Chanpurū

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Somen chanpuru (Sōmen gorenge wong Okinawa

Chanpurū (チャンプルー?) ya iku panganan khas Okinawa arupa gongso janganan nganggo endhog pitik, tahu, utawa asring ditambah daging babi kaleng (spam). Bumbune uyah, kecap asin, lan mrica sithik. Sawijining panganan chanpurū kang paling misuwur ya iku Gōyā Chanpurū (orak-arik paré). Ing basa Ryukyu, "chanpuru" tegese "campur bawur".

Janganan kang padatan bisa dimasak dadi chanpurū ya iku paré, kul, bawang bombay, wortel, shiitake, tauge, lan kucai. Sōmen lan tahu uga kerep dadi bahan pokoke chanpurū. Masak chanpurū ora mbutuhake uyah lan kecap asin manèh yen wis nganggo daging babi kaleng amarga rasane wis asin.

Ana maneka werna carita ngenani asl-usul jeneng panganan iki. Ana panemu bilih tembung "chanpurū" asale saka tembung "campur" basa Indonesia.[1] Senajan kaya mangkono, tetembungan basa Jepang uga ngenal tembung "champon" kang tegese "nyampur" utawa "masakan campur bawur".[2] Ing basa Mandarin, "chān" () uga tegese "nyampur".

Wong Okinawa bombong karo budhaya Ryukyu kang campur bawur karo kabudhayan manca saka Asia Tenggara, China, lan Amerika. Budhaya Okinawa kerep diarani minangka budaya chanpurū (chanpurū bunka) déning wong Okinawa.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Chanpurū shokubunka". Doraku asahi.com. Retrieved 12 Januari.  Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help); Check date values in: |access-date= (help)
  2. ^ Sanseidō kokugo jiten (Ed.3 ed.). Sanseidō. 1982. ISBN 4-385-13187-2. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Chanpurū ing Wikimedia Commons.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Chanpurū&oldid=1003229"