol.

Jinisipun Gorengan[besut | besut sumber]

Tahu Isi[besut | besut sumber]

Tahu Isi

Tahu isi ya iku tahu sing diisi. Isiné bisa bihun, sayur, daging, lan cambah. Gorengan tahu isi iki akèh sing seneng amarga garai weteng wareg. Tahu isi iki sak liyané dadi cemilan uga dadi lawuk dhahar. Biasane tahu isi didol ana ing warung-warung lan regane antara Rp 500,-sampek Rp 2.000,-

Resep Tahu Isi[1][besut | besut sumber]

Bahan[besut | besut sumber]

-10 Tahu mentah, iris diagonal dadi loro, goreng setengah mateng
-150 Gram tepung bumbu, dicairake kaliyan sekedik banyu
-100 Gram tauge
-2 Wortel serut alus
-1 Bawang puteh cincang alus
-2 Siung brambang cincang alus
-1 Godong bawang iris alus
-1/4 Sdt garem
-1/4 Sdt gula pasir
-1/4 Sdt merica bubuk
-100 Ml lenga sayur

Cara Nggawé[besut | besut sumber]

1. Nyiapake bahan-bahan
2. Manasno 2 sdm lenga sayur ing wajan, gongso bawang lan brambang sampai harum, tambahi wortel, tauge, lan godong bawang
3. Tambahi garem, merica lan gula pasir. digonso sekedap banjur diangkat
4. Tahu sing wis digoreng diisi sayur
5. Celup tahu ana ing tepung encer
6. Goreng sampek garing lan ditiriskake

Ote-ote[besut | besut sumber]

Ote-ote

Ote-ote ya iku gorengan saka tepung sing dicampur wortel, gubis, godong brambang, lan bumbu liyané banjur digoreng. Jeneng ote-ote asalé saka basa Jawa sing duwé pangertenan wong sing ora gawé klami utawa mudho. Ote-ote iki jananan sing énak amarga bisa ngewarena weteng sing luwe. Regane ote-ote sing didol rata-rata teko Rp 500,-sampek Rp 2.000,-. Ote-ote sing paling énak ya iku ote-ote urang saka Surabaya.

Resep Ote-ote[2][besut | besut sumber]

Bahan[besut | besut sumber]

-3 Wortel iris
-50 Gram kubis / kol
-50 Gram kecambah
-2 Batang godong bawang
-1 Endok
-200 Gram trigu
-2 Sdm tepung beras
-300 Ml Banyu

Bumbu sing kudu dialusken:
-3 Bawang putih
-2 Brambang
-Merica, gula, lan garem

Cara Nggawé[besut | besut sumber]

1. Campur tepung trigu, tepung beras lan banyu
2. Leboke sayuran
3. Leboke bumbu alus lan bahan liyané, lan ditambah telur
4. Rendem citakan ing lengo panas
5. Isi citakan gawé adonan
6. Goreng banjur mateng

Molen[besut | besut sumber]

Molen utawa Gedhang Molen ya iku gorengan sing asalé saka gedhang dibungkus karo tepung. Gedhang sing dikanggo gawé nggawé molen jinisipun kathah, tuladhané gedhang raja, gedhang kepok, gedhang manalagi. Molen sing umum ditemoni ya iku molen sing nggawé gedhang raja. Molen dhéwé duwé loro macem ya iku molen keju lan molen coklat.

Resep Molen[3][besut | besut sumber]

Bahan[besut | besut sumber]

-7 Gedhang kepok
-1/4 Kg tepung terigu
-1 Sendok tepung tapioka
-1 Butir endhog ayam
-2 Sendok margarin
-2 sendok gula alus
-1/2 sendok baking powder
-1/2 sendok vanilli
-Garam lan banyu adem

Cara Nggawé[besut | besut sumber]

1. Campur tepung terigu, tepung tapioka, gula, garam dan vanili.
2. Lumeraken margarin lan Kocok endhog
3. Campur margarin, telur ing adonan tepung, baking powder, lan diuleni
4. Uleni banjur kalis, tutupi adonan karo kain lan didiemake 15 menit
5. Iris pisang dadi loro
6. Jukuk-/+ 1 sendok adonan tepung lan dipipihke
7. Lilit melingkar adonan ing gedhang, saka ujung ing ujung saéngga kabèh pérangan terlapisi
8. Panasna lenga, goreng molen banjur coklat. Goreng ambek geni cilik

Tempe Menjes[besut | besut sumber]

Tempe Menjes

Tempe Menjes ya iku gorengan sing asalé saka ampas tahu. Wong Surabaya yèn ngarani tempe menjes ya iku tempe gembos, mergane wujudé lek mari digoreng lemes kaya ban sing gembos. Wong Surabaya padha seneng mangan tempe menjes gawé lauk amarga tempe menjes rasané énak lan gurih.

Dadar Jagung[besut | besut sumber]

Dadar Jagung

Dadar Jagung ya iku gorengan sing asalé saka jagung. Wong Surabaya biyasa ngarani embel-embel jagung. Dadar jagung racaké digatukna karo jangan asem. Jare wong Surabaya yèn mangan dadar jagung karo jangan asem uripé bakal kesemsem

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Resep Tahu Isi(Kaundhuh tanggal 16 Fèbruari 2016)
  2. Resep Ote - ote(Kaundhuh tanggal 16 Fèbruari 2016)
  3. Resep Molen(Kaundhuh tanggal 16 Fèbruari 2016)