Cepu Ekspres

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Peringatan jadwal KA

Sepur Cepu Ekspres
KA Cepu Ekspres.jpg
KA Cepu Ekspres Nalika lèrèn ing stasiun
Surasa
Golongan Ékonomi AC
Pranata Sepur Ekspres
Drajad Beroperasi
Papan Daop VIII Surabaya
Tasiyun terminus Surabaya Pasar Turi
Semarang Poncol
Cacahing tasiyun 9
Jaluring playanan 1
Angkaning sepur 213-214
Palakon
Dibukak 25 Agustus 2011
Panduwé PT Kereta Api Indonesia
Palaku Laladan Operasi VIII Surabaya
Dèpot Surabaya Pasar Turi (SBI)
Lokomotif CC201, CC203, CC206
Tèhnis
Jarak nempuh 282 km
Ambaning sepur 1.067 mm
Karikatan palakon 50 ngantos 100 km/jam
Peta Rute

Rute Sepur[besut sumber]

Cepu Ekspres ya iku salah sawijining produk transportasi massal ingkang didhamel kaliyan PT. Kereta Api Indonesia (Persero) laladan operasi (Daop) 8 Surabaya. Sepur iki kaping pisan miwiti mlampah maringi layanan kanci surya 25 Agustus 2011. Kapisan diagem kaliyan Daop 8 namung nulayani penumpang ingkang tindhak marang kutha Surabaya-Cepu inggih tindhak wangsul (PP).

Sajarah Sepur[besut | besut sumber]

Sajarah sepur kaya déné sajarah piranti transportasi lumrahé sing diwiwiti kanthi panemuan rodha. Wiwitané ditepungi kréta jaran sing mung dumadi saka siji kréta (rangkéan), banjur digawé kréta jaran sing narik punjul siji rangkéan sarta lumaku ing jalur tartamtu sing kagawé saka wesi (ril sepur) lan dijenengaké sepur. Iki dipigunakaké mligi ing laladan pertambangan, papan anané lori sing dirangké lan ditarik nganggo jaran. Sajarah sepur kaya déné sajarah piranti transportasi lumrahé sing diwiwiti kanthi panemuan rodha. Wiwitané ditepungi kréta jaran sing mung dumadi saka siji kréta (rangkéan), banjur digawé kréta jaran sing narik punjul siji rangkéan sarta lumaku ing jalur tartamtu sing kagawé saka wesi (ril sepur) lan dijenengaké sepur. Iki dipigunakaké mligi ing laladan pertambangan, papan anané lori sing dirangké lan ditarik nganggo jaran.

Sawisé James Watt nemu mesin uwab, Nicolas Cugnot gawé kendharaan roda telu kanthi bahan bakar uwab. Wong-wong nyebut kendharaan iku minangka jaran wesi. Banjur Richard Trevithick gawé mesin lokomotif sing dirangké nganggo kréta lan dituduhaké marang masarakat umum. George Stephenson nyampurnakaké lokomotif sing menang ing lomba balap lokomotif lan dipigunakaké ing jalur Liverpool - Manchester. Wektu iku lokomotif uwab sing dipigunakaké mawa konstruksi walang. Panyampurnan banjur dianakaké supaya saged ngasilaké lokomotif uwab sing luwih èfèktif, kanthi daya gedhé, lan bisa narik kréta kanthi kathah.

Panemon listrik déning Michael Faraday agawé sawetara panemon piranti listrik sing diiloni panemon motor listrik. Motor listrik banjur dipigunakaké kanggo gawé trèm listrik sing dadi cikal bakal sepur listrik. Banjur Rudolf Diesel munculaké sepur mawa mesin diesel sing luwih duwé tenaga lan luwih èfisièn tinimbang lokomotif uwab. Sairing karo ngrembakane tèknologi listrik lan magnèt sing luwih maju, banjur digawé sepur magnèt sing duwé kacepetan sadhuwuré kacepetan sepur biyasa. Jepang sajeroning dasawarsa 1960-an ngoperasèkaké KA Super Ekspress Shinkanzen kanthi rute Tokyo-Osaka sing wusanané dikembangaké manèh saéngga nggayuh amèh kabèh tlatah Jepang. Prancis banjur ngoperasèkaké sepur kanthi jeneng TGV.

Sepur Cepu Ekspres[besut | besut sumber]

Catethan Suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sepur, Lokomotif, Transportasi