Godhong payung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Godhong Payung
COLLECTIE TROPENMUSEUM Een Indonesische jongen poseert naast een palm de Johannesteijsmannia altifrons in een bos op Noord-Sumatra TMnr 60043359.jpg
Johannesteijsmannia altifrons dari Sumatera bagian utara.
Foto:Tropenmuseum, Amsterdam
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Monokotil
Unranked: Commelinids
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Subfamili: Coryphoideae
Tribe: Corypheae
Génus: Johannesteijsmannia
Spésies: J. altifrons
Jeneng binomial
Johannesteijsmannia altifrons
(Reich.f. et Zoll.) Moore Jr.
Sinonim

Referensi:[1]

Payung saka godhong, buta godhong, godhong sang, utawa salo (Sawetara kang èndemik kaya ta) iku jinis saka palem kang wis godhong kang gedhé, sudhut, lan rélatif kuwat. Ing interioré saka ing Semenanjung Melayu lan Sarawak, kang digunakaké minangka gendheng. Mulane, LIPI -buku ing Lontar ing Indonesia, kang wis ditulis S. Sastrapradja et al. (1981)- tuwuhan iki diarani rwaning payung.[3] Ing Indonesia, tuwuhan iki dikenal kanthi jeneng gajah, lenga (Sumatra), godhong (Sumatra), lan godhong salo (Mly. R.).[4]

Ing godhong saka buta iku salah siji saka tetuwuhan ing Indonesia persis ing Sumatera Utara.[5]. Tuwuhan iki bisa ditemokaké ing papan ing Aras Napal cedhak Taman Nasional Gunung Leuser.[5] Godhong saka buta kalebu ing jinis saka palem tuwuhan. Wong lokal uga asring nyebut iku déning istilah godhong.[5] Jeneng ngèlmu saka buta godhong kang Johannestijsmania kang endemik kaya ta.[5] Jinis iki salah siji saka papat anggota génus Johannestijsmania. Tuwuhan iki dadi menyang kulawarga nut-proposal utawa karan palm.[5] Sawetara negara duwé sebutan béda kanggo godhong iki buta kang godhong payung sal kanggo Malaysia, bang rauh kanggo Thailand, lan ing Uk nelpon iku karo payung godhong palem.[5] Jeneng ngelmu saka buta godhong dijupuk saka jeneng Profesor Teijsman utawa Elias Teysmann Johannes.[6] Profesor iku botani landa kang pisanan ditemokaké genus saka tetuwuhan unik ing interioré saka Sumatra.[6] Tuwuhan godhong saka buta kang ditemokaké ing awal abad ka-19.[6]

Ciri[besut | besut sumber]

Rwaning payung tuwuhan kang mundak akèh siji. Jeneng buta godhong kang dijupuk saka ukuran saka godhong saka tuwuhan kuwi kang gedhe banget.[7] Dawa saka buta godhong antarané 3 kanggo 6 meter karo jembaré saka siji meter.[7] nalika viewed saka kadohan, tuwuhan iki katon ora trunked. Header kasusun saka 20-30 godhong. Long godhong saka 2,5 m karo sudhut kang hard lan eri. Bercuping cilik lan asal karo vena kanggo principal godhong. Ing werna saka godhong saka buta ijo karo serrated rwaning sudhut.[4][7] Tektur saka godhong saka buta kuwat banget lan lumahing sawijining gleams kaya lontar rwaning.[7] ing Wangun saka godhong saka buta tapered tip lan dasar saka godhong sarta kahyangan pérangan saka bali saka godhong.[8] Perbungaannya - shaped panicles, dumunung ing kelek godhong, wangun mujur. Hilt shaped spathe, ukuran 40 × 20 cm. Brakteanya gunggungipun kanggo 5-6, melanset, ukuran 10–20 cm. Ing kembang kang putih, alus, dawane 5 mm, ukuran 4 × 2 mm. Woh atos, karo lumahing atos. Sawijining diameteripun 4 cm, dijamin bongkahan saka cork kang conthong-shaped.[3][4]

Ing godhong tuwuhan kang buta ora resistance nalika dumunung ing langsung suryo srengenge, mulane tuwuhan iki asring ketemu akèh ing antarané kandhel wit-witan.[7] Tuwuhan kang belongs kanggo spesies saka palm, akèh ing kelompok mbentuk rumpun.[7] Sanajan iku wis wiji, tuwuhan iki luwih asring proliferate nggunakaké tunas amarga kulit wiji dijamin déning nglukis kulit lan hard.[7] ing Tuwuhan godhong buta kang isih anyar bakal tuwuh poking metu saka lemah.[7] Anane buta tetuwuhan iki ing wektu iku njupuk suda amarga akèh saka alas fires supaya wit-witan papan perlindungan tuwuhan iki uga suda.[7] ing Werna saka tuwuhan godhong raksasan pipa root serat kayata wit kurma.[9]

Gambar:Gubuk-dari-Daun-Sang-190x127.jpg
Buta godhong kanggo nggawe témbok lan gendheng saka gubug

Keuntungan[besut | besut sumber]

Sawijining godhong kang nglukis lan kuwat lan asring digunakake déning residents kanggo nggawe gendheng lan témbok omah.[10][11] Godhong saka buta iku bisa tahan banyu udan ing long term.[7] Senadyan iki, ing godhong kang colored whitish nalika garing ora setahan lan seawet rwaning thatch utawa godhong nipah.[10] Nganti saiki isih ana wong ing wilayah Besitang lan Langkat kang isih nggunakaké buta godhong kanggo nggawe omah utawa gubug ing lapangan.[7] ing Godhong saka buta, ing negara Thailand malah nggunakaké aplikasi iku kanggo gendheng saka sekolah eco-loropaken.[11] Asring digunakake minangka payung padha darurat godhong-godhong gedhang amarga jembaré saka godhong.

