Ebiet G. Ade

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ebiet G. Ade
Ebiet In Pendopo.jpg
Ebiet in Pendopo
Pratélan latar wuri
Jeneng lairAbid Ghoffar Aboe Dja'far
Lair21 April 1954 (umur 66)
SakaWonodadi, Jawa Tengah, Indonesia
GénrePop, dhaérah, jazz
PakaryanPenyanyi, musisi, panulis lagu
PirantiVokal, gitar
Mangsa akarya1979–saiki
Sana jaringanhttp://www.ebietgade.com


Abdul Gafar Abdullah ya iku salah sawijining penyanyi kondhang ing Indonésia kang lair tanggal 21 April 1955 ing Wanadadi, Banyumas, Jawa Tengah. Penyanyi kang luwih dikenal mawa jeneng Ebiet G. Ade iki lair saka kulawarga kang uripé sarwa pas-pasan, amarga album-albumé kang isiné protès alus marang pamaréntah laris ing pasaran, dhéwéké dadi wong kang kondhang lan ndadikaké uripé luwih makmur.[1]

Mangsa Cilik[besut | besut sumber]

Nalika isih cilik dhéwéké duwéni gegayutan péngin dadi insinyur, dokter, lan dadi penyair kang kondhang. Nanging kabeh mau durung bisa diwujudaké. Kanthi jeneng Ebiet G. Ade saora-orané dhéwéké bisa ndadikaké tembang pop ing taun 1979 urip meneh sawise kagèsèr déning tembang dangdut.[1]

Mangsa Sekolah[besut | besut sumber]

Nalika sekolah ana ing SMA Muhammadiyah, Yogyakarta, dhèwèké cerak karo Emha Ainun Nadjib lan kerep nembangake geguritan-geguritan duwéké Emha. Ananging, nalika nggawé album kang sepisanan, dhéwéké nembangaké tembangé dhéwé lan ora nembangaké tembangé wong liya. Sawisé lulus SMA dhèwèké ora nerusaké sekolah amarga alangan wragad.[1]

Karir[besut | besut sumber]

Tembangé Ebiet akèh nyaritakaké bab kahanan ana kampung, warigaluh, lan bebaya. Taun 1974 sadurungé dadi penyanyi kang kondhang, dhéwéké olèh pambiyantu saka para seniman enom ing Ngayogyakarta. Para seniman iku nuduhaké protès marang pamaréntah ing jaman kuwi, ananging Ebiet protès kanthi cara kang alus, ya iku nggawakaké tembang kang isi liriké dongakaké supaya kulawarga kang ora duwé (mlarat) ora duwéni rasa srèi marang pamaréntah kang duwéni kuwasa lan bisa sapénaké dhéwé. Rong album sepisanan kang laris ya iku: Camelia I lan Camelia II.

Sawisé lulus SMA, dhéwéké ora nerusaké sekolah amarga alangan wragad. Amarga albume kang laris ing pasaran iku nggawe dhéwéké dadi wong kang luwih makmur tinimbang sadurungé, nanging Ebiet tetep dadi wong kang prasaja. Taun 1980, dhèwèké nggawé rekaman Camelia III ing Pilipina lan dinyanyikaké nalika ana sawijining acara ing Jakarta.

Masia dadi penyanyi kang kondhang, dhèwèké luwih seneng diarani penyair kang seneng tembang lan nembang tinimbang diarani penyanyi.[1]

Kulawarga[besut | besut sumber]

Ebiet G. Ade dhaup karo Koespudji Rahayu utawa kang luwih dikenal Yayu Sugianto lan kagungan 4 putra, yaiku:

  1. Abietyasakti Ksatria Kinasih
  2. Aderaprabu Lantip Trengginas
  3. Byatriasa Pakarti Linuwih
  4. Segara Banyu Bening

Dhiskografi[besut | besut sumber]

Sawenéh Album Ebiet sing wis metu:

