Chanpurū

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Somen chanpuru (Sōmen gorenge wong Okinawa

Chanpurū (チャンプルー?) ya iku panganan kas Okinawa arupa gongso janganan nganggo endhog pitik, tahu, utawa asring ditambah daging babi kaleng (spam). Bumbune uyah, kecap asin, lan mrica sithik. Sawijining panganan chanpurū kang paling misuwur ya iku Gōyā Chanpurū (orak-arik paré). Ing basa Ryukyu, "chanpuru" tegesé "campur bawur".

Janganan kang padatan bisa dimasak dadi chanpurū ya iku paré, kul, bawang bombay, wortel, shiitake, tauge, lan kucai. Sōmen lan tahu uga kerep dadi bahan pokoke chanpurū. Masak chanpurū ora mbutuhake uyah lan kecap asin manèh yèn wis nganggo daging babi kaleng amarga rasané wis asin.

Ana manéka warna carita ngenani asl-usul jeneng panganan iki. Ana panemu bilih tembung "chanpurū" asalé saka tembung "campur" basa Indonesia.[1] Sanajan kaya mangkono, tetembungan basa Jepang uga ngenal tembung "champon" kang tegesé "nyampur" utawa "masakan campur bawur".[2] Ing basa Mandarin, "chān" () uga tegesé "nyampur".

Wong Okinawa bombong karo budaya Ryukyu kang campur bawur karo kabudayan manca saka Asia Tenggara, Cina, lan Amérika. Budaya Okinawa kerep diarani budaya chanpurū (chanpurū bunka) déning wong Okinawa.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Chanpurū shokubunka". Doraku asahi.com. Dijupuk 12 Januari.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ Sanseidō kokugo jiten (ed. Ed.3). Sanseidō. 1982. ISBN 4-385-13187-2. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]