Bourne (sèri filem)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bourne
The Bourne Trilogy DVD Cover.jpg
DVD set of The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004), and The Bourne Ultimatum (2007).
Disutradarani Doug Liman (1)
Paul Greengrass (2, 3, 5)
Tony Gilroy (4)
Diprodhuseri Doug Liman (1)
Patrick Crowley (1–4)
Richard N. Gladstein (1)
Frank Marshall (2–5)
Paul L. Sandberg (2–3)
Jeffrey M. Weiner (4–5)
Ben Smith (4–5)
Paul Greengrass (5)
Matt Damon (5)
Gregory Goodman (5)
Diskénariyoni Tony Gilroy (1–4)
William Blake Herron (1)
Scott Z. Burns (3)
George Nolfi (3)
Dan Gilroy (4)
Paul Greengrass (5)
Christopher Rouse (5)
Adhedhasar The Bourne Series
déning Robert Ludlum
Dibintangi Matt Damon
Jeremy Renner
Julia Stiles
Joan Allen
Dimusiki John Powell
James Newton Howard
David Buckley
Sinématografi Oliver Wood
Robert Elswit
Dibesut déning Saar Klein
Richard Pearson
Christopher Rouse
John Gilroy
Perusahaan
prodhuksi
Dibabar déning Universal Pictures
Tanggal metu
  • Juni 14, 2002 (2002-06-14) (Bourne Identity)
  • Juli 23, 2004 (2004-07-23) (Bourne Supremacy)
  • Agustus 3, 2007 (2007-08-03) (Bourne Ultimatum)
  • Agustus 10, 2012 (2012-08-10) (Bourne Legacy)
  • Juli 29, 2016 (2016-07-29) (Jason Bourne)
Suwéné
600 minutes[1][2][3][4]
Nagara United States
Basa Inggris
Rantaman $490 million
Kalarisan $1,599,665,501

Filem Bourne ya iku sèri filem laga cudaka thriller  dhedhasar saka karakter Jason Bourne (Matt Damon), juru pati CIA kang ngalami extreme memory loss kang kudu nemu dhèwèké iku sapa,[5] digawé déning juru anggit Robert Ludlum. Ing filemThe Bourne Legacy ngenalaké ana karakter utama anyar ya iku Aaron Cross (Jeremy Renner), pegawé ing Departemèn Pertahanan  kang kabur kanggo nyelametaké uripé amarga aksiné Bourne ing filem Ultimatum.

Sekabèhané telung novèlé Ludlum iku diadaptasi dadi filem, lan ndadèkaké Matt Damon minangka karakter utama ing saben filem. Doug Liman nyutradharai filem The Bourne Identity (2002) lan Paul Greengrass nyutradharai filem The Bourne Supremacy (2004), The Bourne Ultimatum (2007) lan Jason Bourne (2016). Tony Gilroy minangka panulis naskah ing saben filem kecuali kanggo Jason Bourne lan nyutradharai filem The Bourne Legacy (2012).

Damon milih ora metu ing sèri filem angka 4. Karakter Jason Bourne ora muncul ana ing filem Legacy, nanging nyebut jenengé lan nggambaraké Damon minangka Bourne kang ditampilakè ing saindenging filem.[6] Damon mbalik ing filem angka 5 kang judhulé Jason Bourne.

Seri filem Bourne iku lumrahé intuk panampa kang positip lan nampa pikolèhan punjul $1.4 milyar. Saperlu dicathet yèn ing filem iki nganggo stunt man nyata,kontras karo kang saiki tuwuh ya iku nganggo computer-generated imagery ing filem laga.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "THE BOURNE IDENTITY (12A)". British Board of Film Classification. June 24, 2002. Dijupuk July 30, 2013. 
  2. "THE BOURNE SUPREMACY (12A)". British Board of Film Classification. July 21, 2004. Dijupuk July 30, 2013. 
  3. "THE BOURNE ULTIMATUM (12A)". British Board of Film Classification. July 26, 2007. Dijupuk July 30, 2013. 
  4. "THE BOURNE LEGACY (12A)". British Board of Film Classification. July 23, 2012. Dijupuk July 30, 2013. 
  5. Bennett, Bruce (May 28, 2008).
  6. Horn, John (August 3, 2012).