Cupid lan Psyche

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Psyche lan Amor, uga dikenal kanthi Psyche Nampa Kiss Pertama Cupid (1798), dening François Gérard : kupu-kupu simbolis nglayangake Psyche sajrone kesucian sadurunge tangi seksual. [1]

Cupid lan Psyche minangka crita sing asale saka Metamorphoses (uga diarani The Golden Ass ), ditulis ing abad kaping 2 Masehi dening Lucius Apuleius Madaurensis (utawa Platonicus). [2] Sing domestik dongeng ngatasi alangan kanggo ing katresnan antarane psyche ( /ˈsk/ ; Yunani: Ψυχή , Ucapan cara Yunani: [psyː.kʰɛ̌ː], "Soul" utawa "Breath of Life") lan Cupid (Latin Cupido, "Desire") utawa Amor ("Love", Eros Yunani, Ἔρως), lan kesatuan utama ing perkawinan suci . Sanajan mung narasi lengkap saka jaman kuno yaiku Apuleius wiwit abad kaping 2 Masehi, Eros lan Psyche katon ing seni Yunani wiwit abad kaping 4 SM. Unsur - unsur Neoplatonis crita lan gegayuhan kanggo agama misteri bisa nganakake pirang-pirang interpretasi, [3] lan dianalisis minangka alegori lan miturut crita rakyat, Mārchen utawa dongeng, lan mitos . [4]

Crita Cupid lan Psyche dikenal karo Boccaccio ing c. 1370, nanging editps Princeps tanggal 1469. Wiwit kuwi, resepsi Cupid lan Psyche ing tradhisi klasik wis akeh banget. Crita kasebut wis dicritakake maneh ing puisi, drama, lan opera, lan digambarake kanthi akeh ing lukisan, patung, lan uga wallpaper. [5] Sanajan Psyche biasane diarani mitologi Romawi kanthi jeneng Yunani, jeneng Romawi liwat terjemahan langsung yaiku Anima.

Rujukan[besut | besut sumber]

Psyche Dihormati karo Rakyat (1692–1702) saka seri 12 adegan saka crita dening Luca Giordano
  1. Dorothy Johnson, David to Delacroix: The Rise of Romantic Mythology (University of North Carolina Press, 2011), pp. 81–87.
  2. Lewis, C. S. (1956). Till We Have Faces: A Myth Retold. Harcourt Brace Jovanovich. p. 311. ISBN 0156904365.
  3. Stephen Harrison, entry on "Cupid," The Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome (Oxford University Press, 2010), p. 338.
  4. Hendrik Wagenvoort, "Cupid and Psyche," reprinted in Pietas: Selected Studies in Roman Religion (Brill, 1980), pp. 84–92 online.
  5. Harrison, "Cupid and Psyche," in Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome, p. 339.