Brumaire XVIII Louis Bonaparte

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Publikasi taun 1852 ing Die Revolution

Cithakan:Marxisme

Brumaire XVIII Louis Bonaparte (Jerman: Der 18te Brumaire des Louis Napoleon) yaiku esai sing ditulis dening Karl Marx antara Desember 1851 lan Maret 1852, lan awale diterbitke ing taun 1852 ing Die Revolution, majalah wulanan Jerman sing terbit ing New York City lan didegake dening Joseph Weydemeyer. Edisi Inggris sabanjure, kayata edisi Hamburg 1869, diwenehi judhul The Eighteenth Brumaire of Louis Bonaparte.

Esai kasebut ngebahas Kudhéta Prancis 1851 ning endi Louis-Napoléon Bonaparte megang kekuasaan diktatorial. Karya kasebut nunjuke Marx ing wujude minangka sajarawan sosial lan pulitik, ngaperlakukake peristiwa-peristiwa sajarah sabenere saka sudut pandang konsepsional materialisne marang sajarah.

Judhule ngarujuk karo Kudhéta 18 Brumaire ning endi Napoleon Bonaparte ngerebut kekuasaan ing Prancis ing wektu revolusi (9 November 1799, utawa 18 Brumaire VIII ing Pananggalan Republik Prancis), kanggo ngebandingke karo kudheta 1851.

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Marx/Engels