Dhaptar lintang ing rasi lintang ursa minor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
rasi lintang Ursa Minor

Pratélan lintang ing rasi lintang Ursa Minor inggih punika satunggaling pratélan ingkang ngêwrat nama-nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Ursa Minor. Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Ursa Minor.

Konstelasi Ursa Minor[besut | besut sumber]

Ursa Minor utawi "Smaller Bear", inggih lawanipun Ursa Major), ingkang ugi dipunsebat kanthi sebatan Little Bear, inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang mapan wonten ing belahan bumi sisih lor. Kados Ursa Major utawi ingkang winastanan "Great Bear", ingkang buntutipun saking beruang alit ugi saged dipuntingali kados cepengan cendhok, mila ugi dipunsebat "Little Dipper". Konstelasi punika inggih minangka salah satunggal saking 48 konstelasi ingkang sampun kedhaptar wiwit abad kaping kalih déning astronom Ptolemy, lan mlebet dados salah satunggal rasi lintang saking 88 pratélan konstalasi lintang modheren. Ursa minor dipunmangertosi papanipun wonten ing sisih lor ing cagak langit, sanajan ta posisinipun punika badhé ngalami éwah-éwahan sasampunipun sapérangan abad amargi wonten presesi saking equinoxes.[1] Tiyang Yunani ugi asrin nyebat Ursa Minor kanthi sebatan Fenisia. Fenisia ugi dipun-ginakaken déning Ursa Minor kanggé tandha navigasi tinimbang ingkang ngginakaken ursa mayor minangka tandha navigasinipun. Sanajan Ursa Minor langkung alit lan mbleret tinimbang ursa major, nanging ursa minor langkung caket kaliyan kutub lor lan pointer ingakang paling saé inggih dhateng lor.

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Konstelasi Ursa Minor gadhah aréa ingakng ambanipun kirang langkung 256 persegi drajat lan ngewrat satunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka satunggaling planit. Konstelasi ursa minor saged dipuntingali wonten ing latitude ing antawisipun +90° lan-10° lan paling saé dipuntingali ing wekdal jam 9 dalu ing salebeting sasi Juni. Ursa minor papanipun inggih wonten ing langit kutub lor. Pitung lintang ingkang padhang wonten ing konstelasi ursa minor inggih wujudipun kados cidhuk, meh sami kaliyan asterism ing konstelasi Ursa Major. Wonten ing pucuking kanggé cepengan inggih wonten [8539] lintang lor, Polaris. Polaris ugi saged kapanggih kanthi ngetutaken garis medal kalih lintang ingkang mbentuk kados mangkok saking biduk, ingkang ing caketipun wonten asterism (astronomi) ingkang ugi kapanggih wonten ing konstelasi Ursa Major.[2]

