Cét Air

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
artis nglukis cét air nganggo kuas bunder

Cét air utawa watercolor (American English) utawa watercolour (British; ndeleng ejaan beda), uga aquarelle (prancis silihan), pendhékané Latin kanggo banyu, kui cara nglukis nganggo cét sing digawé saka pigmen dindepke ning larudan akèh kandhutan banyuné. Cét air dinggo nyebutké istilah media lan karya sing digawe saka bahan kui.

Bahan tradisional sing paling umum digunakaké nglukis kui kertas. Liyane sing uga bisa digunakaké, lontar, dluwang, plastik, vellum, kulit, kain, kayu lan kanvas. kertas cét air asring digawe kabèh utawa sapérangan saka katun, kang mènèhi tektur apik lan minimalake distorsi nalika teles. Lukisan sing biasane sumrawang, lan gilar amarga pigmen sing didéléh kui wujud alami sing nyamarke warna pigmen. Lukisan uga bisa digawe burem/opaque yèn dinei warna putih Cina/zinc oxide.

Ing Asia Wétan, lukisan cét air sing nganggo tinta mau brush painting utawa lukisan gulung. Ing Cina, Korea lan Jepang lukisan iku dadi media umum, asring ing sakwerno ireng utawa soklat.[butuh klarifikasi] India, Ethiopia lan nagara-nagara liyané uga duwé tradisi cét air sik dowo. Fingerpainting utawa lukisan tangan nganggo cét air asalé saka China dharatan.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Andrew Wilton & Anne Lyles. Ing Umur Gedhe saka British Watercolours (1750-1880). Prestel, 1993. ISBN 3-7913-1254-5
  • Anne Lyles & Robin Hamlyn. British watercolours saka Oppé Koleksi. Tate Gallery Publishing, 1997. ISBN 1-85437-240-8
  • Christopher Finch. Amérika Lukisan. Abbeville Penet, 1991. ASIN B000IBDWGK
  • Christopher Finch. -Abad Xix Lukisan. Abbeville Penet, 1991. ISBN 1-55859-019-6
  • Christopher Finch. Abad Rong Puloh-Lukisan. Abbeville Penet, 1988. ISBN 0-89659-811-X
  • Eric Shanes. Turner: Gedhe Watercolours. Royal Academy of Arts, 2001. ISBN 0-8109-6634-4
  • Martin Hardie. Banyu-Werna Lukisan ing Britain (3 volume: I. Abad kaping Wolulas; II. Romantis Wektu; III. Ing Victorian Wektu.). Batsford, 1966-1968. ISBN 1-131-84131-X
  • Michael Clarke. Ing Menginake Prospek: A Sajarah Sosial inggris Watercolours. British Museum Publikasi, 1981. ASIN B000UCV0XO
  • Moore, Sean. Pokok Kamus Visual. Dorling Kindersley, 1994. ISBN 0-7513-1050-6

Pranala Njobo[besut | besut sumber]