Butsudan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Butsudan ingkang dipunhias kanthi lawang ingkang kabikak lan nedahaken patung Buddha.

Butsudan (佛壇 utawi 仏壇? kanthi harfiah ateges "altar Buddha") menika ruang suci alit ingkang padatanipun dipunpanggihaken wonten ing kuil lan griyanipun warga ing budaya Buddhisme ing Jepang.[1] Butsudan menika satunggaling altar awujud lemari kayu mawi lawang kanggé nyimpen gohonzon utawi benda keagamaan. Padatanipun patung ugi lukisan Buddha lan Bodhisatwa sarta saged ugi naskah gulungan mandala. Lawangipun dipunbikak kagem nedahaken barang ingkang dipunsucekaken nalika dinten riyaya agami lan dipuntutup sadèrèngipun srengéngé sumerep. Padatanipun butsudan dados papan kanggé nyimpen piranti babagan agami ingkang dipunsebat butsugu, tuladhanipun lilin, dupa, genta, lan nampan kanggé mapanaken sesajèn kados woh-wohan, tèh lan sekul. Sapérangan sekte Buddhisme nambahaken ihai inggih menika papan nama kanggé ngengeti anggota kulawarga ingkang sampun tilar donya lan dipunsukakaken ing jeto utawi ing njawinipun butsudan.[2]

Panyusunan[sunting | sunting sumber]

Panyusunan lan jinis barang ing jero utawi ing njawinipun butsudan menika bebas gumantung sektenipun. Satunggaling butsudan padatanipun nyimpen patung utawi lukisan Buddha utawi dewa-dewi Buddha, sanajan gulungan naskah mantra lan sutra ingkang dipunsulam sampun limrah. Barang ingkang limrahipun wonten ing celakipun butsudan inggih menika sesajèn (tèh, toya, dhaharan ingkang awujud woh-wohan utawi sega), dupa, lilin, sekar, lentera, lan kembang ijo abadi.[3] Satunggaling rin gong utawi mangkok persembahyangan limrahipun ugi wonten ing butsudan ingkang tansah dipunthuthuk nalika ibadat utawi pamaosan donga. Pendhèrèk sapérangan sekte Buddha nyukakaken ihai— papan ukiran nama anggota kulawarga utawi sedhèrèk ingkang sampun tilar donya saged ing jero utawi ngajengipun butsudan. Sekte Buddha sanèsipun, kados Jōdo Shinshū limrahipun boten mekaten. Butsudan mapan wonten ing lemari ageng ingkang ing jeronipun wonten serat utawi dokumen sarta sertifikat kagungan kulawarga kasebut.[4]

Hubungan sosial-spiritual[sunting | sunting sumber]

Padatanipun butsudan dipunanggep minangka bagéyan esensial ing pagesangan kulawarga tradisional Jepang amargi kalebet pusat kapitadosan spiritual mliginipun ingkang wonten gegayutan kalihan sedanipun sedhèrèk utawi mengeti para leluhur. Perangan menika asring dipunpanggihaken wonten ing padesan ingkang kathahipun gadhah butsudan kuwalikan kalihan ing wilayah kutha ingkang sampun arang butsudan.[5]

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Reader (1995:55) notes: "Over 60% of Japanese households have a butsudan: many of the rest do not simply because no-one in the family has yet died and become an ancestor".
  2. ^ Cf. Reader (1995:55-56); Lewis (2007:178).
  3. ^ Cf. Buckley (2002:56-57).
  4. ^ Cf. Hamabata (1990:61).
  5. ^ See Nakamaki (2003:24-25) for a discussion of the sociological stratification of butsudan ownership in modern Japan.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

  • Buckley, Sandra (2002) "Butsudan and Kamidana" in Buckley, Sandra (Ed.) Encyclopedia of Contemporary Japanese Culture, pp. 56–57. London: Routledge. ISBN 0-415-14344-6.
  • Hamabata, M. Masayuki (1990). Crested Kimono: Power and Love in the Japanese Business Family. New York: Cornell University Press. ISBN 0-8014-2333-3.
  • Lewis, Todd T. (2007). "Butsudan" in Espin, Orlando (Ed.) An Introductory Dictionary of Theology and Religious Studies, pg. 178. Collegeville: Liturgical Press. ISBN 978-0-8146-5856-7.
  • Nakamaki, Hirochika (2003). Japanese Religions at Home and Abroad. New York: Routledge/Curzon. ISBN 0-7007-1617-3.
  • Reader, Ian (1995). Japanese Religions: Past and Present. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1545-9.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Butsudan&oldid=837801"