Fitna (film)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Fitna
Fitnathemovie.jpg
Title card for Fitna
Disutradarani Geert Wilders
Diprodhuseri Geert Wilders
Ditulis déning Geert Wilders
Tanggal metu
March 27, 2008
Suwéné
16:48
Nagara The Netherlands
Basa Dutch, English, Arabic, Persian, others

Fitna iku filem saka Walanda karya Pulitikus Geert Wilders, pamimpin Parté Kabébasan (PVV) ing Parlemèn Walanda. Film iki nawakaké panemuné bab Islam lan Al Qur'an. Irah-irahan filem iki njupuk saka basa Arab fitna kang dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké "kahanan ora setuju lan béda wacana (disagreement and division among people)", utawa "tès marang kapitayan sajeroning pacoban (test of faith in times of trial)". Fitna dirilis ing Internet tanggal 27 Maret 2008.[1][2]

Rilis[besut | besut sumber]

Wilders ngrilis filem mau ing tanggal 27 Maret 2008 jam 7 wengi wektu (Walanda) ing video website Liveleak. Ésuké, website mau wis njabel video filem iku saka serveré amarga anané anceman marang staf Liveleak.[3] Sanadyan mangkono, wiwit iku, situs-situs liya wis njupuk video iku saka Liveleak lan wiwit nyiaraké.

Plot[besut | besut sumber]

Film iki nuduhaké sawetara Surah {{Al Qur'an]] kang dipilih lan dijumbuhaké karo kliping koran lan média.[4] Film iki diiringi musik saka Peer Gynt suite déning Edvard Grieg, mligi wektu patiné Aase (Aase iku ibuné Per ing drama kang tinulis déning Henrik Ibsen).[5]

Téma[besut | besut sumber]

Wilders nyatakaké yèn filem kanthi dhurasi 15-menit iku bakal nuduhaké yèn sawetara ayat (verses) saka Al Qur'an dina iki dipigunakaké kanggo ngasut umat Muslim modhèren supaya tumindak kejem lan anti-democrati adhedhasar ayat-ayat mau.[6][7][8]

Wilders njlèntrèhaké yèn filem iku minangka ajakan kanggo nguwalaké saka tirani Islamisasi (a call to shake off the creeping tyranny of Islamization).[9]

Instruksi Menkominfo kepada APJII

Reaksi[besut | besut sumber]

Dikuwatiraké filem mau bakal mancing anané démonstrasi kanthi kakerasan déning umat Muslim kaya déné protès marang Kartun Muhammad kang diterbitaké déning koran Dhénemarken 'Jyllands-Posten' ing taun 2005.[10]

Iran, Pakistan lan Indonésia wis nglarang (condemned) filem iki.[11][12] Pakistan wis ngusulaké diskusi bab Fitna ing konferènsi OKI sing bakal teka.[13]

Kecaman terus muncul kanthi diputaré filem propaganda iki. Sekjen PBB Ban Ki Moon ngutuk penayangan filem iki.[14][15] Pamaréntah Iran ngundang dhuta besar Walanda kanggo mrotès penayangan filem mau. Samono uga Malaysia. Malah, mantan PM Malaysia Mahathir Mohamad, nyerokaké marang kabèh ummat Islam supaya mboikot kabèh produk Walanda.[16][17] Déné pamaréntah Indonésia kanthi tegas ngecam lan nyegah supaya Geert Wilders ora bisa mlebu Indonésia.[18]

Pemblokiran situs ing Indonésia[besut | besut sumber]

Tanggal 2 April 2008, Menteri Komunikasi dan Informatika Muhammad Nuh mréntahaké marang APJII supaya mblokir situs lan blog kang ngamot filem Fitna. Tanggal 8 April 2008, ISP Telkom Speedy lan Indonet wiwit mblokir situs Youtube, Multiply, Myspace, Metacafe, Liveleak, situs resmi filem Fitna lan Rapidshare. Sauntara iku situs www.fitnathemovie.info [1] ora kena pamblokiran.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Dutch MP posts Islam filem on web". BBC. 2008-03-27. Dijupuk 2008-03-27. 
  2. ^ Thomasson, Emma (2008-03-27). "Dutch MP launches anti-Koran filem online". Reuters (Scientific American). Dijupuk 2008-03-27. 
  3. ^ Claburn, Thomas (2008-03-28). "Anti-Islamic Film Taken Offline Following Threats". InformationWeek. Dijupuk 2008-03-28. 
  4. ^ Blokker, Bas (2008-03-28). "Fitna the Movie: not hyperbole or metaphor but repetition". NRC Handelsblad. Dijupuk 2008-03-28. 
  5. ^ "Euromed states condemn Dutch anti-Islam filem". Deutsche Presse-Agentur. 2008-03-28. Dijupuk 2008-03-28. 
  6. ^ "Koranfilem Wilders heet 'het kwaad'". telegraaf.nl (ing basa Dutch). 2008-02-09. Dijupuk 2008-03-08. 
  7. ^ Murray, Douglas (2008-03-12). "A filem-maker who lives in the shadow of a fatwa". Spectator.co.uk. Dijupuk 2008-03-24. 
  8. ^ Cithakan:Cite mailing list
  9. ^ Park, Michael (2008-01-21). "Iran Warns Netherlands Not to Air Controversial 'Anti-Muslim' Film". FOX News. Dijupuk 2008-03-08. 
  10. ^ "Embassies burn in cartoon protest". BBC. 2006-02-04. Dijupuk 2008-03-08. 
  11. ^ Marquand, Robert (2008-03-26). "'Fitna': Dutch leader's anti-Islam filem brings strife". The Christian Science Monitor. Dijupuk 2008-03-30. 
  12. ^ "Iran, Indonésia Condemn Anti-Islamic Dutch Film". Voice of America. 2008-03-28. Diarsip saka sing asli ing 2008-03-31. Dijupuk 2008-03-30. 
  13. ^ "Pakistan summons Dutch ambassador". Radio Netherlands Worldwide. 2008-03-05. Dijupuk 2008-03-30. 
  14. ^ Okezone.com
  15. ^ Harian Berita Sore
  16. ^ Era Muslim
  17. ^ Wordpress
  18. ^ Liputan 6

Pranala njaba[besut | besut sumber]