Citizen Kane

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masalah Lua: expandTemplate: template "judul miring" does not exist. Citizen Kane iku filem taun 1941, dibintangi déning Orson Welles ing filem dawa pisanané. Ana rumor yèn carita filem iki dhedhasar marang kauripan sawijining pebisnis misuwur William Randolph Hearst, Howard Hughes lan Samuel Insull. Welles nuturaké yèn tokohé Kane, dhedhasar punjul sawijining tokoh misuwur. Ing filem F for Fake taun 1974, panjenengané nuturaké yèn Kane bakal dhedhasar marang Hughes, nanging banjur kailhami déning Hearst.

Amarga filem iki Orson Welles nyambut gawé cerak karo sinematograferé Gregg Toland. Bebarengan kaloroné nyambut gawé mawa gaya anyar kang jenengé "fokus njero."

Judhul karyané ya iku RKO 281.

Akèh wong kang nyebut Citizen Kane filem paling apik salawasé. Taun 1998, manggon ing peringkat angka siji ing pratélan 100 Years... 100 Movies American Film Institute.

Sajeroning sapérangan babagan filem iki mèmper filem The Power and the Glory (1933).

Siji-sijiné aktor Kane kang isih urip nganti saiki ya iku Sonny Bupp, kang mainaké anak ragil tokoh baku kang jenengé Charles Foster Kane III.

Anggota kru pungkasan kang urip ya iku sutradara Robert Wise (uga ditepungi nggawé filem The Sound of Music taun 1965). Panjenengané tilar donya tanggal 14 September 2005.

Pranala njaba[besut | besut sumber]