Cithakan:Geografi/Asia/Artikel pilihan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Flag of Indonesia (bordered).svg

Republik Indonesia iku sawijing negara ing Asia Kidul-Wétan. Kawentar kadidéné negara kang dumadi saka maewu-ewu pulo, mula asring diarani Nuswantara (Nusantara). Miturut Departemen Dalam Negeri Republik Indonesia taun 2004, cacahing pulo ing saindenging Nuswantara ana 17.504 pulo. Sacara administratif wilayah, ana 33 provinsi, 440 kabupaten/kota, 5.263 kecamatan lan 69.929 desa/kelurahan. Indonesia ana ing posisi antara 6º LL – 11º LK lan 95º BW - 141º BW, antara Lautan Pasifik lan Lautan Hindi, antara Benua Asia lan Benua Australia, lan antara pertemuan 2 rangkeyan pergunungan, yaiku Banjaran Pasifik lan Banjaran Mediteranian.

Indonesia nduwe luwih 18,000 pulo (sekitar 6000 ora dienggoni) kesebar ing sekitar khatulistiwa, lan nduwe iklim tropika. Pulo ingkang paling padat penduduke yaiku pulo Jawa, separo penduduk Indonesia ana ing pulo iki. Indonesia nduwe 5 pulo gedhe, yaiku: Jawa, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, lan Papua.

Lokasi Indonesia uga ana ing pinggir lempeng tektonik sing aktif ingkang bererti Indonesia sering kena lindhu lan uga tsunami. Indonesia uga nduwe akeh gunung berapi, salahsijine yaiku gunung Krakatau ing selat Sunda. ( Tutugé )