Menyang kontèn

Gilingan teles

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Penggiling basah tabletop kanggo nyiyapake panganan.

gilingan teles bisa deleng salah siji alat kanggo nglereni bahan, utawa pangan perabot digunakake utamané ing masakan India kanggo mecah pari-parian pangan kanggo gawé tempel utawa antuk giliran . Giling udan kanggo ngethok abrasif nggunakake cairan kanggo pelumasan utawa pendinginan, dene sing kanggo nyiyapake panganan nggunakake banyu kanggo gabungke gabah kanggo ngasilake adonan.

Gilingan teles ngiris abrasif[besut | besut sumber]

Sawetara penggiling sudut, umume gergaji ubin, lan sawetara gilingan kanggo ngasah agul- agul sing digunakake ing pertukangan kayu yaiku gilingan udan. Cairan kasebut mbantu nyepetake proses pemotongan lan adhem supaya ora retak utawa ngrusak alat pemotong utawa benda kerja.

Gilingan teles panganan[besut | besut sumber]

Watu grinding basah tradisional, Rubbu Rolu ( Telugu ) utawa Attu Kallu ( Malayalam - Tamil )

Mecah udan arang ing masakan kulon, nanging umume kanggo masakan India. Giling basah digunakake kanggo nggawe pasta saka biji-bijian lan lentil, kaya ta sing digunakake kanggo masak dosa lan idlis ing masakan India Selatan . Penggiling kasebut umume kalebu sawetara piring watu granit sing digulung ing piring watu liyane kanthi barang-barang sing bakal digiling ing antarane. Giling teles duwe loro kaluwihan tinimbang mixer listrik utawa blender . Kaping pisanan, gilingan watu ngasilake kurang panas tinimbang mixer; panas mengaruhi roso panganan. Kapindho, watu kasebut tetep landhep luwih suwe tinimbang glathi logam.

Jinis gilingan teles[besut | besut sumber]

Jinis yaiku:

  • Tukang watu udan watu lawas
  • Tabel Top Grinders Basah
  • Miring Meja Top Penggiling Basah
  • Penggiling udan komersial

Penggiling Basah Watu Tradhisional digunakake ing jaman wiwitan, mula saiki digunakake ing desa lan kutha-kutha cilik. Meja Grinders Wet Top uga nggunakake watu lawas sing padha ing njero drum stainless steel lan tujuane padha. Nanging, grinder wet tabletop luwih cilik, gampang digunakake lan didhukung karo motor listrik. Kajaba iku, tabletop Wet grinder cocog digunakake ing omah.

Jinis Watu gilingan teles[besut | besut sumber]

Penggiling udan modern nggunakake watu lawas kanthi macem-macem wujud lan angka kanggo mecah luwih apik, kalebu rong jinis.

  • Watu Bunder
  • Watu Kerucut

Sawetara merek grinder udan nggunakake 2 watu bunder ing gilingan udan lan sawetara liyane nggunakake nada 2 utawa 3 jinis kerucut. Ing watu Conical, watu sing luwih akeh kena kontak karo bahan kasebut. Dadi, grinder wet dadi efektif lan efisien. Giling basah umume diprodhuksi ing Coimbatore amarga granit gampang kasedhiya ing wilayah iki. Wiwit wulan Maret 2006, label " Coimbatore Wet Grinder " minangka indikasi geografis terdaftar kanggo Tamil Nadu .

Dosa digawe saka adonan sing dipikolehi saka beras panen basah lan pulsa

Giling basah umume diprodhuksi ing Coimbatore amarga granit gampang kasedhiya ing wilayah iki. Wiwit wulan Maret 2006, label " Coimbatore Wet Grinder " minangka indikasi geografis terdaftar kanggo Tamil Nadu .

Referensi[besut | besut sumber]