Edi Sudradjat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Edi Sudradjat
Edi Sudradjat
Gambar:Edi sudrajat.jpg
Mantri Pertahanan Républik Indonésia 19
Linggih
17 Maret 1993 – 14 Maret 1998
PrésidhènSoeharto
Kang sadurungéLeonardus Benyamin Moerdani
Kang sawiséWiranto
Rerincèn dhiri
Lair(1938-04-22)April 22, 1938
Nèderlan Jambi, Hindia Nèderlan
PatiDhésèmber 1, 2006(2006-12-01) (umur 68)
Indonésia Jakarta, Indonésia

Jenderal (Purn.) Edi Sudradjat (lair ing Jambi, 22 April 1938 – pati ing Jakarta, 1 Dhésèmber 2006 ing umur 68 taun)[1] inggih punika salah satunggaling tokoh militèr Indonésia. Piyambakipun minangka namung satunggaling tiyang ingkang naté njabat minangka Kepala Staf Angkatan Dharat (TNI-AD / KSAD), Panglima ABRI lan Mantri Pertahanan dan Keamanan Indonésia wonten ing wekdal ingkang sesarengan.[2]

Karier ing militèr[besut | besut sumber]

Lulusan Akademi Militer Nasional angkatan ingkang angka 1 (1960) ing pundi piyambakipun ugi kapilih minangka lulusan paling saé wonten ing angkatan mau, piyambakipun lajeng dipuntugasaken minangka Komandan Peleton wonten ing Batalyon Infanteri 515/Tanggul, Jember dangunipun antawis 2 taun (1961-1962) lajeng ugi partisipasi wonten ing salebeting Operasi Trikora. SAsampunipun punika, wonten ing taun 1960-an, Edi Sudradjat dipuntugasaken ing operasi nglawan pihak Républik Maluku Selatan, Organisasi Papua Merdeka, sarta Gerakan 30 September (PKI).

Wonten ing taun 1980 piyambakipun dados Brigadir Jenderal kanthi kalungguhan Panglima Komando Tempur Lintas Udara Kostrad. Setunggal taun candhakipun, piyambakipun dados Panglima Kodam II / Bukit Barisan wonten ing Medan kanthi pangkat Mayor Jenderal dumugi ing taun 1983, lajeng piyambakipun ugi dados Pangdam Kodam III / Siliwangi wonten ing Bandung wonten ing taun 1983-1985.

Sadangunipun kalih taun sabibaripun punika, (85-86), Edi Sudradjat dipunangkat minangka Asisten Operasi Kasum ABRI saderengipun kalajengaken dados Letnan Jenderal kanggé kalungguhan Wakil Kepala Staf TNI-AD saking taun 1986 dumugi ing taun 1988. Salajengipun wonten ing taun 1988 dumugi taun 1993, piyambakipun dados Kepala Staf TNI-AD. Taun 1993, piyambakipun dipunpitadosi dados Panglima ABRI nggantosaken Try Sutrisno. Edi Sudradjat minangka perwira tinggi ingkang angka 1 lulusan AMN ingkang dados Panglima ABRI. Kajawi punika, wonten ing taun ingkang sami, piyambakipun dipunangkat dados Mantri Pertahanan dan Keamanan wonten ing Kabinet Pembangunan VI.[3] Jabatan rangkap mau dipulaksanakaken saderengipun piyambakipun masrahaken kalungguhan Panglima ABRI dhateng Jenderal TNI Feisal Tanjung, mantan Kasum ABRI ingkang langkung kawentar sasampunipun mimpin DKP wonten ing kasus Santa Cruz, Timor Leste. Pungkasan piyambakipun njabat minangka Ketua Umum Parté Keadilan dan Persatuan Indonésia.[4]

Nalika njabat minangka KSAD, Edi kalebet pimpinan TNI ingkang nywantenakenyang obahan back to basic utawi "wangsul dhateng barak" kanggé bala. Tegesipun bala kedah wiwit nilaraken bisnis militeripun lan namung konsèntrasi dhateng tugas-tugas lan kuwajibanipun minangka garda bangsa ingkang profésional.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
{{{before}}}
{{{title}}}
{{{years}}}
Kang sawisé
{{{after}}}
Jabatan militèr
Kang sadurungé
Muhammad Ismail
{{{title}}}
1981 - 1983
Kang sawisé
Harsudiyono Hartas
Kang sadurungé
Yogie S. Memet
{{{title}}}
1983-1985
Kang sawisé
R. I. Siregar
Kang sadurungé
{{{before}}}
{{{title}}}
{{{years}}}
Kang sawisé
{{{after}}}
Kang sadurungé
{{{before}}}
{{{title}}}
{{{years}}}
Kang sawisé
{{{after}}}