Extensible hypertext markup language

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Contoh program XHTML

XHTML punika cekakan saking eXtensible HyperText Markup Language. XHTML punika wujud reformulasi saking HTML ngginakèn paradigma XML.[1]

XHTML inggih punika basa markup pènèrus lan pengembangan saking HTML ingkang gadhah kabetahan ingkang kirang langkungè sami kaliyan HTML, ananging kaliyan aturan sintaks ingkang langkung kètat. HTML punika aplikasi saking SGML (Standard Generalized Markup Language) ingkang sangèt fleksibel, manawi XHTML inggih punika aplikasi saking XML, turunan SGML ingkang langkung kawatès.

Amargi XHTML kèdhah gadhah keteraturan-wujud (ngikuti sintaks ingkang ajeg), dokumen XHTML saged dipunproses otomatis kaliyan ngginaakèn standar pemroses XML-boten kados ta HTML ingkang mbetahakèn emroses ingkang cekap sulit lan kompleks. XHTML saged dipunanggep dados perpaduan antara HTML dan XML karena merupakan formulasi ulang HTML dalam wujud XML. XHTML 1.0 telah dados rekomendasi W3C atau World Wide Web Consortium ing tanggal 26 Januari 2000.[2]

Pendahuluan[besut | besut sumber]

XHTML inggih punika sebuah kombinasi saking HTML lan XML (Extensible Markup Language) & punika wujud sampurna (ing arti, langkung ketat lan resik dipunbandingaken HTML).[3] Ancas saking XHTML inggih punika nggantosaken HTML.[3] XHTML inggih puniks wujud HTML ingkang dipundefinisiaken dados aplikasi XML ingkang punika XHTML berisi sedaya elemen ing HTML 4.01 dipunkombinasiaken kaliyan sintaks XML.[3]

XHTML inggih punika basa markup ing pundhi HTML, ananging kaliyan gaya basa langkung saé [4]. XHTML punika versi HTML ingkang menuhi persyaratan XML lan punika sebuah dokumen HTML,[5] lan XHTML dados standar internasional kaliyan spesifikasi ingkang dipuntetapaken déning W3C (World Wide Web Consortium).[3]

Alasan ngginakaken XHTML[besut | besut sumber]

Pinten-pinten alesan punsps ngginssken XHTML[6]:

  • XHTML nyempurnaaken kekirangan-kekirangan ing HTML.
  • XHTML saged dipunjalanaken ing pinten-pinten platform, pramila punika situs kita dpunbikak kaliyan saé nglampahi PDA lan ponsel.

Penulisan[besut | besut sumber]

XHTML boten langkung bènten kaliyan HTML 4.01 standar. punika sampun gadhah kabetahan HTML 4.01 mila badhé sangat mbantu kanggé nglampahi XHTML. XHTML ngedahaken panyeratan tag kaliyan huruf alit (lowercase) lan selalu nutup ngginakaken penutup tag.[3]

Deklarasi Ing XHTML[besut | besut sumber]

Deklarasi Doctype ing XHTML punika sami kaliyan Doctype ing HTML. W3C ngedahaken supados asring ngginakaken Doctype ing XHTML. Wonten 3 Jinis Doctype ing XHTML[6]:

  • XHTML-Strict. Dipunginaaken kanggé ndamel halaman ingkang layout lan formatnya dipunkontrol kebak déning CSS.

Ing deklarasi punika ngginakaken tag font lan table.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3c//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" 
"http://www.w3c.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  • XHTML-Transitional. Dipunginaaken kanggé ndamel halaman ingkang pérangan ageng ngginakaken tag-tag HTML.
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3c//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" 
"http://www.w3c.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-traditional.dtd">
  • XHTML-Frame. Dipunginaaken manawi kita nganggé frame inga halaman web.
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3c//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" 
"http://www.w3c.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Zainal Arifin & Smitdev Community, 36 Menit Belajar Komputer: Php lan Mysql, halaman 5-6. Elex Media Komputindo.
  2. ^ Doug Lowe,Jeff Cogswell,Ken Cox, ASP.NET 2.0 All-In-One Desk Reference For Dummies, halaman 178. Wiley Publishing, Inc.
  3. ^ a b c d e Andi Sunyoto, M. Kom (Amikom Yogyakarta), Ajax yasa Web kaliyan Teknologi Asynchronouse JavaScript&XML, halaman 7, 8 & 163. ANDI.
  4. ^ Yuhefizar, 10 Jam nguasai Internet, Teknologi, & Aplikasinya + CD, halaman 165. Elex Media Komputindo.
  5. ^ Ali Zaki & Smitdev Community, SPP AJAX untuk PEMULA, halaman 19. Elex Media Komputindo.
  6. ^ a b Dadan Sutisna, 7 Langkah punika gampil dados WEB Master + CD, halaman 33-35. mediakita.