Finding Nemo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Finding Nemo
Finding Nemo.jpg
Theatrical release poster
Disutradarani Andrew Stanton
Diprodhuseri Graham Walters
Diskénariyoni Andrew Stanton
Bob Peterson
David Reynolds
Carita déning Andrew Stanton
Dibintangi
Dimusiki Thomas Newman
Sinématografi Sharon Calahan
Jeremy Lasky
Dibesut déning David Ian Salter
Perusahaan
prodhuksi
Dibabar déning Buena Vista Pictures
Tanggal metu
  • Mèi 30, 2003 (2003-05-30)
Suwéné
100 menit
Nagara Amérika Sarékat
Basa Inggris
Rantaman $94 million[1]
Kalarisan $940.3 million[1]

Finding Nemo ya iku filem animasi komputer sing gènréné drama komedi petualangan sing diprodhuksi déning Pixar Animation Studios lan digebyakaké déning Walt Disney Pictures. Filem iki disutradharai lan naskahé ditulis déning Andrew Stanton karo ko-sutradhara Lee Unkrich, filem iki dibintangi pangisi swara ya iku Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, lan Willem Dafoe. Filem iki nyritakaké iwak badut sing overprotektif jenengé Marlin sing bebarengan karo iwak blue tang regal jenengé Dory, nggolèki anaké Marlin sing jenengé Nemo ing Pelabuhan Sydney. Ing sadawané dalan, Marlin sinau kanggo njupuk risiko lan ngintuki Nemo ngurus awaké dhéwé.

Finding Nemo digebyakaké inh tanggal 30 Mèi taun 2003, lan kawit saka iku filem FInding Nemo nampa critical acclaim. Filem iki menangi Academy Award for Best Animated Feature, lan dadi nominasi punjul telu kategori, kalebu Best Original Screenplay. Finding Nemo minangka filem animasi sing nampa pikolèhan gedhé dhéwé ing wektu iku lan dadi filem sing nampa pikolèhan sing gedhé dhéwé angka 2 ing taun 2003, nampa pikolèhan total $867 yuta ing saindenging donya ing pungkasan theatrical run.[2]

Filem Finding Nemo dadi sesirah filem DVD sing paling laris salawasé, kanthi 40 yuta DVD sing didol tekan taun 2006,[3] lan filem G-rated sing nampa pikolèhan gedhé dhéwé salawasé sadurungé filemé Pixar judhulé Toy Story 3 ngungkuli filem Finding Nemo. Filem Finding Nemo digebyakaké ulang ing 3D taun 2012. Ing taun 2008,  American Film Institute nglebokaké filem Finding Nemo dadi peringkat angka 10 animasi sing gedhé dhéwé salawasé minangka péranganing pratélan top 10.[4] Sèkuèl saka filem iki judhulé Finding Dory digebyakaké ing tanggal 17 Juni taun 2016 ing Amérika Sarékat.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng BOM
  2. ^ "Finding Nemo (2003)".
  3. ^ Boone, Louis E.Contemporary Business 2006, Thomson South-Western, page 4 – ISBN 0-324-32089-2
  4. ^ "Top 10 Animation".