Chadli Bendjedid

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Chadli Bendjedid
Chadli Bendjedid
Présidhèn Aljazair ke-6
Lungguh
9 Fèbruari 1979 – 11 Januari 1992
Kadhisiki Rabah Bitat
Kagantèni Muhammad Boudiaf
Rerincèn priangga
Lair (1929-04-14)April 14, 1929
Diyar Ben Aissa, Zitouna, Annaba, Aljazair
Pati Oktober 6, 2012(2012-10-06) (umur 83)[1]
Aljir, Aljazair
Parté pulitik FLN
Sisihan Halima Ben Aissa

Chadli Bendjedid (Basa Arab: شاذلي بن جديد‎) (lair 14 April 1929 – pati 6 Oktober 2012 ing yuswa 83 taun)[2] inggih punika Présidhèn Aljazair ingkang kaping 6, nalika periode 9 Fèbruari 1979 - 11 Januari 1992.

Karier[besut | besut sumber]

Awal karier[besut | besut sumber]

Chadli Bendjedid kagungan tugas ing Angkatan Dharat Perancis minangka bintara berjuang wonten ing Indo-China.[2] Piyambakipun mbelot dhateng Front Pembebasan Nasional (FLN) nalika wiwitan perang kamardika Aljazair rikala taun 1954. Minangka anak didik saking Houari Boumedienne, Bendjedid dipunhurmati kaliyan parèntah militer saking Oran, Aljazair laladan wonten ing taun 1964.[2] After independence he rose through the ranks, becoming head of the 2nd military region in 1964 and Colonel in 1969.[3]

Pinuju Kepresidenan[besut | besut sumber]

Bendjedid inggih punika menteri pertahanan saking November 1978 dumugi Fèbruari 1979 lan dados présidhèn sasampunipun Boumedienne tilar donya. Bendjedid inggih punika salah satunggaling calon kompromi ingkang dados panguwasa sasampunipun pimpinan parté lan présidhèn dipuntentang wonten ing kongres FLN kaping 4, ingkang dipunadani tanggal 27-31 Januari 1979. Ingkang paling mungkin kanggé suksès Boumedienne inggih punika Mohammad Salah Yahiaoui lan Abdelaziz Bouteflika. Ingkang pungkasan natè njabat minangka sekretaris luar negeri ing Perserikatan Bangsa-bangsa dangunipun 16 taun. Piyambakipun minangka satunggaling anggota ingkang kondhang saking marga Oujda lan dipunanggep minangka liberal ingkang pro-Barat. Yahiaoui caket nindakaken "afiliasi" kaliyan komunis, ingkang mungkinaken Parti de l'Avant-Garde Socialiste (PAGS) kanggé pikantuk yurisdiksi saking serikat buruh massa lan organisasi pemuda. [2] Nalika njabat, Bendjedid ngirangi peran nagara ing babagan ékonomi lan pindhah dhateng pangawasan pamarèntah warga nagara. Nalika pungkasan taun 1980-an, kanthi ékonomi gagal amargi regi minyak anjlok cepet, ketegangan minggah antawising unsur-unsur rezim ingkang njurung kabijakan-kabijakan liberalisasi ékonomi Bendjedid,lan sapérangan ingkang kepéngin wangsul malih dhateng model statis. Nalika wulan Oktober 1988, pawai pemuda nindakaken prostes penghematan rezim kabijakan lan slogan kanggé nglawan Benjedid, ngrembaka dados haruhara ageng ingkang nyebar dhateng Oran, Annaba dlan kutha-kutha sanès, penindasan brutal militer tumrap perusuh nyebabaken atusa tiyang ingkang tilar donya.[4] Perhaps as a political survival strategy, Bendjedid then called for and began to implement a transition towards multi-party democracy.[4] Ananging nalika taun 1991, militer campur tangan kanggé mungkasi pamilihan saking mbekta Islam Pérangan Islamique du Salut (FIS) kekuasaan, meksa Bendjedid medal saking kantor lan miwiti perkawis ingkang dangu lan prastawa Perang Sipil Aljazair.

Pagesangan Pasca-kepresidenan[besut | besut sumber]

Bendjedid sampun medal saking pulitik wiwit Januari 1992. Piyambakipun wangsul malih dhateng publik ing pungkasaning taun 2008 nalika maringi pidato kontroversial wonten ing sawijining konferensi ing Al-Tarif, kampung halamanipun. Wiwit pensiun, Bendjedid sampun mbikak sawijining toko tukang jagal ing Finsbury Park, London ing pundi sawijining komunitas Aljazair ingkang ageng dumunung wonten ing mrika[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Algerian president overthrown in '92 coup dies". Huffington Post. 6 October 2012. Dijupuk 6 October 2012. 
  2. ^ a b c d Algeria:Anger of The Dispossessed, Martin Evans and John Phillips, Yale University Press, 2007, p. 114
  3. ^ El Mouradia, Chadli Ben Djedid
  4. ^ a b "Black October" Riots in Algeria 1988
  5. ^ Revolutionary ghosts Al-Ahram Weekly, Issue 927, 25-31 Dec. 2008.

Pranala njaba[besut | besut sumber]