Barkas:COLLECTIE TROPENMUSEUM Wajangfiguur van karbouwenhuid voorstellende een pauzeteken TMnr 4551-27.jpg

Konten halaman tidak didukung dalam bahasa lain.
Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Berkas asli(800 × 800 piksel, ukuran barkas: 112 KB, jinis MIME: image/jpeg)

Barkas iki saka Wikimedia Commons lan kena kanggo proyèk liya. Panyandraning kaca panyandra barkasé kapacak ing ngisor.

Ringkesan

Panyandra
English: Wayang kulit figure of buffalo hide, representing an interval sign
Nederlands: Schaduwfiguur. Wayang perjuangan heeft de na-oorlogse politieke verwikkelingen en de Indonesische vrijheidsstrijd tot onderwerp.

Wajangfiguur van perkament voorstellende een kayon. De kayon, die ook wel gunungan genoemd wordt, is het belangrijkste hulpmiddel bij een wajangvoorstelling. De kayon wordt zowel bij Wayang Golek als bij Wayang Kulit gebruikt. Het is een schaduwfiguur van perkament, die de zetel van de goden afbeeldt (de berg Semaru op Java) en de levensboom, die symbool staat voor de goddelijkheid van het leven. Deze kayon wordt de Gunungan Gapuran genaamd. Hij wordt geassocieerd met de mannelijke lingga

De kayon heeft vele functies. Voor een opvoering staat hij in het midden van het scherm, met soms daarachter Semar. Beide staan aan de kant van de poppenspeler opgesteld. De kayon brengt de poppen tot leven. Aan het begin van de opvoering staat hij rechts. Tijdens de opvoering geeft de kayon plaatsveranderingen aan of de opkomst van een belangrijke persoonlijkheid. De kayon kan ook dienst doen als decorstuk. Het kan een paleis voorstellen, een rots, een bos of een kluizenaarswoning. Ook kan de kayon een rivier, wind, vuur en water voorstellen. Gedurende de voorstelling verplaatst de gunungan zich naar de linkerzijde van de poppenspeler. Na afloop staat de Gunungan weer in het midden van het scherm.

Zoals op de meeste kayons staat hier aan de basis een trap afgebeeld. Deze trap komt uit op een galerij met pilaren die leidt naar gesloten dubbele deuren. Dit is de hemelpoort die wordt bewaakt door twee de reuzen, Cingkarabala en Balaupata. Zij zijn een knotsenzwaaiende tweeling. Aan weerszijden van het dak van de galerij zijn twee vleugels of twee garuda koppen afgebeeld, die symbolen zijn van de zon en van vuur. Daarboven zijn twee tijgers te zien naar elkaar zijn toe gedraaid. Op andere gunungan zijn dit een tijger en een wilde buffel, of twee leeuwen, of een tijger en een zwijn. Op het dak van de galerij staat een boom met symmetrische vertakkingen. Ter hoogte van de eerste vertakking is een grote Kala demonenkop te zien die slechte geesten afweert en voor het gevaar van het menselijke leven staat. In de takken van de boom zijn vogels en apen te zien. De takken lopen uit in bloemen. De achterkant van de kayon is beschilderd met golven of vlammen. Dit is het zogenaamde 'vuur'kayon.

(David Levine; Leather Gods and Wooden Heroes; Singapore, Times Editions 2005).. Wajangfiguur van karbouwenhuid, voorstellende een pauzeteken
Undetermined language : Gunungan Gapuran Wayang kulit Wayang revolusi Wayang perjuangan Kajon
Tanggal before 1979
date QS:P,+1979-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1979-00-00T00:00:00Z/9
Sumber
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Juru pangarang Tropenmuseum

Lisènsi

w:id:Creative Commons
atribusi andum mèmper
Barkas iki kalilakaké sangisoring palilah Creative Commons Atribusi-Andum Mèmper 3.0 Tanpa Adhaptasi.
Kowé kena:
  • ngedum – nyalin, nyebar, lan ngirim karya
  • nyampur – ngolah karya
Sangisoré kahanan mangkéné:
  • atribusi – Kowé kudu mènèhi krédhit kang patut, mènèhi pranala lisènsi, lan kandha yèn ana owah-owahan. Kowé bisa tumindak sasenengmu, nanging ora teges kang duwé lisènsi njurung lakumu.
  • andum mèmper – Manawa kowé nyalin rupa, ngowahi, utawa nggawé karya nganggo bahan karya iki, kowé kudu mbabar karyamu kang wis dadi nganggo lisènsi kang padha utawa kang cocog karo karya asliné..

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

gegambaran

status hak cipta Indonesia

berhak cipta Indonesia

exposure time Inggris

0,5 detik

f-number Inggris

11

focal length Inggris

48 milimèter

tipe media Indonesia

image/jpeg

checksum Inggris

981811ce9699206ae4c1efe7289d90fd2d1426c4

metode penentuan Indonesia: SHA-1 Indonesia

ukuran data Indonesia

115.174 Bita

tinggi Indonesia

800 piksel

lebar Indonesia

800 piksel

Sajarahing berkas

Klik ing tanggal/wektuné saprelu ndeleng rupané barkasé nalika tanggal iku.

Tanggal/WektuGambar cilikAlang ujurNaragunaTanggepan
saiki28 Juli 2010 21.09Gambar cilik kanggo owahan 28 Juli 2010 21.09800 × 800 (112 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=Wayang kulit figure of buffalo hide, representing an interval sign}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Schaduwfiguur. Wayang perjuangan heeft de na-oorlogse politieke verwikkelingen en de Indo

2 kaca ing ngisor iki nganggo barkas iki:

Panggunané barkas sajagat

Métadhatah