Gempol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gempol
Nauclea orientalis 4.jpg
Wit gempol ing Rockhampton, Queensland
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Klad: Asterids
Ordho: Gentianales
Famili: Rubiaceae
Subfamili: Cinchonoideae
Génus: Nauclea
Spésies: N. orientalis
Jeneng binomial
Nauclea orientalis
(L.) L.
Nauclea orientalis distribution map.png
N. orientalis distribution map.
Sinonim[1]

Gempol (Nauclea orientalis) ya iku spesies wit ing kulawarga Rubiaceae, asale saka Asia Kidul-wétan, New Guinea, lan Australia. Wit iki duwé godhong kang gedhé lan nggilap. Wit iki dhuwuré bisa nganti  30 mèter lan dhiamèter galihé 100 cm. Galihé silindris werna krém. Kayuné werna jingga rada abang. Godhong werna ijo bundher. Godhong tunggal tur alus. Kembang kasusun ing bonggol lan tuwuh ing kèlèk cawang. Kembang iki werna kuning nganti jingga. Wohé ndaging lan wijiné wernané soklat.


Wedharan[besut | besut sumber]

Wit gempol kalebu wit kanthi ukuran tanggung, watara 30 m (98 ft)  lan dhiamèteré  1 m (3.3 ft). Kalebu golongan wit-witan kang ngranggas nalika mangsa ketiga.[2] Klikane klawu semu coklat lan lan werna kuning/jingga nalika ditatoni.Tetuwuhan iki tuwuh mawa wiji. Pasebaran wiji direwangi dening angin lan lawa. Wit iki bisa tuwuh 0-500 méter ing sadhuwuring samodra. Wit iki tuwuh ing Sri Lanka, Thailand, nganti Australia Lor. Wit iki biasané dadi tetanduran hias. Godhong lan kulit kayuné bisa kanggo jamu lara weteng. Kayu tetuwuhan iki bisa kanggo kayu lapis, piranti pambungkus lan rèk geni.[3]

Galeri[besut | besut sumber]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Barry Conn & Kipiro Damas. "PNGTreesKey – Nauclea orientalis L.". PNGTrees, National Herbarium of New South Wales and Papua New Guinea National Herbarium. 
  2. "Nauclea orientalis (L.) L.". Ecology and Evolutionary Biology Plant Growth Facilities, University of Connecticut. April 1, 2011. Dijupuk May 8, 2011. 
  3. Partomihardjo, Tukirin dkk. (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Press. k. 228. ISBN 978-979-799-804-2.