Genta Raja Seongdeok

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Genta Raja Seongdeok

Genta Raja Seongdeok (성덕대왕 신종) inggih menika satunggaling genta perunggu raksesa ingkang wonten ing Gyeongju, Korea Selatan.[1][2] Genta menika kalebet ingkang paling ageng ing Korea. Genta kasebut nggandhul ing satunggaling paviliun plataran Muséum Nasional Gyeongju, Propinsi Gyeongsang Utara.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Ugi dipunparingi nama Genta Emille, Genta Bongdeoksa utawiGenta Suci Raja Seongdeok, dipundamel awit saking préntahipun Raja Gyeongdeok (tahta 742-765), raja kaping 35 saking kerajaan Silla minangka wujud bakti dhumateng sang bapak, Raja Seongdeok (?-737, tahta 702-727). Raja Gyeongdeok wafat sadèrèngipun genta menika rampun kadamel lan dipunlajengaken déning Raja Hyegong dumugi kapungkasan ing taun 771.[2]

Swantun genta[sunting | sunting sumber]

Genta Raja Seongdeok ngasilaken swantun ingkang anhap ananging saged betah dumugi tigang menit, durasi ingkang paling dangu ing donya. Nalika wanci dalu, dentang lonceng utawi genta saged mrambat kanthi tebih 3 km. Wonten ing Basa Silla, Emille ateges "ibu".[3] Miturut legenda, genta kasebut boten medalaken swantun nalika rampung kapisan. Pendéta kepala paring dhawuh supados genta kasebut dipunlèlèhaken malih lan miturut mimpinipun, piyambakipun nguncalaken setunggaling laré ing jeronipun.[3] Nalika genta rampung, swantunipun kados tangisan bayi ingkang swantunipun "emille".

Keunikan[sunting | sunting sumber]

Kanggé damel genta, kirang langkung mbetahaken 27 ton perunggu. Ananging teknik anggènipun damel tasih dados misteri déning para ilmuwan masa samenika.[2] Genta kanthi ukuran sami saged dipundamel tanpa awrat, ananging kedah kalihan pambiyantu tanur inggil lan perlengkapan modern. Genta kanthi dhuwur 3,75 meter lan bobot dumugi 19 ton menika dipungandhulaken ngginakaken tangaki wesi kanthi diameter 8,5 cm. Nalika taun 1975 nalika dipunpindhah saking papan sadèrèngipun (Kuil Bongdeok) dhateng Museum Nasional Gyeongju, satunggaling usaha dipunlampahi kanggé nggantos tangkai ingkang sampun sepuh. Ananging dados awrat amargi cincin ing tangkai kanggé nggantung namung mawi diameèter 9 cm.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Emille bell, parandeul.
  2. ^ a b c Fifty Wonders of Korea, Volume 1 - Culture and Art (1 ed.). Korean Spirit & Culture Promotion Project. 2007. pp. 82-87. http://www.koreanhero.net/fiftywonders/FiftyWonders_English.pdf.
  3. ^ a b Gyeongju National Museum, lifeinkorea.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]