Citizen Kane

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Citizen Kane
Gambar:Citizenkane.jpg
Poster
Disutradarani Orson Welles
Diprodhuseri Orson Welles
Richard Baer (kolega)
Ditulis
déning
Orson Welles
Herman J. Mankiewicz
Dibintangi Orson Welles
Joseph Cotten
Ruth Warrick
Everett Sloane
George Coulouris
Ray Collins
Agnes Moorehead
Dibabar
déning
RKO Radio Pictures (teatrikal)
Paramount Pictures (paluncuran manèh 1991)
Warner Bros. (DVD)
Suwéné
119
Nagara Amérika Sarékat
Rantaman $686,033 (prakiran)

Citizen Kane iku filem taun 1941, dibintangi déning Orson Welles ing filem dawa pisanané. Ana rumor yèn carita filem iki adhedhasar marang kauripan sawijining pebisnis misuwur William Randolph Hearst, Howard Hughes lan Samuel Insull. Welles nuturaké yèn tokohé Kane, adhedhasar luwih saka sawijining tokoh misuwur. Ing filem F for Fake taun 1974, panjenengané nuturaké yèn Kane bakal adhedhasar marang Hughes, nanging banjur kailhami déning Hearst.

Amarga filem iki Orson Welles nyambut gawé cerak karo sinematograferé Gregg Toland. Bebarengan kaloroné nyambut gawé mawa gaya anyar sing jenengé "fokus njero."

Judhul karyané ya iku RKO 281.

Akèh wong sing nyebut Citizen Kane filem paling apik salawasé. Taun 1998, manggon ing peringkat angka siji ing dhaptar 100 Years... 100 Movies American Film Institute.

Sajeroning sapérangan babagan filem iki mèmper filem The Power and the Glory (1933).

Siji-sijiné aktor Kane sing isih urip nganti saiki ya iku Sonny Bupp, sing mainaké anak ragil tokoh utama sing jenengé Charles Foster Kane III.

Anggota kru pungkasan sing urip ya iku sutradara Robert Wise (uga ditepungi nggawé filem The Sound of Music taun 1965). Panjenengané tilar donya tanggal 14 September 2005.

Pranala njaba[besut | besut sumber]