Fitna (film)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Fitna
Fitnathemovie.jpg
Title card for Fitna
Juru arah Geert Wilders
Juru gawé Geert Wilders
Juru tulis Geert Wilders
Tanggal babar
March 27, 2008
Suwé
16:48
Nagara The Netherlands
Basa Dutch, English, Arabic, Persian, others

Fitna iku film saka Walanda karya Pulitikus Geert Wilders, pamimpin Parté Kabébasan (PVV) ing Parlemèn Walanda. Film iki nawakaké panemuné bab Islam lan Al Qur'an. Irah-irahan film iki njupuk saka basa Arab fitna kang dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké "kahanan ora setuju lan béda wacana (disagreement and division among people)", utawa "tès marang kapercayan jroning pacoban (test of faith in times of trial)". Fitna dirilis ing Internet tanggal 27 Maret 2008.[1][2]

Rilis[sunting | besut sumber]

Wilders ngrilis film kasebut ing tanggal 27 Maret 2008 jam 7 wengi wektu (Walanda) ing video website Liveleak. Ésuké, website kasebut wis njabel video film iku saka serveré amarga anané anceman marang staf Liveleak.[3] Senadyan mangkono, wiwit iku, situs-situs liya wis njupuk video iku saka Liveleak lan wiwit nyiaraké.

Plot[sunting | besut sumber]

Film iki nuduhaké sawetara Surah {{Al Qur'an]] kang dipilih lan dijumbuhaké karo kliping koran lan média.[4] Film iki diiringi musik saka Peer Gynt suite déning Edvard Grieg, utamané wektu patiné Aase (Aase iku ibuné Per ing drama kang tinulis déning Henrik Ibsen).[5]

Téma[sunting | besut sumber]

Wilders nyatakaké yèn film kanthi dhurasi 15-menit iku bakal nuduhaké yèn sawetara ayat (verses) saka Al Qur'an dina iki dipigunakaké kanggo ngasut umat Muslim modhèrn supaya tumindak kejem lan anti-democrati adhedhasar ayat-ayat mau.[6][7][8]

Wilders njlèntrèhaké yèn film iku minangka ajakan kanggo nguwalaké saka tirani Islamisasi (a call to shake off the creeping tyranny of Islamization).[9]

Instruksi Menkominfo kepada APJII

Reaksi[sunting | besut sumber]

Dikuwatiraké film kasebut bakal mancing anané démonstrasi kanthi kakerasan déning umat Muslim kayadéné protès marang Kartun Nabi Muhammad kang diterbitaké déning koran Denmark 'Jyllands-Posten' ing taun 2005.[10]

Iran, Pakistan lan Indonésia wis nglarang (condemned) film iki.[11][12] Pakistan wis ngusulaké diskusi bab Fitna ing konferènsi OKI sing bakal teka.[13]

Kecaman terus muncul kanthi diputaré film propaganda iki. Sekjen PBB Ban Ki Moon ngutuk penayangan film iki.[14][15] Pamaréntah Iran ngundang dhuta besar Walanda kanggo mrotès penayangan film kasebut. Samono uga Malaysia. Malah, mantan PM Malaysia Mahathir Mohamad, nyerokaké marang kabèh ummat Islam supaya mboikot kabèh produk Walanda.[16][17] Déné pamaréntah Indonésia kanthi tegas ngecam lan nyegah supaya Geert Wilders ora bisa mlebu Indonésia.[18]

Pemblokiran situs ing Indonésia[sunting | besut sumber]

Tanggal 2 April 2008, Menteri Komunikasi dan Informatika Muhammad Nuh mréntahaké marang APJII supaya mblokir situs lan blog kang ngamot film Fitna. Tanggal 8 April 2008, ISP Telkom Speedy lan Indonet wiwit mblokir situs Youtube, Multiply, Myspace, Metacafe, Liveleak, situs resmi film Fitna lan Rapidshare. Sauntara iku situs www.fitnathemovie.info [1] ora kena pamblokiran.

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ "Dutch MP posts Islam film on web". BBC. 2008-03-27. Retrieved 2008-03-27. 
  2. ^ Thomasson, Emma (2008-03-27). "Dutch MP launches anti-Koran film online". Reuters (Scientific American). Retrieved 2008-03-27. 
  3. ^ Claburn, Thomas (2008-03-28). "Anti-Islamic Film Taken Offline Following Threats". InformationWeek. Retrieved 2008-03-28. 
  4. ^ Blokker, Bas (2008-03-28). "Fitna the Movie: not hyperbole or metaphor but repetition". NRC Handelsblad. Retrieved 2008-03-28. 
  5. ^ "Euromed states condemn Dutch anti-Islam film". Deutsche Presse-Agentur. 2008-03-28. Retrieved 2008-03-28. 
  6. ^ "Koranfilm Wilders heet 'het kwaad'". telegraaf.nl (in Dutch). 2008-02-09. Retrieved 2008-03-08. 
  7. ^ Murray, Douglas (2008-03-12). "A film-maker who lives in the shadow of a fatwa". Spectator.co.uk. Retrieved 2008-03-24. 
  8. ^ Cithakan:Cite mailing list
  9. ^ Park, Michael (2008-01-21). "Iran Warns Netherlands Not to Air Controversial 'Anti-Muslim' Film". FOX News. Retrieved 2008-03-08. 
  10. ^ "Embassies burn in cartoon protest". BBC. 2006-02-04. Retrieved 2008-03-08. 
  11. ^ Marquand, Robert (2008-03-26). "'Fitna': Dutch leader's anti-Islam film brings strife". The Christian Science Monitor. Retrieved 2008-03-30. 
  12. ^ "Iran, Indonésia Condemn Anti-Islamic Dutch Film". Voice of America. 2008-03-28. Archived from the original on 2008-03-31. Retrieved 2008-03-30. 
  13. ^ "Pakistan summons Dutch ambassador". Radio Netherlands Worldwide. 2008-03-05. Retrieved 2008-03-30. 
  14. ^ Okezone.com
  15. ^ Harian Berita Sore
  16. ^ Era Muslim
  17. ^ Wordpress
  18. ^ Liputan 6

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fitna_(film)&oldid=1052347"