Karésidhènan Surakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Karésidhènan Surakarta (Hanacaraka: ꦑꦫꦺꦱꦶꦝꦺꦤ꧀ꦤꦤ꧀ꦯꦸꦫꦏꦂꦠ) ya iku wewengkon karésidhènan (cara Walanda: Residentie Soerakarta) ing Jawa Tengah nalika jaman kolonial Walanda lan sawenèh taun sawisé. Wewengkoné kadadèn saka daérah kakuwasaning Kasunanan Surakarta lan Praja Mangkunegaran kang ambané 5.677 km2. Karésidhènan Surakarta utawa Eks. Karesidenan Surakarta ketata saka kutha Surakarta, Kabupatèn Sukaharja, Kabupatèn Boyalali, Kabupatèn Sragèn, Kabupatèn Karanganyar, Kabupatèn Wanagiri, lan Kabupatèn Klathèn. Résidhèn Surakarta minangka bawahing administrasi gubernur jéndral kang lungguh ing Batawi, mliginé ing jaman kolonial. Nalika taun 1885 kacathet pandunung ing résidhèn iki cacahé 1.053.985 jiwa.


Uga delengen[besut | besut sumber]