Citizen Kane

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Citizen Kane
Gambar:Citizenkane.jpg
Poster
Juru arah Orson Welles
Juru gawé Orson Welles
Richard Baer (kolega)
Juru tulis Orson Welles
Herman J. Mankiewicz
Juru paraga Orson Welles
Joseph Cotten
Ruth Warrick
Everett Sloane
George Coulouris
Ray Collins
Agnes Moorehead
Juru dum RKO Radio Pictures (teatrikal)
Paramount Pictures (paluncuran manèh 1991)
Warner Bros. (DVD)
Suwé
119
Nagara Amérika Sarékat
Rantaman $686,033 (prakiran)

Citizen Kane iku film taun 1941, dibintangi déning Orson Welles ing film dawa pisanané. Ana rumor yèn carita film iki adhedhasar marang kauripan sawijining pebisnis misuwur William Randolph Hearst, Howard Hughes lan Samuel Insull. Welles nuturaké yèn tokohé Kane, adhedhasar luwih saka sawijining tokoh misuwur. Ing film F for Fake taun 1974, panjenengané nuturaké yèn Kane bakal adhedhasar marang Hughes, nanging banjur kailhami déning Hearst.

Merga film iki Orson Welles nyambut gawé cerak karo sinematograferé Gregg Toland. Bebarengan kaloroné nyambut gawé mawa gaya anyar sing jenengé "fokus njero."

Judul karyané ya iku RKO 281.

Akèh wong sing nyebut Citizen Kane film paling apik salawasé. Taun 1998, manggon ing peringkat angka siji ing dhaptar 100 Years... 100 Movies American Film Institute.

Jroning sapérangan babagan film iki mèmper film The Power and the Glory (1933).

Siji-sijiné aktor Kane sing isih urip nganti saiki ya iku Sonny Bupp, sing mainaké anak ragil tokoh utama sing jenengé Charles Foster Kane III.

Anggota kru pungkasan sing urip ya iku sutradara Robert Wise (uga ditepungi nggawé film The Sound of Music taun 1965). Panjenengané tilar donya tanggal 14 September 2005.

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Citizen_Kane&oldid=966555"