Dhialèk kutha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dhialèk kutha iku dhialèk sing dicaturaké déning wong-wong ing kutha. Babagan iki awèh kawigatèn tumrap ing kalungguhan sosiologis sawijining kutha amarga akèh dhialèk kutha duwé ciri sing mbédani ditandhing dhialèk kutha liyané.

Sebaran[besut | besut sumber]

Kutha asring sinebut papan sing duwé prèstise (prabawa) luwih tinimbang laladan désa sakiwa-tengené. Ing petha dhialèk, kerep kapetha fénoménah basa sing mligi sumebar sajeroning laladan kutha. Munculé warga kutha dalah basané mratandhani yèn wong-wong désa wiwit urip ing kutha. Conto sing cetha ya iku kadadéan mekaré basa Köln, fénoménah basa sing dumadi dhèk pungkasané Abad Tengahan saka Köln menyang Limburg.