Chełmża

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Chełmża
POL Chełmża COA.svg
Lambang Chełmża
POL Chełmża map.svg
Lokasi Chełmża
Katrangan cekak
Provinsi: Kujavian-Pomeranian Voivodeship.
Jembar: 7,84 km²
Padunung: 15 310 (2006) jiwa
Pelat nomer kendaran motor: CTR
Alamat
balé kutha:
ul. Gen. Hallera 2
87-140 Chełmża
Situs wèb resmi:
Pulitik
Walikutha: Jerzy Tadeusz Czerwiński

Chełmża (Jerman: Culmsee, Kulmsee) iku kutha ing Polen. Kutha iki sing ndunungi 15.310 (2006) wong.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing abad kaping 13, cedhaké tlatah sing saiki diarani kutha Chełmża, ana bèntèngé. Ing taun 1222, Chełmża mulané dijenengi. Kala iku tlatah iki diarani Loza. Wiwit taun 1243, kutha iki dadi darbéné Biskop Chełmno, lan Chełmża dadi pusat sawijining Kauskupan. Sang mistikus Jutta von Sangerhausen ngadegaké Rumah Sakit St.-Georgs-ing taun 1253. Kutha iki sirna déning kobongan ing taun 1286.

Ing taun 1625, kaum Fransiskan ngadegaké sawijining biara. Ing abad kaping 18, kutha iki diuripi saka tetanen lan indhustri bir. Kutha iki dadi luwih wigati ing taun 1781 nalika pusat kauskupan dialihaké saka Lubawa menyang Chełmża. Nanging nalika Pelplin dadi pusat kauskupan, Chełmża dadi ora wigati manèh.

Nalika taun 1881 ana pabrik gula sing diadegaké ing kutha iki, kutha iki winangun manèh. Ing taun 1882, kutha iki diliwati jaringan sepur lan cacahé sing ndunungi dadi saya mundhak.

Pranala njaba[besut | besut sumber]