Dhaptar lintang ing rasi lintang Canis Minor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rasi Lintang Canis Minor

Canis Minor inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang padhang, ingkang dumunung wonten ing belahan langit sisih lèr. Wonten ing abad kaping kalih, rasi lintang punika ugi dipunlebetaken dados salah satunggal saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning Ptolemy lan lajeng sak punika mlebet 88 rasi lintang modhern. Canis minor tegesipun asu alit lan punika nggambaraken satunggaling asu ingkang ndhèrèk pemburu Orion. Rasi lintang Canis Major punika nggambaraken wujud Asu ingkang sanès.

Lintang - lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Canis Minor gadhah tlatah ingkang wiyaripun kirang langkung 183494 drajat persegi lan boten ngewrat lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit - planit. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang ing antawispun +85° lan -75° saha badhé katingal paling saé manawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Maret. Rasi lintang punika namung gadhah kalih lintang ingkang padhang wonten ing Canis Minor. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang Canis Minor inggih punika:

  • Alpha Canis Minoris utawi ugi dipunsebat Procyon inggih punika lintang ingkang paling padhang angka 17 wonten ing langit. Lintang punika gadhah magnitudo ingkang cetha inggih punika 0,34. Alpha Canis Minoris kalebet sistem lintang binar ingkang ngewrat lintang pethak, Procyon A, lan lintang ingkang lemah Procyon B', ingkang punika gadhah cahya pethak. Procyon tebihipun namung 11,41 taun cahya saking bumi, mila punika ingkang njalari lintang punika saged katingal sanget padhang ing langit. Sesarengan kaliyan kalih lintang ingkang padhang sanèsipun inggih punika Sirius ing Canis Major lan Betelgeuse ing Orion, Procyon wujud segitiga winter, satunggaling asterisme ingkang katingal kados segitiga ekuilateral wonten ing langit. Procyon inggih ugi minangka péranganing heksagon winten , satunggaling asterisme ingkang komplek ingkang sejajar kaliyan Aldebaran ing Taurus, Capella ing Auriga, Castor lan Pollux ing Gemini, Rigel ing Orion, lan Sirius ing Canis Major.
  • Beta Canis Minoris, ingkang gadhah nama tradhisional Gomeisa inggih punika lintang panas kelas B8 kanthi gadhah magnitudo 2,8, ingkang dipunklilingi déning material lebu. Lintang punika gampil dipuntingali kanthi mripat langsung. Lintang sanèsipun ingkang wonten ing Canis Minor ingkang ngewrat kalih lintang binar inggih punika Gamma Cani Minoris, satunggaling cahya raksasa oranye kanthi gadhah magnitudo 4,33 lan G Canis Minoris, inggih punika lintang ingkang gadhah cahya raksasa oranye kanthi magnitudo ingkang cetha inggih ing 4,39. Wonten ugi epsilon Canis Minoris, inggih punika lintang ingkang gadhah cahya raksaa warna jene tipe G kanthi tebihipun udakawis 990 taun cahya. Lan zeta Canis Minoris, ingkang gadhah cahya raksasa biru ngantos pethak kanthi magnitudo cacah 15.

Punika minangka lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang Canis Minor

