Gnocchi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gnocchi (mugnocchi)
Gnocchi di ricotta burro e salvia.jpg
Gnocchi di ricotta dressed in butter and sage
JinisPasta, Dumpling
AjanganEntrée
Panggonan asalItaly
Woworan pokokPotatoes (or semolina or wheat flour or breadcrumbs); sometimes eggs, cheese
VariasiCavatelli, gnudi, malfatti, malloreddus, strangulaprievete
Buku masakan: Gnocchi (mugnocchi)  Médhia: Gnocchi (mugnocchi)

Gnocchi (diwaca N(Y)OK-ee, N(Y)OH-kee, N(Y)AW-,[1] palafalan jroning basa Italia: [ˈɲɔkki] ; tunggal gnocco) minangka sawijining pasta [2] sing digawé manèka maujud empuk, cilik, lan alus. Adhonan biasané digawé saka semolina,[3] ya iku glepung gandum,[4] endhog,[5] keju,[6] kentang,[7] panir,[8] jagung [9] utawa bahan sing mèh padha,[10][11][12] lan bisa uga kalebu rasa rempah-rempah, sayuran, coklat utawa prun. Adonan kanggo gnocchi asring digulung sadurungé dikethok dadi irisan cilik sak ukuran anggur .[13] Panganan ikibanjur dicithak karo garpu utawa parut kanggo nggawé rempah-rempah sing bisa ngresap lan nahan saos. Utawa, gnocchi mung diiris dadi sethithik Gnocchi racaké dipangan minangka pengganti pasta., nanging uga bisa dadi lawuh sesisih menyang sawetara panganan utama.

Kaya akéh masakan Itali, gnocchi duwe akèh variasi resep lan jeneng ing macem-macem wilayah. Tuladhané, Lombard lan Tuscan malfatti (sacara barès ora digawé ) digawé karo ricotta, glepung lan bayem, uga tambahan macem-macem ramuan liyané yen dibutuhaké.[9][14] Tuscan gnudi khas ngemot tepung sethithik [15] nanging ana macem-macem jinis glepung, kaya ta Campanian strangulaprievete, Apulian cavatelli, Sardinian malloreddus,[16] lan liya-liyané.[17] Gnocchi umumé dimasak dhewe ing banyu sing umub lan banjur diwènèhi saos gumantung saka jinis gnocchi lan resep sing digunakaké. Sawetara gnocchi bisa digawé saka potongan polenta utawa semolina sing wis dimasak medhok nganti garing, banjur dilebokaké karo keju lan mertèga lan rampung ing oven.

Gnocchi saos tomat
Nggawé gnocchi ijo

Gnocchi dipangan minangka panganan pambuka ( primo piatto ) uga alternatif sup ( minestre ) utawa pasta . Pengiringé gnocchi sing umum kalebu mèrtèga ilang karo sage, pesto, uga macem-macem saos. Umumé digawé rasa ing omah-omah padunung Italia lan warung Italia. Dheweke bisa uga tuku seger saka toko khusus. Ing pasar pasar, gnocchi diprodhuksi kanthi akéh, supaya bisa digunakaké awèt, digawé garing, utawa beku. Panyajèné padha karo pasta, kaya sing dipangan kanthi nggodhog banyu banjur diosèng karo saos. Yèn gnocchi cilik dilebokaké sup, bisa digawé kanthi mencet adonan gnocchi liwat parut kasar utawa sendhok.

Cathethan sikil[besut | besut sumber]

  1. "gnocchi". Collins English Dictionary. HarperCollins. Retrieved 2 October 2019.
  2. Serventi, Silvano; Françoise Sabban (2002). Pasta: The Story of a Universal Food. Trans. Antony Shugaar. New York: Columbia University Press. pp. 17. ISBN 978-0-231-12442-3.
  3. Vincenzo Buonassisi, Il nuovo codice della pasta, Rizzoli 1985, recipe #850-853
  4. Buonassisi, recipe #831-833
  5. Buonassisi, recipe #837-838
  6. Buonassisi, recipe #839-840
  7. Buonassisi, recipe #854-857
  8. Buonassisi, recipe #877 "Al Pien... si tratta di gnocchi, delicatissimi, secondo un'antica ricetta mantovana..."
  9. a b Riley, Gillian (2007-11-01). The Oxford Companion to Italian Food (in Inggris). Oxford University Press, USA. ISBN 9780198606178.
  10. Waverley Root, The Food of Italy, 1971 passim
  11. Luigi Carnacina, Luigi Veronelli, La cucina rustica regionale (4 vol.), Rizzoli 1966, passim
  12. Accademia Italiana della Cucina, La Cucina: The Regional Cooking of Italy, tr. Jay Hyams, Rizzoli, 2009, passim
  13. Davidson, Alan (2014-11-20). "Gnocchi". Gnocchi - Oxford Reference. Oxford University Press. doi:10.1093/acref/9780199677337.001.0001. ISBN 9780199677337.
  14. Buonassisi, recipe #875
  15. Royer, Blake (April 15, 2010). "Homemade Gnudi from The Spotted Pig". Retrieved 2014-05-12.
  16. Farley, David. "The perfect pasta dish Sardinians refuse to share". Bbc.com. Retrieved 15 September 2018.
  17. Buonassisi, recipe #895