Nama B F HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kondisi Nama
lain
Asal
basa
Arti
α UMi α 1 8890 11767 02j 31m 47.08d +89° 15′ 50.9″ 1.97 −3.64 431 F7:Ib-IIv SB Pole Star, Lodestar / Alruccabah / Cynosura, Phoenice / Tramontana, Navigatoria / Yilduz Inggris / Arab / Latin / Turki bintang kutub / buntut anjing, langit utara yang indah / pérangan dari gunung / bintang
β UMi β 7 131873 72607 14j 50m 42.40d +74° 09′ 19.7″ 2.07 −0.87 126 K4IIIvar Kochab, Kokab, Kochah Arab bintang
γ UMi γ 13 137422 75097 15j 20m 43.75d +71° 50′ 02.3″ 3.00 −2.84 480 A3II-III variabel dari δ Sct Pherkad, Pherkad Major Arab anak beruang (besar)
ε UMi ε 22 153751 82080 16j 45m 58.16d +82° 02′ 14.1″ 4.21 −0.92 346 G5IIIvar varaibel dari RS CVn Urodelus Yunani buntut yang menyolok
5 UMi 5 127700 70692 14j 27m 31.52d +75° 41′ 45.4″ 4.25 −0.87 345 K4III Choo Tsze, 北極三, 庶子 Cina lintang kaping tiga wonten ing rasi Kutub Utara[3], Anak Sang Selir Karajan
ζ UMi ζ 16 142105 77055 15j 44m 03.46d +77° 47′ 40.2″ 4.29 −1.02 376 A3Vn Ahfa al Farkadain Arab anak beruang (kecil)
δ UMi δ 23 166205 85822 17j 32m 12.90d +86° 35′ 10.8″ 4.35 0.61 183 A1Vn Yildun, Gildun, Vildiur, Yilduz / Pherkard Turki / Arab bintang / anak beruang
RR UMi 132813 73199 14j 57m 35.12d +65° 55′ 56.6″ 4.63 −0.80 398 M5III 天床五 Cina lintang kaping gangsal wonten ing rasi Tempat Tidur di Langit[3]
4 UMi 4 124547 69112 14j 08m 51.01d +77° 32′ 50.8″ 4.80 −1.13 500 K3III How Kung, 北極四, 後宮 Cina lintang kaping sekawan wonten ing rasi Kutub Utara, Sang Selir Karajan
η UMi η 21 148048 79822 16j 17m 30.50d +75° 45′ 16.9″ 4.95 2.58 97 F5V Anwar al Farkadain Arab anak beruang (besar)
θ UMi θ 15 139669 76008 15j 31m 25.05d +77° 20′ 57.6″ 5.00 −2.03 832 K5III
11 UMi 11 136726 74793 15j 17m 05.88d +71° 49′ 26.0″ 5.02 −0.37 389 K4III memiliki planit (b) Pherkad Minor Arab anak beruang (kecil)
136064 74605 15j 14m 38.00d +67° 20′ 51.6″ 5.15 3.13 83 F9IV 天床二 Cina lintang kaping kalih wonten ing rasi Tempat Tidur di Langit
124730 69373 14j 12m 04.05d +69° 25′ 57.6″ 5.18 −0.50 445 M2III 天床一 Cina lintang kaping sapisan wonten ing rasi Tempat Tidur di Langit
19 UMi 19 146926 79280 16j 10m 49.53d +75° 52′ 39.1″ 5.48 −1.07 665 B8V
118904 66435 13j 37m 11.05d +71° 14′ 32.2″ 5.50 0.05 400 K2III
149681 80480 16j 25m 43.53d +78° 57′ 49.0″ 5.55 2.42 138 F0V
133002 72573 14j 50m 19.63d +82° 30′ 45.0″ 5.63 2.45 141 F9V
140227 76519 15j 37m 39.21d +69° 16′ 59.6″ 5.65 −1.51 881 M0III
145622 78661 16j 03m 31.40d +76° 47′ 38.0″ 5.73 −0.53 581 A3V
158996 84769 17j 19m 37.05d +80° 08′ 11.0″ 5.74 −1.67 991 K5III
24 UMi 24 166926 85699 17j 30m 46.97d +86° 58′ 04.9″ 5.78 2.38 156 A2m
117187 65536 13j 26m 08.02d +72° 23′ 29.4″ 5.82 −1.63 1009 M1III
120084 66903 13j 42m 39.38d +78° 03′ 51.6″ 5.91 0.96 318 G7III:
152303 81854 16j 43m 06.14d +77° 30′ 48.5″ 5.99 3.21 117 F4V
147321 79601 16j 14m 33.47d +73° 23′ 41.3″ 6.02 −0.78 748 A3V
VX UMi[4] 155154 83317 17j 01m 40.08d +75° 17′ 51.6″ 6.17 2.91 146 F0IVn
135384 74272 15j 10m 44.40d +67° 46′ 51.8″ 6.18 0.23 504 A8Vn
133994 73706 15j 03m 57.73d +65° 55′ 11.0″ 6.22 0.45 464 A2Vs
IY UMi[5] 107192 59767 12j 15m 20.67d +87° 42′ 00.0″ 6.27 2.93 152 F2V
129245 71196 14j 33m 38.62d +79° 39′ 36.8″ 6.27 0.52 461 K3III
λ UMi λ 183030 84535 17j 16m 57.26d +89° 02′ 15.8″ 6.31 −0.84 876 M1III
107113 59879 12j 16m 49.35d +86° 26′ 09.0″ 6.33 3.34 129 F4V
151623 81428 16j 37m 52.81d +78° 55′ 06.8″ 6.33 0.81 414 G9III
150275 80850 16j 30m 39.08d +77° 26′ 45.1″ 6.35 0.87 408 K1III
20 UMi 20 147142 79420 16j 12m 32.20d +75° 12′ 38.1″ 6.36 −0.49 765 K2IV
113889 63822 13j 04m 49.78d +73° 01′ 29.8″ 6.43 1.01 396 F0V
3 UMi 3 124063 68956 14j 06m 56.48d +74° 35′ 37.5″ 6.43 0.79 438 A7V
5914 7283 01j 33m 48.52d +89° 00′ 56.6″ 6.46 1.49 321 A3V
π1 UMi A π1 139777 75809 15j 29m 11.97d +80° 26′ 54.0″ 6.57 4.85 72 G8IV-V+...
9 UMi 9 133621 73440 15j 00m 27.71d +71° 45′ 54.9″ 6.64 4.00 110 G0
8 UMi 8 133086 73136 14j 56m 48.32d +74° 54′ 03.3″ 6.83 0.95 489 K0
π2 UMi π2 18 141652 76695 15j 39m 38.72d +79° 58′ 59.2″ 6.89 1.54 384 F2
HD 150706 150706 80902 16j 31m 17.59d +79° 47′ 23.2″ 7.03 4.85 89 G0
π1 UMi B π1 139813 75829 15j 29m 24.36d +80° 27′ 00.0″ 7.30 5.62 71 G5
14 UMi 14 137686 75152 15j 21m 30.52d +73° 28′ 35.1″ 7.38 3.51 194 F5
Gliese 9492 71898 14j 42m 21.56d +66° 03′ 20.9″ 10.85 32.18 M1.5 Proxima Ursae Minoris[6]
Calvera 14j 12m 56.0d +79° 22′ 04″ 625 X bintang neutron

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Guilherme de Almeida (2004). Navigating the Night Sky: How to Identify the Stars and Constellations. Springer. ISBN 1-85233-737-0. 
  2. The Deep Photographic Guide to the Constellations: Ursa Minor
  3. a b salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina
  4. N.N. Samus, et al., General Catalogue of Variable Stars (Samus+ 2007-2009), 2009yCat....102025S
  5. http://articles.adsabs.harvard.edu//full/2000IBVS.4870....1K/0000008.000.html?high=4c565f05dc10973
  6. http://dudeman.net/spacedog/starmap/1000.html