Danureja IV (III)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Radèn Adipati Danurejo IV ya iku patih Kasultanan Ngayogyakarta (1813-1847). Saka madegé Kasultanan Ngayogyakarta taun 1755 M nganti pungkasan anané jabatan patih ing taun 1945 M, Danureja IV siji-sijiné patih kang asalé dudu saka trah Yudhanegaran.[1] Sadurunge kapacak patih, dhèwèké dadi Bupati Japan (Majakerta) kanthi asma Sumadipura.

Amarga patih sadurungé kang aran Mas Tumenggung Sindunegara (1811-1813 M) ora diakoni kanthi resmi déning Inggris, mula ing sawenèh cathetan patih 1813-1847 M iki ditulis kanthi jeneng Danureja III lan urutan saterusé gèsèh nganti patih kang pungkasan.[2]

Danureja IV dadi patih saka 4 sultan, kalebu dadi wali kanggo Sultan Hamengkubuwana V kang isih timur nalika jumeneng lan uga menangi Perang Dipanegara. Keputusan-keputusané nalika dadi wali Sultan V iki kang njalari Pangéran Dipanegara ora kersa manèh nerusaké tugas dadi wali Sultan V lan pungkasané malah milih ngraman kanggo ngeneraké tatanan ing bumi Mataram kang dianggep wis rusak.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 1948-, Carey, Peter (Peter B.R.),; M., Udiani, Christina; (Jakarta), Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) (2011). Kuasa ramalan Pangeran Diponegoro dan akhir tatanan lama di Jawa, 1785-1855 / Jilid 1. Jakarta: KITLV-Jakarta. ISBN 9789799103932. OCLC 781656725.CS1 maint: extra punctuation (link) CS1 maint: numeric names: authors list (link)
  2. "Pepatih Dalem Kesultanan Yogyakarta". Karaton Ngayogyakarta Hadiningrat. 2018-04-02.
Jabatan pamaréntahan
Didhisiki déning:
Danureja III
Pepatih Dalem Kasultanan Yogyakarta
18131847
Diganti déning:
Danureja V