Brambang préi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Leek
Leeks.JPG
Species Allium ampeloprasum L.
Genus Allium
Cultivar group Leek Group (other names are used, e.g. Porrum Group)
Cultivar Many, see text
Leek
Leeks.JPG
Species Allium ampeloprasum L.
Genus Allium
Cultivar group Leek Group (other names are used, e.g. Porrum Group)
Cultivar Many, see text
Raw leeks, bulb & lower leaves
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi255 kJ (61 kkal)
14.15 g
Gula3.9 g
Serat panganan1.8 g
0.3 g
1.5 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(10%)
83 μg
(9%)
1000 μg
1900 μg
Tiamin (B1)
(5%)
0.06 mg
Riboflavin (B2)
(3%)
0.03 mg
Niasin (B3)
(3%)
0.4 mg
Asem pantotènik (B5)
(3%)
0.14 mg
Vitamin B6
(18%)
0.233 mg
Folat (B9)
(16%)
64 μg
Vitamin C
(14%)
12 mg
Vitamin É
(6%)
0.92 mg
Vitamin K
(45%)
47 μg
Mineral
Kalsium
(6%)
59 mg
Wesi
(16%)
2.1 mg
Magnésium
(8%)
28 mg
Mangan
(23%)
0.481 mg
Fosforus
(5%)
35 mg
Potasium
(4%)
180 mg
Komponèn liyané
Banyu83 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Brambang préi minangka sayuran, kultivar saka Allium ampeloprasum, leek liar sing wiyar. Bagéyan sing bisa dipangan saka tanduran yaiku bungkus sheaths godhong sing kadhangkala kanthi salah diarani batang utawa gagang. Ing genus Allium uga ngandhut trikatuka, papak, shallot, scallion, chive,[1] lan trikatuka Chinese . Telung sayuran rapet sing gegandhengan, gajah papak, kurrat lan Persia awam utawa tareh, uga cultivars A. ampeloprasum, sanajan beda kanggo panggunaan minangka panganan.[2] Daripada mbentuk bohlam sing kenceng kaya bawang, bawang putih ngasilake silinder dawa sarung godhong sing dibuntel sing umume dikepang karo meksa lemah (trenching). Dheweke asring didol minangka bibit cilik ing flat sing diwiwiti wiwitan ing omah kaca, kanggo ditandur minangka ijin cuaca. Sawise diadegake ing kebon, bawang bakal tahan lasat; akeh jinis sing bisa ditinggalake ing lemah sajrone musim salju kanggo dipanen kaya sing dibutuhake.

Kultivar[besut | besut sumber]

Kultivar leek bisa dianggep minangka klompok kultivar tunggal, kayata A. ampeloprasum 'Leek Group'.[3] Kultivar kasebut bisa dipérang nganggo pirang-pirang cara, nanging jinis sing paling umum yaiku "daun bawang musim panas", sing ditujokake kanggo panen ing musim nalika ditandur, lan gimbal overintering, tegese dipanen ing musim semi taun sawise ditandur. Jinis leek musim panas umume luwih cilik tinimbang jinis overintering; jinis overwintering umume luwih roso. Budaya kalebu 'King Richard' lan 'Tadorna Blue'. Gula gandum gampang tuwuh saka wiji lan ngidinke ngadeg ing lapangan kanggo panen sing dawa, nganti 6 wulan wiwit ditandur.[4] Lemah sing ditanam iku kudu longgar lan lemes; leek bisa ditandur ing wilayah sing padha bawang bisa ditandur.[5] Leeks biasane umure nalika musim gugur. Daun bawang bisa dipanggang lan dipaneni luwih dhisik nalika ukuran driji utawa potlot, utawa bisa ditipis lan diidini nganti ukuran diwasa sing luwih gedhe. Leek bukit bisa ngasilake spesimen sing luwih apik.

Saut leek seger

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Block, E. (2010). Garlic and Other Alliums: The Lore and the Science. Royal Society of Chemistry. ISBN 978-0-85404-190-9.
  2. "AllergyNet — Allergy Advisor Find". Allallergy.net. Diarsip saka sing asli ing June 15, 2010. Dibukak ing April 14, 2010.
  3. Brewster, James L. (2008). Onions and other vegetable alliums (2nd ed.). Wallingford, UK: CABI International. ISBN 978-1-84593-399-9. p. 30
  4. Marie Iannotti (25 February 2014). The Timber Press Guide to Vegetable Gardening in the Northeast. Timber Press. pp. 186–. ISBN 978-1-60469-595-3.
  5. K. V. Peter (25 August 2006). Handbook of Herbs and Spices. Elsevier Science. pp. 370–371. ISBN 978-1-84569-171-4.