Remujung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Brengos kucing)
Remujung
Cats Whiskers (2074039768).jpg
Orthosiphon aristatus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Dhivisi: Spermatophyta
Subdhivisi: Angiospermae
Unranked: Eudicots
Klas: Dicotyledonae
Unranked: Asterids
Ordho: Lamiales
Famili: Lamiaceae
Génus: Orthosiphon
Spésies: O. aristatus
Jeneng binomial
Orthosiphon aristatus
(Blume) Miq.

Remujung (Orthosiphon stamineus Benth utawa Orthosiphon aristatus (B1) Miq.) ya iku taneman obat kang kembangé awujud kaya remujung.[1][2][3] Béda manèh yèn ing Madura, remujung diarani sesalaseyan utawa soengot koceng.[1] Ora mung ing Indonesia waé, yèn ing nagara Cina remujung diarani mao xu cao.[1] Remujung isih sakulawarga karo jinis Labiatae utawa Lamiaceae.[2]

Wujud lan Thukulé[besut | besut sumber]

Wit remujung thukulé ngadeg, lurus, lan tegak nanging cenderung rungkut.[1] Gagangé duwé werna soklat semu wungu utawa semu abang lan bentuké kothak.[1] Brèngos kucing nduwé wangun godhong kang kaya kupat, pinggiré lancip, lan ana tutul-tutulé.[1] Déné kembangé thukul saka pucuk gagang, benang sarine luwih dawa tinimbang tabung kembangé, lan wernané putih utawa biru.[1] Wit bréngos paling cocog thukul ing papan panggonan kang kagolong dhataran cendhék nganti dhataran dhuwur.[1] Wit remujung bisa ditandur kanthi cara stèk ing gagangé, ya iku pilihen gagang kang rada tuwa.[1] Banjur kethok dawané 15–20 cm banjur ditandur ing lemah.[1] Wit remujung akèh ditandur ing tegalan utawa kebon.[4] Lemah andosol lan latosol apik banget kanggo mbudidaya remujung.[5] Saiki akèh kang nandur ing ngarep omah amarga remujung bisa ngasilaké dhuwit kang lumayan.[4]

Kandhungan Kimia lan Kasiyaté[besut | besut sumber]

Kandhungan kimia ing remujung ya iku lenga atsiri, orthosiphon glikosida, zat samak, saponin, sapofonin, uyah kalium, myoinositol, lenga gajih, trimetil-apigenin, eupatorin, sinensetin, tetrametil-luteolin, lan tetrametil-skutelarein.[1][2] Remujung rasané rada pait, adhem, lan ana rasa leginé.[2] Kasiyat remujung ya iku bisa nambani anyang-anyangen utawa infèksi saluran kanggo uyuh, kangélan nguyuh lan rasané lara, darah tinggi, panas, infèksi ginjal, kencing batu, lara boyok, nambah nafsu mangan, lan dadi obat antiradhang.[1][2] Pérangan kang dianggo kabèh, ya iku saka oyod nganti kembangé kanthi digodhog utawa digaringaké, digawé kaya déné tèh, banjur diunjuk.[1][3]

Ama lan penyakit[besut | besut sumber]

Ama ing tanduran remujung ora pati ngrusak tanduran iku, ya iku kutu lan uler.[5] Déné penyakit kang ana ing tanduran remujung ya iku penyakit kang disebabaké déning jamur upas (Upsia salmonicolor utawa Corticium salmonicolor).[5] Uga ana gulma kang nyerang tanduran brèngos kucing kayadené gulma.[5] Gulma kang biyasa nyerang tanduran remujung kalebu gulma kebon kaya ta rumput teki, lulangan, ageratum, alang-alang, lan suket liyané.[5] Ama lan penyakit kasebut bisa diilangaké kanthi cara PHT, ya iku Pengendalian Hama kanthi Terpadu kang migunakaké pèstisida nabati.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m Muhlisah, Fauziah. 2001. Taman Obat Kulawarga. Jakarta: Panebar Swadaya. Hal 37-39 ISBN 979-489-308-0
  2. ^ a b c d e Wijayakusuma, Hembing. 2006. Resep Alami dari Pakar Herbal Atasi Asam Urat & Rematik Ala Hembing. Jakarta: Puspa Swara. Hal 35. ISBN 979-24-4807-1
  3. ^ a b Dalimarta, Setiawan. 2001. 96 Resep Tumbuhan Obat untuk Rematik. Jakarta: Panebar Swadaya. Hal 52-53. ISBN 979-489-560-1
  4. ^ a b Inu, Ade. 1981. Kebun Apotik. Jakarta: Aries Lima. Hal 4-5
  5. ^ a b c d e f Kumis kucing Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda