Dara-dara (tetuwuhan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Cithakan:Paghimo ni bot

Woh Dara-dara
Godhong Dara-dara
Wit Dara-dara
Knema globularia
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Tracheophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Magnoliales
Famili: Myristicaceae
Génus: Knema
Spésies: Knema globularia
Jeneng binomial
Knema globularia
(Lam.) Warb.
Sinonim

Palala sphaerula Kuntze
Palala corticosa Kuntze
Myristica missionis Wall.
Myristica microcarpa Willd.
Myristica lanceolata Wall.
Myristica globularia Lam.
Myristica angustifolia Roxb.
Knema wangii Hu
Knema sphaerula f. airy Shaw
Knema petelotii Merr.
Knema missionis (Wall.) Warb.
Knema corticosa var. tonkinensis Warburg
Knema corticosa Lour.
Knema bicolor Rafin.

Dara-dara (Knema cinerea) ya iku wit taunan saka kulawarga Myristicaceae. Wit iki dhuwuré 4-15 mèter lan dhiamèter galihé 30 séntimèter. Galihé silindris werna soklat kairengan. Ing kulité ana alur kang kasar. Ninggalaké membran utawa bagan.[1] Godhongé tunggal lonjong lan pucuké lancip. Werna ijo tuwa kanthi dawa 4-5 cm lan klawu ing ngisoré. Kembang kasusun ing malai. Saben sak gantil isiné 1-5 kembang. Kembang werna jambon. Wohé bunder 1-2 cm werna kuning lan njeroné werna abang mbranang. Ing basa liya, wit iki uga duwé jeneng Ki Mokla (Sunda) lan Thereu Pote (Madura).[2]

Biologi lan Ékologi[besut | besut sumber]

Dara-dara ngembang lan awoh saben taun.  Nanging paling akèh ing mangsa katiga. Tetuwuhan iki tuwuh mawa wiji. Pasebaran wiji direwangi dening manuk. lan awoh saben taun.  Wit iki bisa tuwuh 0-300 méter ing sadhuwuring samodra. Bisa tuwuh ana ing alas sekundhèr lan primèr. Pasebaran tanduran iki ing Sumatra, Jawa, Florés, Maluku lan Pilipina.[3] Wit iki gunggungé sansaya sethitik ing donya, mila ditrapaké kanthi status kaancam punah.[4]

Piguna[besut | besut sumber]

Kayu saka tetuwuhan Dara-dara bisa kanggo prabot omah. Wiji saka wit iki bisa didheplok kanggo nambani penyakit kudhis lan penyakit kulit kanthi cara dibaluraké.[5]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Knema cinerea | Flora Malesiana". portal.cybertaxonomy.org (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-04-03.
  2. "Basis Data Tanaman Obat Indonesia". herbaldb.farmasi.ui.ac.id. Dibukak ing 2020-04-03.
  3. Partomihardjo, Tukirin dkk (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama dengan Yayasan Obor Indonesia. p. 37. ISBN 978-979-799-804-2.
  4. "Seashore nutmeg (Knema globularia) on the Shores of Singapore". www.wildsingapore.com. Dibukak ing 2020-04-03.
  5. "Knema globularia - Useful Tropical Plants". tropical.theferns.info. Dibukak ing 2020-04-03.