Sumelang iki tetuwuhan kang apik, mligi ing godhong; iku bisa uga dipigunakaké minangka ornamental tetuwuhan. Sawise tuwuhan iku bab bakal piloted minangka ornamental tetuwuhan, nanging kurang supaya sukses amarga bisa menehi werna ing kerjasama karo jamur mycorrhizae, kang bisa ditemokaké ing panggonan native.[4] Nomer saka populasi godhong iki payung -ing '80s-, nanging digunakake digunakake déning masyarakat, ing tangan liyané, ing tambahan saka tuwuhan iki wis alon. Tuwuhan iki wis lestarekake liwat wiji. Ing godhong saka payung wangun header kang cukup ayu, kang nimbulaké bisa digunakake minangka tuwuhan ornamental.[3]

Panyebaran[besut | besut sumber]

Tuwuhan buta godhong akèh ing alas tropis karo sudhut godhong.[7] Iku amarga tuwuhan iki wis tansah urip ing iyub-iyub saka wit kanggo nglindhungi piyambak saka panas saka srengéngé.[7] Tuwuhan iki mundak akèh ing wana wilayah Asia Kidul-wétan, kayata Thailand lan Malaysia.[7] Ing Kulon Malaysia, bisa ditemokake ing Kelantan, lan Johor Bahru. Ing East Malaysia, bisa ditemokake ing Sarawak. Ing Sumatra, tuwuhan iki bisa ditemokaké ing Riau lan Sumatera utara. Miturut Sastrapradja et al. ing bukunipun, Palm Indonesia kasebut kang antarané taun 1880-1940, tuwuhan iki wis kasebar ing Aceh lan Wétan Sumatra. Ing ing Semenanjung Melayu lan Sarawak, lan Kalimantan Wétan, rwaning payung uga asring pinanggih. Payung saka godhong akèh ing alas-alas lan ing alas kang ana ing ngisor. Arang pinanggih ing mbukak, lan bisa ditemokaké ing dhuwur saka 25-1200 meter ndhuwur segara tingkat. Yen tuwuhan kang nandur ing alas kang bubar kabuka, tuwuhan iki bakal cepet languish. Ing Besitang, Langkat, Sumatera Utara, contoné, sawisé alas wis dibukak lan digunakake minangka plantations saka oranye, tuwuhan alon shrinking.[3][4]

Tuwuhan iki bisa ditemokaké ing TNGL bebarengan karo Rafflesia hasseltii. Ana, iku wis ngandika kang nomer saka individu iku luwih kurang, lk. (luwih utawa kurang) mung 5 mesthi - empu wiwitan angel kanggo nemokake. Ing taun 1860, tuwuhan iki isih bisa ditemokaké ing Padang, Sumatra Kulon. Minangka kanggo ing Sumatera utara, ketemu sawisé eksplorasi saka alam ing taun 1972. Ing Riau, banjur tuwuhan ketemu 1992. Tuwuhan iki dhewe wis dipunwiwiti kanggo luwih kurang. Ing Bogor Botanical Garden dhewe, tuwuhan wis ketemu kanggo tuwuh karo dhuwur saka 2 m karo rwaning ukuran saka 150 × 50 cm.[4]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Johannesteijsmannia altifrons (Reich.f. et Zoll) Moore Jr.". The Plant List. Dijupuk 12 Juni 2015. 
  2. ^  Austria 1858 ("1856"). "Ueber ein neue Palmengeslecht von der Insel Sumatra." Linnaea. Ein Journal für die Botanik in ihrem ganzen Umfange. t. 28: 657. Braunschweig :Halle a.d.S 1856 [publ. Feb 1858]
  3. ^ a b c d Sastrapradja, Setijati; Mogea, Johanis Palar; Sangat, Harini Murni; Afriastini, Johar Jumiati (1981) [1980]. Palem Indonesia. 13:24 – 25. Jakarta:LBN - LIPI bekerja sama dengan Balai Pustaka.
  4. ^ a b c d e f  Austria (2001). LIPI - Seri Panduan Lapangan: Tumbuhan Langka Indonesia. Bogor: Puslitbang Biologi - LIPI bekerjasama dengan PT Ghalia indonesia. kk. 43 – 45. ISBN 979-579-036-6. 
  5. ^ a b c d e f "Daun Raksasa dari Sumatera". Kidnesia. Dijupuk 22 April 2014. 
  6. ^ a b c "Sang Leaves". Bebblews. Dijupuk 22 April 2014. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n "Daun Raksasa dari Sumatera". Kidnesia. Dijupuk 22 April 2014. 
  8. ^ "Daun Sang, Daun Raksasa Penghuni Sumatera". GoSumatera. Dijupuk 23 April 2014. 
  9. ^ "Taman Nasional Gunung Leuser" (PDF). Orang Hutan Centre. Dijupuk 22 April 2014. 
  10. ^ a b  Austria 1987. Tumbuhan Berguna Indonesia I: 371-2. Jakarta :Badan Litbang Kehutanan, Departemen Kehutanan.
  11. ^ a b ""Daun Raksasa" di Sekolah Ramah Lingkungan". Kompas. Dijupuk 22 April 2014.