Gedhong Empire State

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Empire State Building
Empire State Building from the Top of the Rock.jpg
Record height
Tallest in the world from 1931 to 1972[I]
Sadurungé Chrysler Building
Sawisé Menara Kembar World Trade Center
Tetélan pokok
Jinis Perkantoran, observasi
Pernah 350 Fifth Avenue
New York, NY 10118[1]
Amerika Serikat
Koordhinat 40°44′54.36″N 73°59′08.36″W / 40.7484333°N 73.9856556°W / 40.7484333; -73.9856556 (Empire State Building)Koordhinat: 40°44′54.36″N 73°59′08.36″W / 40.7484333°N 73.9856556°W / 40.7484333; -73.9856556 (Empire State Building)[2]
Diyasa kawit 1929[3]
Rampung 1931
Cost $40.948.900[4]
Management W&H Properties
Height
Architectural 1,250 ft (381.0 m)[5][6]
Tip 1,454 ft (443.2 m)[6]
Roof 1,250 ft (381.0 m)
Top floor 1,224 ft (373.1 m)[6]
Observatory 1,224 ft (373.1 m)[6]
Technical details
Floor count 102[6]
Floor area 2,248,355 sq ft (208,879 m2)[6]
Lifts/elevators 73[6]
Rancangan lan yasan
Arsitèk Shreve, Lamb and Harmon
Developer John J. Raskob
Structural engineer Homer Gage Balcom[7]
Main contractor Starrett Brothers and Eken
Cithakan:Infobox NRHP
References
[6][8][9]

Empire State Building utawa Gedhong Empire State ya iku sawijining gedhong pancakar langit tingkat 102 kang dumunung ing Midtown Manhattan, New York City, ing prasimpangan saka Fifth Avenue lan West 34th Street. Wangunan iki nduweni dhuwur tumeka pucuk ya iku 381 meter. Yen digabungké karo menara antenané, dhuwuré wangunan bisa ngrambah 443,2 m. Jenengé dijupuk saka julukane Kutha New York, ya iku Empire State. Empire State Building dadi wangunan paling dhuwur ing donya kang séwéne 40 taun, wiwit dibangun saka taun 1931 nganti rampuége Menara sisih Lor World Trade Center ing taun 1972. Post-September 11 serangan ing taun 2001, Empire State Building dadi wangunan paling dhuwur manèh ing New York (ora ing Amerika Serikat utawa donya).

Empire State Building dadi simbol kabudayané Amerika Serikat. Wangunan iki dirancang klawan gaya Art Deco lan diarani minangka salah siji saka Pitu Kaajaiban Donya Modhèrn déning American Society of Civil Engineers. Wangunan lan interior jubin tingkat ngisor iki ditetepaké minangka landmark déning New York City Landmarks Preservation Commission lan New York City Board of Estimate.[10] Wangunan iki ditetepaké minangka National Historic Landmark ing taun 1986.[11][12] Ing taun 2007, Empire State Building, manggon ing urutan nomer siji ing dhaptar arsitèktur favorit ing Amèrika Sarékat miturut AIA.

Wangunan iki diduwèni déning 2,800 investor sing nggabung ing Empire State Building Associates L. L. C.[13] Empire State Building saiki nembé dibenakaké utawa rénovasi kang akèhe ragadé ya iku $550 yuta. $120 yuta gedhéné ragad iku mau kanggo ngowahi wangunan iki supaya dadi luwih ngirit utawa hemat énèrgi lan ramah lingkungan.[14] Setelan nampa pambiji emas saka Kepemimpinan ing Energi lan Lingkungan Desain (LEED) ing September 2011, Empire State Building, kang dadi wangunan kang disertifikasi LEED paling dhuwur ing Amèrika Sarékat.[15]

Panyewa utama[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • Wangunan dhaftar 100-crita utawa luwih
  • Dhaftar wangunan paling dhuwur ing donya
  • Dhaftar wangunan paling dhuwur miturut negara pérangan AS.
  • Pancakar langit

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ The Empire State Building is located within the 10001 zip code area, but 10118 is assigned as the building's own zip code. Source: USPS.
  2. ^ National Geodetic Survey datasheet KU3602. Retrieved July 26, 2009.
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Enc-NY-ESB
  4. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng cost
  5. ^ ESBNYC.com
  6. ^ a b c d e f g h "Empire State Building - The Skyscraper Center". Council on Tall Buildings and Urban Habitat. 
  7. ^ "Homer G. Balcom, Engineer, Is Dead". The New York Times. July 5, 1938. Dijupuk August 8, 2011. 
  8. ^ "Empire State Building". National Historic Landmark summary listing. National Park Service. September 11, 2007. Diarsip saka asliné ing 2011-08-28. 
  9. ^ Cithakan:NRISref
  10. ^ Cithakan:Cite AIA4 p.226.
  11. ^ Pitts, Carolyn (April 26, 1985). "Empire State Building" (PDF). National Historic Landmark Nomination. National Park Service. 
  12. ^ "Empire State Building—Accompanying 7 photos, exterior and interior, from 1978" (PDF). National Register of Historic Places Inventory. National Park Service. April 26, 1985. 
  13. ^ "Empire State Building Associates L.L.C. – Empire State Building". SEC.gov. Dijupuk December 6, 2012. 
  14. ^ "2009 ULI Fall Meeting & Urban Land Expo — Green Retrofit: What Is Making This the Wave of the Future?" (PDF). Dijupuk October 11, 2010. 
  15. ^ "Empire State Building Achieves LEED Gold Certification | Inhabitat New York City". Inhabitat.com. Dijupuk October 12, 2011. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]