Nama B F G[1] HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kaanan Nama
sanès
Asal
Basa
Teges
α CMi α 10 26 61421 37279 07j 39m 18.54d +05° 13′ 39.0″ 0.40 2.68 11 F5IV-V Proxima Canis Minoris[2], lintang gandha, lintang paling cerah angka 7, lintang paling caket angka 13 Procyon / Antecanis / Al Shira, Elgomaisa Yunani / Latin / Arab (wonten) sadèrèngipun (lintang) asu / tandha (sadèrèngipun) Sirius /ingkang gadhah netra murem
β CMi β 3 18 58715 36188 07j 27m 09.07d +08° 17′ 21.9″ 2.89 −0.70 170 B8Vvar variabel saking γ Cas Gomeisa Arab (korset) ingkang gadhah netra murem
γ CMi γ 4 20 58972 36284 07j 28m 09.83d +08° 55′ 31.8″ 4.33 −1.10 398 K3III SB
G CMi G 50 66141 39311 08j 02m 15.95d +02° 20′ 03.5″ 4.39 −0.13 261 K2III
6 CMi 6 59294 36425 07j 29m 47.78d +12° 00′ 23.8″ 4.55 −1.63 560 K2III 水位一 China lintang angka 1 ing (rasi) Tingkatan Tirta [3]
ε CMi ε 2 17 58367 36041 07j 25m 38.90d +09° 16′ 34.0″ 4.99 −2.42 988 G8III 南河一ī China lintang angka 1 ing (rasi) Kali Kidul[3]
ζ CMi ζ 13 38 63975 38373 07j 51m 42.00d +01° 46′ 00.8″ 5.12 −0.43 420 B8II
η CMi η 5 19 58923 36265 07j 28m 02.08d +06° 56′ 31.5″ 5.22 0.06 351 F0III
δ1 CMi δ1 7 21 59881 36641 07j 32m 05.95d +01° 54′ 52.1″ 5.24 −1.67 787 F0III
11 CMi 11 62832 37921 07j 46m 16.22d +10° 46′ 05.9″ 5.25 0.34 312 A1Vnn 水位二 China lintang angka 1 ing (rasi) Tingkatan Tirta
14 CMi 14 45 65345 38962 07j 58m 20.75d +02° 13′ 28.3″ 5.30 0.75 264 K0III
6 55751 34987 07j 14m 20.07d +03° 06′ 41.1″ 5.36 −1.45 749 K0III
1 CMi 1 58187 35987 07j 24m 58.19d +11° 40′ 10.4″ 5.37 0.43 317 A5IV
δ2 CMi δ2 8 22 60111 36723 07j 33m 11.68d +03° 17′ 25.0″ 5.59 2.44 139 F2V
48 65900 39213 08j 01m 13.91d +04° 52′ 47.2″ 5.65 0.52 346 A1V
55730 35005 07j 14m 32.65d +12° 06′ 57.1″ 5.71 0.68 331 G6III
2 54079 34387 07j 07m 49.48d +07° 28′ 16.7″ 5.74 −0.47 568 K0III:
7 56031 35120 07j 15m 39.42d +07° 58′ 39.9″ 5.78 −0.56 604 M4III
δ3 CMi δ3 9 23 60357 36812 07j 34m 15.89d +03° 22′ 18.3″ 5.83 −0.75 676 A0Vnn
40 64685 38712 07j 55m 31.44d +08° 51′ 47.0″ 5.86 2.95 124 F2IV
25 60803 37031 07j 36m 34.77d +05° 51′ 43.6″ 5.89 2.69 142 G0V
11 56989 35476 07j 19m 22.37d +02° 44′ 26.6″ 5.90 −0.11 520 G9III
12 57006 35509 07j 19m 47.61d +07° 08′ 35.1″ 5.91 2.04 193 F8V
29 61887 37478 07j 41m 35.16d +03° 37′ 29.4″ 5.95 0.00 504 A0V
15 57608 35712 07j 22m 03.48d +00° 10′ 37.7″ 5.99 −5.08 5344 B8III
42 65066 38868 07j 57m 15.88d +08° 38′ 28.6″ 6.03 1.25 294 K0III
4 55111 34768 07j 11m 51.39d +05° 39′ 17.0″ 6.07 −0.83 782 A1V
5 55184 34789 07j 12m 07.50d +05° 28′ 27.7″ 6.15 −0.67 753 K0III
41 64938 38794 07j 56m 23.91d +04° 29′ 08.1″ 6.16 −0.91 845 G8III
30 62264 37614 07j 43m 05.42d +00° 11′ 21.7″ 6.17 0.46 453 K0III
35 63799 38300 07j 50m 47.36d +03° 16′ 38.4″ 6.17 0.81 384 K1III
49 66011 39271 08j 01m 50.73d +08° 54′ 50.2″ 6.22 2.34 194 G0IV
60275 36796 07j 34m 04.98d +10° 34′ 05.2″ 6.28 0.73 420 A1V
39 64052 38406 07j 52m 07.16d +03° 16′ 39.1″ 6.30 0.75 420 M5
43 65123 38870 07j 57m 16.39d +01° 07′ 37.3″ 6.35 2.51 191 F6V
58552 36123 07j 26m 27.81d +10° 36′ 29.0″ 6.38 1.45 316 A2IV
59603 36553 07j 31m 08.79d +11° 12′ 10.8″ 6.38 −0.32 712 K0
37 63838 38306 07j 50m 53.42d +00° 04′ 46.4″ 6.38 0.86 414 K2III
58599 36141 07j 26m 41.22d +11° 00′ 31.9″ 6.39 −1.55 1264 B7II-III
62407 37723 07j 44m 14.07d +12° 51′ 36.4″ 6.40 −0.75 876 K0
63475 38196 07j 49m 32.32d +12° 48′ 51.5″ 6.42 0.44 511 K0
BU CMi[4] 44 65241 38945 07j 58m 05.90d +07° 12′ 48.8″ 6.42 −0.64 842 A0V
16 57707 35751 07j 22m 28.30d +00° 42′ 03.4″ 6.43 2.24 225 G5
32 62437 37705 07j 44m 07.64d +02° 24′ 19.6″ 6.46 0.84 433 F0III
36 63798 38303 07j 50m 51.11d +04° 27′ 33.8″ 6.49 1.12 387 G5
31 62286 37634 07j 43m 21.21d +04° 56′ 44.9″ 6.50 0.03 643 K0
Luyten's star 36208 07j 27m 24.91d +05° 13′ 32.8″ 9.87 11.94 12 M3.5V

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.uranometriaargentina.com
  2. http://www.closeststars.com/
  3. a b minangka salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina
  4. N.N. Samus, et al., General Catalogue of Variable Stars (Samus+ 2007-2009), 2009yCat....102025S