Camu-camu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Myrciaria|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Camu-camu
Camu-camu.JPG
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Myrciaria
Spésies: Template:Taxonomy/MyrciariaM. dubia
Jeneng binomial
Myrciaria dubia
(Kunth) McVaugh
Sinonim[1]
  • Eugenia divaricata Benth.
  • Eugenia grandiglandulosa Kiaersk.
  • Marlierea macedoi D.Legrand [Invalid]
  • Myrciaria caurensis Steyerm.
  • Myrciaria divaricata (Benth.) O.Berg
  • Myrciaria lanceolata O.Berg
  • Myrciaria obscura O.Berg
  • Myrciaria paraensis O.Berg
  • Myrciaria phillyraeoides O.Berg
  • Myrciaria riedeliana O.Berg
  • Myrciaria spruceana O.Berg
  • Myrtus phillyraeoides (O.Berg) Willd. ex O.Berg
  • Psidium dubium Kunth

Camu camu, camucamu, cacari, utawa camocamo, duwe jeneng elmiyah Myrciaria dubia minangka wit cilik sing subur ing alas alas Amazon ing Peru lan Brasil, sing tuwuh nganti 3–5 m (9.8–16.4 ft) lan metokake woh-wohan kaya ceri abang. Iki minangka sedulur sing cedhak karo jabuticaba ( Myrciaria cauliflora ) lan guavaberry utawa rumberry ( Myrciaria floribunda ). Udakara 2-3% woh seger kanthi bobot yaiku vitamin C.

Pawedharan[besut | besut sumber]

Camu camu nduweni kembang cilik kanthi kelopak putih lilin lan aroma wangi sing wangi . Dawane akeh godhong-godhongan enom. Godhong ijo lan ijo ngelawan lancekate nganti elips . Godhong individu ana 3–20 cm (1.2–7.9 in) dawane lan 1–2 cm (0.39–0.79 in) jembar.

Wit alam bébas ditemokake ngasilake 12 kg (26 lb) rata-rata woh. Nalika disaranake kepadatan tanduran 600-100 wit per 1 ha (2.5 acres), udakara 12 t (12 long tons; 13 short tons) woh bisa dijupuk saka budidaya saka siji hektar. Wis dipikirake  yen panen sing luwih dhuwur bisa dipikolehi kanthi nggunakake teknik hortikultura sing luwih apik, kayata panggunaan bahan klon elit, pruning, lan pembuahan.

Kisaran camu camu saiki kalebu dataran rendah Amazonia ing Kolombia, Ekuador, Peru, Bolivia, lan Brasil. Distribusi wiwit saka pusat negara Pará, Brasil, sadawane kali Amazon tengah lan ndhuwur tekan sisih wétan Peru; ing sisih lor, katon ing Casiquiare lan kali Orinoco ndhuwur lan tengah. Ing Brasil, ditemokake ing Rondônia ing sadawane Kali Maçangana lan Urupa lan Amazonas, ing kutha-kutha ing Manaus lan Manacapuru lan sadawane Kali Javarí, Madeira, lan Negro .

Wit kasebut ana ing populasi lokal sing kandhel utawa uga monospecific ing dataran banjir Amazon lan vegetasi riparian. Tanduran kasebut pancen sabar banget karo banjir, tahan patang wulan nganti limang wulan kanthi oyot lan uga pira-pira bagean udara sing direndhem ing banyu. Spesies kasebut nyebar liwat wiji. Ing budidaya, wit kasebut wiwit ngasilake woh-wohan sawise entuk 2 cm (0.79 in) batang girth (telung taun sawise munculé bibit). Tanduran kembang ing pungkasan musim kemarau lan ngasilake woh ing pucuk musim udan. Pengamatan karo tanduran sing liar lan sing ditandur nuduhake manawa wit bisa tetep produktif nganti pirang-pirang dekade.

Barkas:Camu camu.jpg
Woh camu-camu

Nutrisi[besut | besut sumber]

Camu camu duweni kandungan vitamin C sing paling dhuwur (kanthi urutan 2-3% bobot seger, [2] mung nomer loro kanggo Terminalia ferdinandiana sing asli saka Australia), lan sifat buah iki wis dieksploitasi kanggo nyelehake ing pasar internasional . Kandhungan Vitamin C mudhun amarga diwasa bisa ditrapake, kanthi perdagangan antara vitamin C lan ekspresi rasa. Woh iki sugih ing flavonoid, kayata anthocyanin, flavonol, flavanol, katekin, delphinidin 3-glukosida, cyanidin 3-glukosida, asam ellagat, lan rutin . Analisa dicethakaké ana ing ngarsane gallic lan ellagic asam, nyaranke sing woh kagungan tanin hidrolisis ( Gallo - lan / utawa ellagitannins ). [3] Saben 100 gram woh seger ngandhut:

  • Protein 0,4 g
  • Karbohidrat 5,9 g
  • Acak 0,44 g
  • Gula 1,28 g
  • Serat Panganan 1.1 g
  • Lemak 0,2 g
  • Kalsium 15.7 mg
  • Tembaga 0,2 mg
  • Wesi 0,53 mg
  • Magnesium 12.4 mg
  • Manganese 2.1 mg
  • Kalium 83,9 mg
  • Natrium 11.1 mg
  • Seng 0,2 mg
  • Vitamin C: wiwit taun 1882-2280 mg gumantung karo mateng. [4]

Piguna[besut | besut sumber]

Kembang camu-camu

Dokumentasi panggunaan camu camu tradisional langka. Ing masarakat tradisional Amazon, camu camu ora nate relevan karo nutrisi kajaba konten vitamin C. Woh iki asem banget lan rasane kaya anggur asem kanthi jugangan gedhe. Woh iki asring digunakake kanggo nggawe jus jambon kanthi gula cilik (kaya jeruk nipis). Pigmen semu abrit ing kulit woh-wohan sing kulit menehi warna jambon ing jus sing diekstrak saka camu camu. Aroma iku subtle, nanging ora apik banget kaya ing woh-wohan sing luwih populer. Bubar iki, camu camu digunakake ing krim es lan permen lan bubuk olahan saka pulp buah wiwit didol ing sisih kulon minangka panganan kesehatan kanthi bentuk bubuk bubuk utawa kapsul. Saiki, panen kaluwihan saka camu camu liar ngancam nggawe spesies kasebut bakal ngancam . Upaya ditindakake kanggo nyengkuyung camu camu ing komersial ing cekungan Kali Amazon.[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "The Plant List: A Working List of All Plant Species".
  2. Peruvian Camu Camu fruit conquers Japan Error in webarchive template: Check |url= value. Empty. Percy Takayama, Living in Peru - Business, 12 February 2007. Accessed July 2012.
  3. Antioxidant compounds and antioxidant capacity of Peruvian camu camu (Myrciaria dubia (H.B.K.) McVaugh) fruit at different maturity stages. Rosana Chirinos, Jorge Galarza, Indira Betalleluz-Pallardel, Romina Pedreschi and David Campos, Food Chemistry, Volume 120, Issue 4, 15 June 2010, Pages 1019–1024, doi:10.1016/j.foodchem.2009.11.041
  4. Mst. Sorifa Aktera; Sejong Ohb; Jong-Bang Euna; Maruf Ahmed (Aug 2011). "Nutritional compositions and health promoting phytochemicals of camu-camu (Myrciaria dubia) fruit: A review". Food Research International. 44 (7): 1728–32. doi:10.1016/j.foodres.2011.03.045.
  5. Conservation issues Error in webarchive template: Check |url= value. Empty. with pictures of the tree, fruits and harvest method.