Menyang kontèn

Fransiskus Hong Yong-ho

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Pelayan Tuhan
Francis Hong Yong-ho
Biskop Pyongyang
Jeneng lair홍용호 프란치스코 (Korea)
GréjaGreja Katulik Roma
ProvinsiSeoul
KeuskupanPyongyang
Njawat1962–2013
Ordo
Penobatan25 Mei 1933
Penahbisan29 Juni 1944
dening Bonifatius Sauer, O.S.B.
Detil pribadhi
Lair12 Oktober 1906
Pyongyang, kakaisaran Korea
Patitanggal sabenere ora dingerteni, nanging dinyatakake sampun seda ing Juni 2013
DenominasiKatulik Roma
Jabatan sadurunge
SesantiSurgite eamus

Francis Hong Yong-ho (Korea: 홍용호 프란치스코) (lair ing 12 Oktober 1906 – tanggal seda ora dingerteni, nanging dinyatakake sampun seda ing Juni 2013) yaiku prelatus Katulik Roma sing ditahan dening rezim komunis Kim Il-sung ing 1949 lan banjur kuwi ilang. Saise ilang, ia sakwetoro taun dileboke minangka Biskop Pyongyang, Korea Lor.

Biografi[besut | besut sumber]

Lair ing Pyongyang ing 12 Oktober 1906, Francis Hong Yong-ho diangkat dadi pandhita ing 25 Mei 1933.[1][2] Sewelas taun banjur kuwi, ia dipilih dadi Vikar Apostolik Heijō lan Biskop Tituler Auzia dening Paus Pius XII ing 24 Maret 1944.[1][2] Pangangkatan episkopale dianakake ing 29 Juni 1944, konsekrator utamine yaiku Biskop Bonifatius Sauer, O.S.B., karo Biskop Irenaeus Hayasaka lan Paul Roh Ki-nam minangka wakil konsekratore.[1][2]

Ia ditahan dening rezim komunis Kim Il-sung ing 1949 lan banjur kuwi ilang.[3][4][5] Miturut Kardinal Nicolas Cheong Jin-suk, sing pidhato ing 2006:

Ora ana kabar babagan pandhita sing slamet saka panganiayaan sing dateng ing pungkasan 1940an, nalika 166 pandhita lan tokoh kaagamaan dipateni utawa diculik. Buku Taunan Pontifikal nyatakeke nek wong sing "ngilang" menika biskop Pyong-yang ing wektu iku, Monsinyur Francis Hong Yong-ho, sing saiki sampun berusia satus taun.[6]

Kevikaran Apostolik Heijō ngubah jenenge dadi Pyongyang ing 12 Juli 1950, sing ditingkatke statuse dadi Kabiskopan Pyongyang dening Paus Yohanes XXIII ing 10 Maret 1962, karo Francis Hong Yong-ho didadikake minangka biskop pertami saka kabiskopan anyar kasebut.[7]

Hong Yong-ho akhire dinyatakake sampun seda dening Tahta Suci ing Juni 2013, nanging tanggal lan panggonan sedane sing sabenere ora dingerteni.[8]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c (ing basa Inggris) "Bishop Francis Hong Yong-ho". Catholic-Hierarchy.org. David M. Cheney. Dibukak ing 7 January 2012.
  2. a b c "Diocese of Pyong-yang 평양, North Korea". GCatholic.org. Dibukak ing 27 Oktober 2007.
  3. Joseph Yun Li-sun (16 Fèbruari 2007). "Pope writes letter to North Korean Catholics". AsiaNews.it. Dibukak ing 27 Oktober 2007.
  4. Sandro Magister (26 Januari 2007). "Mission Asia: The Laboratory is South Korea". Chiesa. Dibukak ing 27 Oktober 2007.
  5. John L Allen Jr (19 Oktober 2006). "Catholicism in North Korea survives in catacombs". National Catholic Reporter. Dibukak ing 27 Oktober 2007.
  6. Interview with Cardinal Nicholas Cheong Jinsuk by Gianni Cardinale (Maret 2006). "Korea, for a reconciliation between North and South". 30Days. Dibukak ing 6 Januari 2012.
  7. (ing basa Inggris) "Diocese of P'yong-yang". Catholic-Hierarchy.org. David M. Cheney. Dibukak ing 7 January 2012.
  8. "Cappella Papale Santa Messa In Suffragio Dei Cardinali E Vescovi Defunti Nel Corso Dell'Anno Celebrata Dal Santo Padre Francesco" (PDF). vatican.va . 4 Novèmber 2013. Dibukak ing 14 Dhésèmber 2013.
Cithakan:S-rel
Kang sadurungé
William F. O'Shea
Vikar Apostolik Heijo
1944–1950

Cithakan:S-non

Sesebutan anyar Vikar Apostolik Pyongyang
1950–1962

Cithakan:S-non

Sesebutan anyar Biskop Pyongyang
1962–2013

Cithakan:S-non

Cithakan:Persondata