Candhi Badut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Candhi Badut iku candhi Hindu-Siwa kang kapernah ing Desa Karang Besuki, Sukun, Malang, Jawa Timur[1]. Candhi iki minangka ditemokake taun 1912 dening kontrolis saking Kantor Pamong Praja ing Malang. Wonten ngarep candhi iki wonten 3 candhi perwara nanging mung tinggal alas candhi mawon.

Candhi Badut iki dening Purbatjaraka digandhengake karo prasasti kang ditemokake wonten desa Merjosari, yaiku prasasti Dinojo. Prasasti ngucapake Sanserketa lan huruf Jawi kuno. Isi Prasati iku mangsuli Raja Gajayana saking kerajaan Kanjuruhan kang mengeti anggone ngawe arca Agastya saking watu ireng minangka pengganti arca Agastya kang di dael saking kayu Cendana. Gajayana iku anak saking Dewasimha lan sakderengipun gantekna minangka raja Gejayana dijenengi Limwa dening Poerbatjaraka. Mangkono kata lisva tegese tukang joged utawa anak komedi kang tegese "badut" dening poerbatjaraka.

Wujud[besut | besut sumber]

Candi Badut marep sisih kulon, 3 candi perwara ing ngarep lan pisanan diubengi dening pager tembok. Candi iki wujud bujur sangkar ukuran 11x 11 meter lan tinggine durung diketahui.

Khusus[besut | besut sumber]

Candi Badut ndue khusus yaiku lapik kang gadah duwur 2 meter tanpa dekorasi ing kabeh, klebu mboten wonten bingkai. Dadine sering diarani sikil candi. wonten sisih kulon wonten tangga kang pipi tangga kang wujud ikal lemah.

Perbingkaian[besut | besut sumber]

Candi Badut nunjukaken bingkai Klasik Tua yaiku bingkai rata, bingkai padma, lan bingkai separo lingkaran. Tiga relung wonten candi, isi 2 relung arca yaiku arca Agastya wonteng sisih kidul, arca Durga mahisasuramardini wonten relung sisih lor. sisih wetan kosong.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Sedyawati, Edi, 1938-; Indonesia. Direktorat Pelestarian Cagar Budaya dan Permuseuman,. Candi Indonesia (ed. Cetakan pertama). [Jakarta]. ISBN 978-602-17669-3-4. OCLC 886882212.