Gayus Siagian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gayus Siagian ya iku panulis lan sastrawan kang lair ing Balige, Sumatera Lor, 5 Oktober 1920, séda ing Jakarta, 10 Fèbruwari 1981. Lulus saka AMS-A Yogyakarta (1941) banjur nerusaké sinau babagan film lan kabudayan Barat ing Walanda (1952-1953). Dhèwèké sing mènèhi julukan Paus Sastra Indonesia kanggo Dr. H.B. Jassin. Olèh kalungguhan Kepala Bagian Skenario Perfini, Dosen Universitas Gamaliel, dhosèn tamu ing Universitas Harvard, Amerika Serikat (1957), dhosèn jurusan Sinematografi Institut Kesenian Jakarta, Ketua Harian BMKN, Sekretaris Jenderal LKN, Ketua Umum Pengurus Pusat PKPI, anggota DPRGR/MPRS ( makili seniman), Wakil Ketua Dewan Kesenian Jakarta, anggota Badan Sensor Film (BSF).[1]

Dhèwèké uga nggebyur ing donya jurnalistik. Dhèwèké naté dadi rédaktur Warta Indonesia, Patriot, Aneka, Warta Dunia, Sari Pers, Lembaran, Suluh Indonesia. Ing sawatara wektu dhèwèké biyantu Far Eastern Film News ing Tokyo. Saliyané iku dhèwèké uga nulis skenario film, kayata : Enam Jam di Yogya, Krisis, Embun, Terimalah Laguku, Een Indonesische Student in Holand, lan liya-liyane. Karya liyane : Perpisahan (kumpulan cerita cekak, 1971), Di Taman Arimetea (drama, 1958), Lukisan dan Wanita Buta ( pertalan kumpulan cerita cekak, 1967), Ratapan Tanah Air ( pertalan Novel, 1954, karya Allan Paton), Kembali ke Bataan ( petalan otobiografi, karya Carlos Romulo), Sehari dalam Kehidupan Ivan Denisovitsch (pertalan novel, 1976, karya Alexander Solzhenitsyn), Gerhana Matahari ( pertalan novel, 1982, karya Arthur Koestler), lan liya-liyané. Ing taun 1953 dhèwèké antuk pangaji nugraha saka majalah Kisah awit crita cekaké kang asesirah “Perpisahan”.

Pawiyatan[besut | besut sumber]

Lulus saka AMS-A Yogyakarta (1941) lan banjur nerusakè sinau babagan film lan kabudayan Barat ing Walanda (1952-1953)

Kalungguhan[besut | besut sumber]

Kepala Bagian Skenario Perfini, Dhosèn Universitas Gamaliel, dhosèn tamu ing Universitas Harvard, Amerika Serikat (1957), dhosèn jurusan Sinematografi Institut Kesenian Jakarta, Ketua Harian BMKN, Sekretaris Jenderal LKN, Ketua Umum Pengurus Pusat PKPI, anggota DPRGR/MPRS ( minangka wakiling para juru kagunan utawa seniman), Wakil Ketua Dewan Kesenian Jakarta, anggota Badan Sensor Film (BSF).

Karya-karya[besut | besut sumber]

Perpisahan (kumpulan cerita cekak, 1971), Di Taman Arimetea (drama, 1958), Lukisan dan Wanita Buta ( petalan kumpulan cerita cekak, 1967), Ratapan Tanah Air ( petalan Novel, 1954, karya Allan Paton), Kembali ke Bataan ( petalan otobiografi, karya Carlos Romulo), Sehari dalam Kehidupan Ivan Denisovitsch (petalan novel, 1976, karya Alexander Solzhenitsyn), Gerhana Matahari ( petalan novel, 1982, karya Arthur Koestler), lan liya-liyane. Ing taun 1953 dhèwèké entuk anugraha saka majalah Kisah awit cerita cekakè “Perpisahan”.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Rampan, Korrie Layun, 1953- (2000). Leksikon susastra Indonesia (ed. Cet. 1). Jakarta: Balai Pustaka. ISBN 9796663589. OCLC 47208002.