Compôte

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Compote
Compote.jpg
A rhubarb and apple compote (right)
Jeneng liyanécompost (Middle English)
JinisDessert
Hawa ajanganWarm or chilled
Woworan pokokFruit, sugar syrup, spices
Buku masakan: Compote  Médhia: Compote

Compote utawa compôte [1] (Prancis kanggo campuran ) minangka panganan cuci mulut sing asale saka Eropa abad pertengahan,  digawe saka woh -wohan utuh utawa buah ing sirup gula . Woh-wohan wutuh dimasak ing banyu kanthi gula lan rempah-rempah . Sirup bisa dibumboni vanilla, lemon utawa kulit jeruk, teken utawa bubuk kayu manis , cengkeh, rempah-rempah liyane, kacang almond, parutan klapa, woh-wohan utawa kismis . Compote disajikake kanthi anget utawa adhem.

Variasi[besut | besut sumber]

Woh garing asring digunakake kanggo kompote kanthi budaya saka Eropa Wétan, lan sirup uga diombe minangka wedang. Kalorone diarani kompot . Ing budaya Mennonite, compote woh-wohan garing dikenal kanthi jeneng Plautdietch pluma moos .

Panganan panganan cuci mulut bisa ditambah karo krim kocok, kayu manis, utawa gula vanila. Sirup bisa digawe nganggo anggur, kaya resep kaping pisanan ing abad kaping 15 kanggo compote pear. [2] Variasi liyane kalebu nggunakake woh-wohan garing sing wis direndhem ing banyu sing bisa ditambahake alkohol , kayata kirsch, rum utawa Frontignan . [3]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

 

  1. "Compôte recipes - BBC Food". www.bbc.co.uk (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-12-10.
  2. Thomas Austin, ed. Two Fifteenth-Century Cookery-Books. The Early English Text Society, New York, 1888 (reprinted 1964).
  3. Robuchon, Joël, "Members of the Gastronomic Committee". Larousse Gastronomique. New York: Clarkson Potter/Publishers, 2001, p. 322-323.