Buncheong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Buncheong

Buncheong ya iku jinis keramik Koréa kang wernane ijo-biru utawa klawu semu ireng.[1][2] Buncheong dilapisi déning lapisan putih sadurunge diglasir lan diobong ing tungku kang dideoksidasi (tingkat oksigen dkang wis didunke).[1] Buncheong ya iku cekakan saka bunjanhoecheong-sagi utawa ateges "kramik kang didekorasi kanthi lapisan putih lan glasir ijo-biru pucet".[1] Kanggo marisi tibane seni Goryeo Cheongja ing pungkasane periode Goryeo (abad kaping 13 lan 14), buncheong kang diprodhuksi ing abad kaping 15 lan 16 (wiwitan Dinasti Joseon) duwé wujud kang pepak lan dinamis.[1] Dibandngake karo keramik ijo, buncheong duwé warna kang luwih cerah lan glasir ijo-biru pucet kang luwih tipis.[1] Mung sithik buncheong kang diprodhuksi sawiséPerang Imjin ing taun 1592.[1] Ing mangsa sawisé iku, indhustri kramik Buncheong arep mati amarga akèh pengrajin kang diculik sarta tungku kanggo ngobonng wis padha rusak.[3] Buncheong ing mangsa Dinasti Joseon dikenal minangka jinis kramik kang biyasa, nanging diajeniJepang.[2]

Jinis[besut | besut sumber]

Manut metode dekorasi, ana jinis-jinis buncheong-sanggam, (buncheong corak tatahan), buncheong inhwa (buncheong corak dicetak), buncheong bakji (buncheong kang diwènèhi pola graffito), buncheong yingak (buncheong ukiran), buncheong cheolhwa (buncheong kanthi pola kang dilukis ing glasir-besi), buncheong-gwiyal (buncheong kang disapu nganggo lapisan putih), buncheong damgeum (buncheong lapisan putih).[1] Teknik gawé buncheong nuduhake prosès transisi saka kramik ijo dadi kramik putih.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Rha, Sunhwa (2006). Pottery, Korean Traditional Handicrafts. Ewha Woman University Press, Seoul. k. 11-29. ISBN 89-7300-682-7-04630. 
  2. ^ a b Fifty Wonders of Koréa, Volume 1 - Culture and Art (PDF) (ed. 1). Korean Spirit & Culture Promotion Project. 2007. kk. 119–126. 
  3. ^ The Korean Pottery, koreafolkart. Diundhuh tanggal 24 April 2010.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kramik Koréa