Daniel Ortega

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
José Daniel Ortega Saavedra
Daniel Ortega 2008.jpg
Présidhèn Nikaragua
Linggih
10 Januari 2007 – Sekarang
Kang ndhisiki Enrique Bolaños
Kang nggantèni Sedang Menjabat
Rerincèn dhiri
Lair 11 November 1945
La Libertad, Chontales
Bangsa Nicaragua
Parté pulitik Sandinista National Liberation Front
Sisihan Rosario Murillo

José Daniel Ortega Saavedra (lair ing La Libertad, Chontales, 11 Novèmber 1945; umur 72 taun) iku Présidhèn Nikaragua saiki.[1] Daniel Ortega iku pemimpin wigati ing Front Pembebasan Nasional Sandinista (Frente Sandinista de Liberación Nacional utawa Sandinista National Liberation Front, disingkat FSLN).[1]

Daniel Ortega iku dadi pemimpin pamaréntahan Marxis Nikaragua nalika taun 1985 - 1990.[1] Daniel Ortega dilantik ing upacara pelantikan présidhèn nalika tanggala 10 Januari 2007.[1] Acara pelantikan periode kang nomer loro ditekani karo Présidhèn Venezuela kang jenengé Hugo Chavez lan Présidhèn Bolivia kang jenengé Evo Morales.[1] Daniel Ortega ngucapaké sumpah ing Plaza Nonblok Omar Torrijos.[1] Ing alun-alun itu, Ortega ngakoni kekalahané saka Violeta Barrios de Chamorro sawisé pemilu tanggal 25 Fèbruari 1990.[1]

Ortega kanthi iklas ngeculake kekuwasaan sawisé kalah karo Violeta Barrios de Chamorro ing pemilihan umum présidhèn taun 1990, nanging Daniel ortega tampil dadi tokoh oposisi ing nagarané.[1] Sawisé kalah ing pemilihan umum présidhèn nalika taun 1996 lan 2001, Daniel Ortega menang ing pemilihan présidhèn 2006.[1]

Ortega lair ing kulawarga kelas menengah ing La Libertad, departemen Chontales.[2] Daniel Ortega aktif nglawan rezim Anastasio Somoza Debayle.[2] Daniel Ortega tau ditahan amarga kagiyatan politiké nalika umur 15 taun.[2] Nalika taun 1963 Daniel mlebu ing Universitas Amérika Tengah ing Managua.[2] Sawisé iku, daniel banjur nggabung karo FSLN.[2] Daniel Ortega nikah karo Rosario Murillo lan nduwé anak kang cacahé pitu.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i "Ortega wins Nicaraguan election" (BBC)(dipunundhuh tanggal 26 Agustus 2011)
  2. a b c d e f britannica.com(dipunundhuh tanggal 26 Agustus 2011)