Elektroforesis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ilustrasi elektroforesis
Ilustrasi retardasi elektroforesis

Elektroforesis (saka basa Yunani "ηλεκτροφόρηση" sing artine "metokake elektron") yaiku gerakan partikel sing kasebar relatif marang cairan ing sangisoré pengaruh medan listrik sing seragam. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] Elektroforesis partikel muatan positif ( kation ) sok diarani cataphoresis, déné elektroforesis partikel (anion) sing negatip kadang diarani anaforesis.

Fenomena elektrokinetik elektroforesis diamati kaping pisanan ing taun 1807 dening profesor Rusia Peter Ivanovich Strakhov lan Ferdinand Frederic Reuss ing Universitas Moskow, [8] sing ngerti manawa aplikasi medan listrik terus-terusan nyebabaké partikel lempung sing nyebar ing banyu supaya bisa bermigrasi. Pungkasane disebabaké dening anané antarmuka sing diisi antara permukaan partikel lan cairan sekitaré. Iki minangka dhasar teknik analitik sing digunakake ing kimia kanggo misahaké molekul miturut ukuran, muatan, utawa afinitas sing naleni.

Elektroforesis digunakaké ing laboratorium kanggo misahake makromolekul adhedhasar ukuran. Teknik kasebut nggunakaké muatan negatif saengga protein pindhah menyang muatan positif. Elektroforesis digunakake banget ing analisis DNA, RNA lan protein.

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Lyklema, J. (1995). Fundamentals of Interface and Colloid Science. 2. p. 3.208.
  2. Hunter, R.J. (1989). Foundations of Colloid Science. Oxford University Press.
  3. Dukhin, S.S.; Derjaguin, B.V. (1974). Electrokinetic Phenomena. J. Wiley and Sons.
  4. Russel, W.B.; Saville, D.A.; Schowalter, W.R. (1989). Colloidal Dispersions. Cambridge University Press.
  5. Kruyt, H.R. (1952). Colloid Science. Volume 1, Irreversible systems. Elsevier.
  6. Dukhin, A.S.; Goetz, P.J. (2017). Characterization of liquids, nano- and micro- particulates and porous bodies using Ultrasound. Elsevier. ISBN 978-0-444-63908-0.
  7. Anderson, J L (January 1989). "Colloid Transport by Interfacial Forces". Annual Review of Fluid Mechanics (ing basa Inggris). 21 (1): 61–99. Bibcode:1989AnRFM..21...61A. doi:10.1146/annurev.fl.21.010189.000425. ISSN 0066-4189.
  8. Reuss, F.F. (1809). "Sur un nouvel effet de l'électricité galvanique". Mémoires de la Société Impériale des Naturalistes de Moscou. 2: 327–37.