Fermentasi panganan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bir lan roti, rong panggunaan utama fermentasi ing panganan

Fermentasi panganan yaiku konversi gula lan karbohidrat liyane dadi alkohol utawa asam organik pengawet lan karbon dioksida . Katelu produk kasebut wis bisa digunakake manungsa. Produksi alkohol bisa digunakake nalika jus buah diowahi dadi anggur, nalika pari-parian digawe dadi bir, lan nalika panganan sing sugih karo pati, kayata kentang, difermentasi banjur disaring kanggo nggawe roh kayata gin lan vodka . Produksi karbon dioksida digunakake kanggo ragi roti. Produksi asam organik dimanfaatake kanggo ngreksa lan ngicipi sayuran lan produk susu. [1]

Fermentasi panganan nyedhiyakake limang tujuan utama: kanggo nambah panganan liwat macem-macem rasa, aroma, lan tekstur ing substrat panganan; kanggo ngreksa akeh panganan liwat asam laktat, alkohol, asam asetat, lan fermentasi alkali ; kanggo memperkaya substrat panganan kanthi protein, asam amino esensial, lan vitamin; kanggo ngilangi antinutrien ; lan kanggo nyuda wektu masak lan panggunaan bahan bakar.

[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

Nattō, panganan kedele fermentasi Jepang
Fermenting kacang kakao
Chin som mok minangka spesialisasi Thailand sisih lor sing digawe nganggo daging babi sing dibungkus godhong gedhang (kulit lan daging) sing difermentasi karo beras ketan
  1. Hui YH, Meunier-Goddik L, Josephsen J, Nip WK, Stanfield PS (2004). Handbook of Food and Beverage Fermentation Technology. CRC Press. pp. 27 and passim. ISBN 978-0-8247-5122-7.
  2. Steinkraus, K.H., ed. (1995). Handbook of Indigenous Fermented Foods. Marcel Dekker.