  • Camellia I (1979 Jackson)
  • Camellia II (1979 Jackson)
  • Camellia III (1980 Jackson)
  • Camellia IV (1980 Jackson)
  • Langkah Berikutnya (1982 Jackson)
  • Tokoh-Tokoh (1982 Jackson)
  • 1984 (1984 Jackson)
  • Zaman (1985 Jackson)
  • Isyu! (1986 Jackson)
  • Lagu-Lagu Terbaik 1 Ebiet G. Ade (1987 SCS)
  • Lagu-Lagu Terbaik 2 Ebiet G. Ade (1987 SCS)
  • Lagu-Lagu Terbaik 3 Ebiet G. Ade (1987 SCS)
  • Lagu-Lagu Terbaik 4 Ebiet G. Ade (1987 SCS)
  • Menjaring Matahari (1987 RCA/EGA)
  • 20 Lagu Terpopuler Ebiet G. Ade (1988 Blackboard)
  • Sketsa Rembulan Emas (1988 HARPA/EGA)
  • Perjalanan (Nirwana/EGA 1988)
  • Perjalanan Vol. II (Nirwana/EGA 1988)
  • Seraut Wajah (1990 Musica)
  • Seleksi Album Emas (1990 Life)
  • Seleksi Album Emas II (1994 Life)
  • Kupu-Kupu Kertas (1995 BMG)
  • 16 Lagu Puisi Cinta Ebiet G. Ade (1995 Nadi)
  • Cinta Sebening Embun-Puisi-Puisi Cinta Ebiet G. Ade (1995 BMG)
  • Aku Ingin Pulang-15 Hits Terpopuler Ebiet G. Ade (1996 Musica)
  • Kumpulan Lagu-Lagu Religius (1996 Musica)
  • Hidupku MilikMu-Kumpulan Lagu-Lagu Religius Vol. II (1996 Musica)
  • 21 Tembang Puisi Dan Kehidupan (1996 Musica)
  • 20 Lagu Terpopuler (1997 Musica)
  • Lagu-Lagu Terbaik (1997 Musica)
  • Renungan Reformasi (1997 Musica)
  • 16 Koleksi Terlengkap Ebiet G. Ade (1997 Nadi)
  • 12 Lagu Terbaik Ebiet G. Ade (1979-1986) (1997 SCS)
  • 12 Lagu Terbaik Ebiet G. Ade Volume II (1979-1986) (1997 SCS)
  • Ilham Seni (1998 Life)
  • Gamelan (1998 BMG)
  • Best of The Best (1999 Musica)
  • Balada Rintihan Cinta (2000 BMG)
  • Balada Sinetron Cinta (2000 Musica)
  • Akustik (2001 Musica)
  • Basa Langit (2001 BMG)
  • Balada Country (2002 Musica)
  • M. Nasir vs Ebiet G. Ade-Penyair Nusantara (2002 BMG)
  • Nyanyian Cinta (2003 Musica)
  • Tembang Renungan Hati (2003 Musica)
  • Tembang Slow (2004 Musica)
  • Kumpulan Lagu-Lagu Terbaik (2004 Musica)
  • 22 Lagu Hits Sepanjang Masa-(2005 Musica)
  • Yogyakarta-(2006 Musica)

Pangaji[besut | besut sumber]

  • Golden lan Platinum Record cacahé 18 iji saka Jackson Record lan label liyané wiwit album Camellia nganti album Isyu
  • Biduan Pop Kesayangan PUSPEN ABRI taun 1979 nganti taun 1980
  • Pangripta Lagu Kesayangan Angket Musica Indonesia taun 1980 nagnti taun 1985
  • Penghargaan Diskotek Indonesia taun 1981
  • Sepuluh Lagu Terbaik ASIRI taun 1980-1981
  • Sepuluh Lagu Terbaik ASIRI taun 1981-1982
  • Penghargaan Lomba Cipta Lagu Pembangunan 1987
  • Taun 1984-1985 BASF Award
  • Taun 1985-1986 BASF Award
  • Taun 1986-1987 BASF Award
  • Taun 1987-1988 BASF Award
  • Taun 1988-1989 BASF Award
  • Album terbaik ballada & country AMI Award taun 1997
  • Penyanyi Solo terbaik AMI Award taun 1997
  • Lagu Terbaik AMI Sharp Award taun 2000
  • Penghargaan Musisi Legenda PLANET MUZIEK Singapura taun 2002
  • Penghargaan Lingkungan Hidup taun 2005
  • Duta Lingkungan Hidup taun 2006
  • Penghargaan Peduli Award Forum Indonesia Muda taun 2006
  • Lan manéka penghargaan saka institusi independen.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Tim redaksi majalah Tempo (1981). APA & SIAPA sejumlah orang Indonesia 1981-1982. Jakarta: Grafiti Pers. kk. 2–3. 

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

[1]