Garrett Augustus Morgan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Garrett Augustus Morgan
Garrett morgan.jpg
Garrett Augustus Morgan
Lair (1877-03-04)Maret 4, 1877
Paris, Kentucky
Pati Agustus 27, 1963(1963-08-27) (umur 86)
Cleveland, Ohio
Jeneng liya Big Chief Mason
Pakaryan Inventor, Entrepreneur
Kondhang awit Inventor of a type of traffic signal and a respiratory protective hood

Garret Augusust Morgan ya iku penemu lampu lalu lintas.[1] Sadurunge panemone Morgan digunanake, wis ana model lampu lalu lintas.[1] Wiwit taun 1868, lampu lalu lintsa mulai digunakake ing prapatan-prapatan kutha London lan Inggris.[1] Lampu kang digunakake ya iku rong werna, werna abang minangka tandha kendharaan mandeg, lan ijo minangka mlaku[1] Piranti iki dilakokakek manual déning pulisi kang duwéni tugas ing simpangan kanthi gunakake lampu gas.[1]

Nalika lampune werna abang malih dadi ijo utawa sewalike, kaatur déning petugas kang adhedhasar jam kang digawa.[2] Nalika iku, dudu ngatur mobil nanging ngatur dokar kang cacahe akeh.[2] Nalika tanggal 2 Januari 1869, lampu lalu lintas mau bledos lan nglarani petugas kang lagi ngopraseake.[2] Kedadeyan mau dadekake pemikiran ngenani piranti pengatur lalu lintas kang luwih canggih.[2] Taun 1920, Garrettt Augustus Morgan kasil anggone nindakake percobaan rangkean elektronika kanggo nguripake lampune sacara otomatis.[2] Panemon iku minangka sumbangan gedhé tumrap transportasi dharat.[2] Panemon iki kawiwitan dipasang ing Claveland, Ohio, Amerika Serikat.[2] Lampu lalu lintas gaweane Morgan mau kaya hurup T kanthi telung sudut.[2] Saben-saben sudut ateges mandeg, mlaku, lan kendharaan saka kabèh arah kudu mandeg.[2] Ing perkembangane, sudut-sudut mau diganti déning werna abang, kuning, lan ijo nganti saiki.[2] Morgan éntuk hak paten saka pamaréntah Amerika Serikat ngenani panemone nalika tanggal 20 November 1923.[2] Nanging, hak cipta Morgan pungkasne dituku déning ‘’General Electric Corporation’’ kanthi rego 40 ewu dolar Amerika Serikat. Morgan lair ing Kentucky, Amerika, tanggal 4 Maret 1877.[2] Nalika umure ngancik 14 taun, dhèwèké kepeksa di drop out saka sekolah.[2] Nanging, dhèwèké tetep temen anggone ngasilake sawijining piranti kang migunani tumrap umat manungsa.[2] Saliyane nemokake lampu lalu lintas, Morgan uga nemokake masker gas kang digunakake petugas kobongan lan tentara ing Perang Dunia 1.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 102]
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 103]

Pranala njaba[besut | besut sumber]