Gintungan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gintungan, gintung, gentung (Bischofia Javanica) kepanjing wit kayu utan ingkang milai jarang ditemukaken teng Jawa. inggilipun wit Gintungan nyampe 50 meter ingkang batangipun nggadahi diameter 1 meter. Wit Gintungan saged cukul sampe dataran inggil (langkung 1.000 m dpl). Teng wilayah Sumatra Gintungan dipun sukani nami kerinjing,

teng Sunda: gadog utawi ki maung, teng Ternate: simamo. Umumipun wit gintungan mung dimangpaataken kayune. Kayu gintungan kepanjing golongan kayu sedeng sampe akas. mulane saged di engge wangunan perumahan, jembatan utawi pertambangan. Piturut kabar kayu gintungan cekap awete lamun saged kelindung saking pengaruhipun cuaca, misale ngangge rangkanipun bangunan, utawi pekakas ingkang wonten teng lebet griya. Nanging, kayu gintungan radi sesah dipun garingaken minangka gampil retak, pecah lan rubih bentuke. mulane lamun dipun gawe papan ingkang tipis kirang sae kasile minangka gampil pecahlan mlengkung kulantaran ageng pisan penyusutane.[1]

Nami nami desa[besut | besut sumber]

Desa desa teng Jawa Timur/ Jawa Tengah/ DIY ingkang ngginakaken nami gintungan dados nami dusun yaniku:

  1. Gintungan Kembangbahu Lamongan
  2. Gentungan Mojogedang Karanganyar
  3. Gentungan Gebang Purworejo
  4. Kaligintung Pituruh Purwerejo
  5. Gintung comal Pemalang
  6. Cigintung Wanareja Cilacap
  7. Gintungreja Gandrungmangu Cilacap
  8. Karanggintung Gandrungmangu Cilacap
  9. Karanggintung Sumbang Banyumas
  10. Kaligintung Temon Kulon Progo

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.