Cut Nyak Dhien

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cut Nyak Dhien
Tjoet Nya' Dhien.jpg
Cut Nyak Dhien
Lair 1848
Kesultanan Acèh Lampadang, Kesultanan Acèh
Pati 6 November 1908 (yuswa 59–60)
Nèderlan Sumedang, Hindia Nèderlan
Kondhang awit Pahlawan Nasional Indonésia
Agama Islam
Bojo Ibrahim Lamnga, Teuku Umar
Anak Cut Gambang

Cut Nyak Dhien (Lampadang, 18486 November 1908, Sumedang, Jawa Kulon; dimakamké ing Gunung Puyuh, Sumedang), iku Pahlawan Nasional Indonésia saka Acèh kang berjuang nglawan Walanda ing mangsa Perang Acèh. Sawisé wewengkon VI Mukim diserang, panjenengané ngungsi, sauntara garwané, Ibrahim Lamnga mèlu perang nglawan Walanda. Ibrahim Lamnga tèwas ing Gle Tarum tanggal 29 Juni 1878 kang nyebabaké Cut Nyak Dhien murka lan sumpah bakal numpes Walanda.

Teuku Umar, salah siji tokoh kang nglawan Walanda, nglamar Cut Nyak Dhien. Wiwitané Cut Nyak Dhien nulak, nanging amarga Teuku Umar ngidinaké mèlu perang, Cut Nyak Dhien setuju palakrama ing taun 1880 kang nyebabaké moral wadyabala perlawanan Acèh tansaya mundhak. Tembé mburi Teuku Umar lan Cut Nyak Dhien kagungan putra kang asmané Cut Gambang.[1] Sawisé nikah karo Teuku Umar, panjenengané bebarengan karo Teuku Umar nerusaké paperangan nglawan Walanda, nanging, Teuku Umar palastra wektu nyerang Meulaboh ing tanggal 11 Fèbruari 1899, saéngga panjenengané berjuang dhéwé ing pedalaman Meulaboh karo pasukané. Cut Nyak Dien wektu semana wis tuwa lan duwé lelara encok lan rabun, saéngga siji anakbuahé aran Pang Laot nglaporaké awit krasa mesakaké.[2][3] Wusanané Cut Nyak Dhien dicekel lan digawa menyang Banda Acèh, kangggo dirawat lan penyakité wiwit mari, nanging, panjenengané banjur nambah semangat perlawanan rakyat Acèh sarta isih kekanthèn karo para pejuang Acèh kang durung kecekel, saéngga Cut Nyak Dhien banjur dipindah menyang Sumedang, Jawa Kulon, lan sabanjuré séda ing tanggal 6 November 1908 lan disarèkaké ing Gunung Puyuh, Sumedang.

Apresiasi[besut | besut sumber]

Biografi sajeroning seni[besut | besut sumber]

Poster Film Tjoet Nja' Dhien

Perjuangan Cut Nyak Dien digambaraké sajeroning filem kanthi irah-irahan Tjoet Nja' Dhien ing taun 1988 kang disutradarani déning Eros Djarot lan dibintangi Christine Hakim minangka Tjoet Nja' Dhien, Piet Burnama dadi Pang Laot, Rudy Wowor dadi Snouck Hurgronje lan Slamet Rahardjo dadi Teuku Umar. Film iki ngrengkuh Piala Citra minangka filem paling apik, lan minangka filem Indonésia pisanan kang ditayangaké ing Festival Film Cannes (taun 1989).

Biografinya juga pernah dituangkan dalam wujud carita bergambar kanthi berseri dalam majalah anak-anak Ananda.

Pakurmatan[besut | besut sumber]

Sawijining kapal perang TNI-AL dijenengi KRI Cut Nyak Dhien.

  • Dhuwit rupiah kang ajiné Rp. 10.000,00 diwetokaké taun 1998 ngamot gambar Cut Nyak Dhien kanthi katrangan Tjoet Njak Dhien.
  • Jenengé diabadèkaké minangka jeneng dalan ing sawetara kutha ing Indonésia.
  • Masjid Acèh kecil didirikan di dekat makamnya untuk mengenangnya.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "Tjoet Njak Dien (Cut Nyak Dhien)". 
  2. ^ Armand, Deddi. Cut Nyak Dien. Penerbit: Pustaka Ananda
  3. ^ Tentang Cut Nyak Dien di tokohindonesia.com

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Armand, Deddi. Cut Nyak Dien. Penerbit: Pustaka Ananda.
  • Sudarmanto, Y.B. 1999. Jejak Pahlawan Indonésia. Penerbit: Grasindo.
  • Muhazir. 1984.Pahlawan Repulusi Acèh

Pranala njaba[besut | besut sumber]